Değerli NFLTR takipçileri, her yıl bu zamanlarda hortlayan “NFL’in en iyi quarterback’i kim?” tartışmalarından ve bu tartışmaların sonrasında hazırlanan, üç aşağı beş yukarı bir önceki sene ile aynı olan dev listelerden sıkılmadınız mı? Veya daha sezonun başlamasına iki, playoff’ların başlamasına ise tam tamına altı ay varken konuşulmaya başlanan “Hangi takımın Super Bowl yapma şansı daha yüksek?” gibi konular, size de doğmamış çocuğa don biçmekten farksız gelmiyor mu?

Eğer bu iki soruya da cevabınız evet ise, emin olun şu an doğru yazıyı okuyorsunuz çünkü bu yazıda bahsi geçenler, ne NFL.com ve benzeri sitelerde bıkmadan usanmadan üstüne binlerce kez yazı yazılan quarterback’ler, ne de “O zamana kim öle kim kala?” dedirtecek türden analizleri yapılan sözde “Super Bowl favorisi” takımlar. Bu yazının kahramanları, çok daha kıyıda köşede kalmış, daha öncesinde birçoğunun adını bile duymadığınız right (sağ) guard’lar.

Bu noktada aklınıza şu soru gelebilir: “Neden left (sol) guard değil de sağ guard?” Sebebi çok basit: Sizin de rahatlıkla tahmin edebileceğiniz üzere, NFL’deki birçok quarterback sağlak ve bu sebeple de topu ellerinden daha düzgün çıkarabilmek için sırtlarını ofansif line’ın sol tarafına veriyorlar. Hal böyle olunca, O-Line’ın sol tackle ve sol guard’ı barındıran kısmı da oyun kurucular için bir kör noktaya dönüşüyor ve savunma takımları genelde en iyi pass ruher’larını buraya yerleştiriyor. Sonuç olarak burayı korumak, O-Line’ın sağ tarafını korumaya oranla çok daha büyük bir önem kazanıyor.

Bütün bu sebeplerden ötürü de aslında NFL çevrelerince adından sıkça bahsedildiğini düşündüğünüz guard’lar ve tackle’lar da O-Line’larının sol taraflarında görev yapıyor. Halbuki, başta da belirttiğim üzere bu yazının amacı, çoğu futbolseverlerin bildiği isimler değil; aksine gölgede kalmış, kendileri hakkında doğru düzgün yazı bile yazılmamış oyuncular. Hatta çok büyük ihtimal bazılarıyla ilgili, internet ortamında ilk kez bir yazı yazılacak.

Son olarak küçük bir hatırlatma yapalım: Liste boyunca takımların, güvenilir bir scout sitesi olan ourlads.com’daki depth chart’larında yazan ilk 11 oyuncularını baz aldım. Eğer depth chart’larda daha derine inebiliyor olsam, şuan değil bu yazıyı yazmak NFL’e scouter’lık için başvuruda bulunuyor olurdum. O zaman sözü daha fazla uzatmadan, Amerikan futbolunun bu oldukça önemli pozisyonunda(!) NFL sıralaması nasılmış, bir göz atalım:

32) Connor McGovern, Denver Broncos

Listeye Broncos’un bu yıl beşinci turdan seçtiği çaylak McGovern ile başlıyoruz. Kendisi, eski bir All-Pro oyuncusu olan ve bu off-season’da serbest kalan Louis Vasquez’in yerini doldurmak için seçildi. Ancak ilk seneden Vasquez’in seviyesine çıkabileceğini söylemek büyük bir hayal olur. Nitekim, NFL seviyesinde bir güce sahip olmasına rağmen ayak çabukluğu anlamında McGovern’ın kat etmesi gereken daha çok yol varmış gibi duruyor.

31) Germain Ifedi, Seattle Seahawks

İki yıl öncesine kadar ofansif line’ı center Max Unger, tackle Russell Okung ve guard J.R. Sweezy gibi yıldızlarla dolu olan Seahawks, bu isimlerin hepsiyle yollarını ayırdı ve Russell Wilson’ı çoluk çocuğa emanet edecek olmaktan gocunmadı. Bu seneki draft’larda da harıl harıl O-Line oyuncusu aradı. Bu arayışın ilk turdaki meyvesi ise Ifedi oldu. Bu kardeşimiz, kaderi benzemesin, kolejdeki çaylak sezonunda Johnny Manziel’ı koruyan O-Line’ın bir üyesiydi. Bununla birlikte genç oyuncu, 1.96’lık boyu ve 141 kiloluk ağırlığıyla oldukça üstün bir fizikle geliyor NFL’e. Öte yandan, dar alanda çabuk yön değiştirebilme yeteneğine sahip Ifedi, second level bloklarda da etkili olacağa benziyor. Buna rağmen gerçek bir NFL guard’ı olabilmek için, yanlış olmasın öyle her yiğidin harcı değildir koskoca bir right guard olabilmek (!), biraz daha sabırlı ve disiplinli oynaması gerekiyor.

