NFL’in gelmiş geçmiş en güçlü savunma takımlarından birini kurarak bir zamanlar lige damgasını vuran ve koçluk yaptığı dönemde iki kez Super Bowl şampiyonluğu yaşayan Buddy Ryan, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Tecrübeli head koç, soy adının da çağrıştırdığı üzere, şu an Buffalo Bills’te head koç ve defansif koordinatörlük yapan Ryan (Rex-Rob) biraderlerin de babasıydı.

Koçluk kariyerine önce Bills’te D-Line koçu olarak başlayan Buddy Ryan, 1968 sezonunda aynı görev için New York Jets’in yolunu tuttu. Burada kariyerinin ilk büyük başarısını yakalayan Ryan, Joe Namath’lı (Nam-ı diğer Broadway Joe) kadro ile Super Bowl III zaferine ulaştı. Ryan’ın o dönem kullandığı ve ünlü yemeklerden esinlenilen “Cheeseburger Blitz” ve “Taco Bell Blitz” gibi ilginç savunma oyunu isimleri halen hafızalarda yer etmeyi sürdürüyor.

Ancak şüphesiz efsane head koçun en büyük başarısı, savunma anlamında mucizeler yarattığı Chicago Bears’ta görev yaptığı sırada geldi. Nitekim Ryan, tüm zamanların en iyi savunma takımı olarak gösterilen ve Mike Singletary, Richard Dent, Otis Wilson ve Ron Rivera (Carolina Panthers head koçu) gibi birçok önemli ismi bünyesinde barındıran Bears kadrosunun defansif koordinatörlüğünü yapıyordu.

Bears tarihinin açık ara en başarılı sezonu olan 1985 sezonunda da bu görevini yürüten Ryan, kendine has savunma stratejisi ile Chicago ekibinin, normal sezonu (15-1) ile bitirip playoff’larda da rakiplerine fark atarak Super Bowl XX şampiyonluğuna ulaşmasında büyük bir pay sahibi olmuştu. Öyle ki Ryan önderliğindeki savunma, 1985 playoff’larının ilk iki karşılaşmasında sayı yemezken Super Bowl’da da New England Patriots’un yalnızca 10 sayısına izin vermişti.

Ryan, muhteşem geçen Bears macerasından sonrasında ise Philadelphia Eagles ile beş, Arizona Cardinals ile de iki sezon head koçluk tecrübesi yaşadı. Bu iki head koçluk deneyiminin arasına da bir sezonluk Houston Oilers defansif koordinatörlüğü sıkıştırdı.

NFL tarihinin efsane linebacker’ı Singletary, Ryan’ın ölümüyle ilgili verdiği demeçte “Buddy Ryan olmasaydı ben bir hiçtim.” derken “Her insanın hayatında tanışması gereken bir insandı Ryan. Çok sert bir kişiliği vardı ancak karşısındakini de fazlasıyla severdi. Sadece bu sevgisini göstermeyi pek beceremezdi.” ifadelerini kullandı.

Bütün bunlarla birlikte, NFL’in gelmiş geçmiş en sansasyonel ve en dobra koçu Rex Ryan ve bu hususlarda onu çok da aratmayacak küçük kardeşi Rob Ryan’ın da babası olan Buddy Ryan’ın 1970 ve 80’lerde geliştirdiği savunma oyunu ve stratejileri, bu zamana kadar  Dom Capers, Rex Ryan, Todd Bowles, Romeo Crennel ve Bob Sutton gibi önemli koçlar tarafından kullanıldı ve hatta şu an bile halen kullanılmakta. Yani anlayacağınız NFL, özellikle savunma anlamında çok çok önemli bir dehaya sahip Buddy Ryan’ı kaybetmiş oldu.