Phildelphia Eagles ve defansif end Fletcher Cox arasında aylardır süren pazarlıklar nihayet sonuç verdi ve Eagles, yıldız defansif line oyuncusuna altı yıl-103 milyon dolarlık dev bir kontrat verdi. İşin daha da can alıcı kısmı ise Cox’a tam tamına 63 milyon dolar garanti ücret veren bu yeni kontratı, kendisini quarterback’ler dışında lig tarihinin en yüksek garanti ücret alan oyuncusu konumuna getirdi.

2011 draftı’nda Eagles’ın birinci tur 12. sıradan seçtiği Cox, şayet kontratının gerekliliklerini tamamen yerine getirirse henüz ilk üç sene içerisinde 47.8 milyon doları cebe indirecek ve bir de bu meblağın üstüne 26 milyon dolarlık imza bonusunu ekleyecek olursak yıldız savunma oyuncusunun kazancı 73 milyon doları bulacak.

Öte yandan, total hacim olarak düşünüldüğünde ise Cox’ın bu yeni kontratı, NFL tarihinde quarterback haricinde bir oyuncuya verilen en büyük ikinci kontrat olma özelliğini de taşıyor. Bu noktada Cox’ın önündeki ismi hepimiz biliyoruz. 2015 yılında Detroit Lions’tan ayrılıp Miami Dolphins’in yolunu tutan defansif tackle Ndamukong Suh, Florida ekibinden toplamda 114 milyon dolarlık bir anlaşma koparmıştı. Total hacim bakımından Cox ve Suh’u takip eden isim ise 100 milyon dolarlık kontratı ile Houston Texans’ın yıldız defansif end’i J.J. Watt.

Watt veya Suh’un gibi göz alıcı kariyerlerinin gölgesinde kalan Cox da, aslında NFL’de birçok başarıya imzasını attı. Özellikle son iki sezondur yükselen grafiği sonrasında üst üste iki kez Second-Team All-Pro’ya seçilen yıldız oyuncu, geçtiğimiz sezonu da 9.5 sack, 11 tackle for loss (rakip takımın yard kaybetmesine sebep olan tackle), 20 quarteraback hit’i gibi muazzam istatistiklerle bitirmeyi başardı.

Ayrıca Cox, özellikle geçtiğimiz sezon karşısındaki ofansif line’ları kendisinden öylesine bezdirdi ki Aralık ayında Buffalo Bills’i 23-20 mağlup ettikleri karşılaşmanın ardından Bills’in yıldız guard’ı Richie İncognito, kendisiyle ilgili olarak “Cox, adeta benim öğlen yemeğimi elimden çaldı.” açıklamasında bulundu.

Off-season döneminde, daha önce NFL’de head koçluk tecrübesi de yaşamış Jim Schwartz’ın takıma defansif koordinatör olarak katılmasıyla 4-3 savunma formasyonunda tackle pozisyonuna çekilen Cox, önümüzdeki sezon ofansif line’ların kabusu olmaya devam edecek. Ancak şunu hatırlatmadan geçmeyelim, kendisinin Eagles’dan kopardığı bu dev kontratı her an tarihe gömebilecek bir Von Miller’ın olduğunu akıldan çıkarmamakta fayda var.