30)  Jamon Brown, Los Angeles Rams

Geçtiğimiz sezon lige adım atan Brown’un buraya düşmesindeki en büyük şanssızlığı, 2015 NFL Draftı’nda kendisini göstermekte en çok zorlanacağı takım olan St. Louis Rams tarafından seçilmesiydi. Rams’in o draft’taki amacı, oynatacak adam bulamadığı facia ofansif line’ına starter yapabileceği genç oyuncuları, sanki kavun seçermiş gibi, kadrosuna katmaktı ve Brown da biraz bunun kurbanı oldu. Hal böyle olunca, genç guard’ın üzerine erkenden çok büyük bir sorumluluk yüklendi ve bir anda, 21. yüzyılın en büyük bust’larının başında gelen sol tackle Greg Robinson ile birlikte kendisini Rams O-Line’ının sol tarafını korumakla yükümlü buldu. Bir de üstüne aynı division’da yer aldıkları Arizona Cardinals ve Seattle Seahawks’ın canavar pass rusher’ları ile karşılaşınca bu toy çocuğun yapabileceği pek de bir şey kalmadı. Bütün bu dezavantajlarına rağmen üst vücudunu oldukça düzgün kullanarak defansif tackle’ları kontrol altına alabileceğini gösteren Brown, önümüzdeki yıl bu listede çok daha yukarılara tırmanabilir.

29) Billy Turner, Miami Dolphins

Carson Wentz’in ardından North Dakota State gibi fazlasıyla mütevazi bir okulun en büyük gururu olan Turner, uzun yıllar sonra toparlanmaya başlayan ve kadro derinliği yakalayan Dolphins ofansif line’ının şu an için gözlerden en uzak kalan oyuncusu konumunda. Nitekim beraber görev yaptığı ünite, Branden Albert ve Ja’Waun James gibi sağlıklı kalabildikleri takdirde ligin en iyi tackle’ları arasına girebilecek bir ikiliye ve Mike Pouncey gibi oldukça tecrübeli bir center’a sahip. Bununla birlikte Dolphins, bu seneki draft’ın en büyük steal’ını yapıp şapkadan Laremy Tunsil’i çıkarttı ve asıl pozisyonu tackle olan bu sorunlu yıldızı, sol guard’a çekerek son yıllarda rakip savunmalar için bir otoban görevi gören bu pozisyonu güvenebilecekleri bir isimle doldurmayı başardı. Tabi bu beşli içerisinde Turner’ın da hakkını fazla yememek lazım. Her ne kadar pas bloğunda ellerini verimli bir şekilde kullanamasa da geçtiğimiz sezon özellikle koşu oyunlarında dev nose tackle’ları tackle box’ın dışına kadar itecek bir kuvvete sahip olduğunu herkese gösterdi. Ancak halen kendisinin temel pozisyon yeteneklerinde (fundamental) büyük bir sıkıntı var ve bu seviyede bile fundamental sıkıntısı yaşayan bir oyuncu, her ne kadar gelecek vaat etse de bu listede 29’dan yukarı çıkamaz.

27) Laurent Duvernay-Tardif, Kansas City Chiefs

“Allah’ın Dolphins’inin ve Rams’inin sağ guard’ları hakkında ne de çok söyleyeceğin varmış.” dediğinizi duyar gibiyim. O yüzden biraz hızlanıyoruz. Duvernay-Tardif -bu isim de bir adam da ya guard ya da fullback olurdu zaten NFL’de- bu listenin en istikrarsız oyuncusu konumunda. Koşu bloklarında ağırlığını doğru kullanarak karşısındaki savunma oyuncusu karşısında sağlam kalabilen ve dikey double team’lerde Chiefs’in center’ı Mitch Morse’un işini fazlasıyla kolaylaştıran Duvernay-Tardif, pas bloklarında ise tam bir saatli bomba. Hiç beklenilmeyen bir anda rakip pass rusher’ı pocket’a “buyur” edip quarterback’ini çileden çıkartabilir.

28) John Miller, Buffalo Bills

Aslında takımın ofansif line’ına derinlik kazandırmak için 2015 NFL Draftı’nın üçüncü turunda seçilen Miller, harika bir off-season geçirince geçtiğimiz sezona ilk 11’de başlamış ancak daha sonra formayı tecrübeli guard Kraig Urbik’e kaptırmıştı. Urbik’in geçen aylarda Dolphins ile anlaşmasının ardından tekrar ilk 11’e yükselen guard, hemen yanındaki isim sağ tackle Jordan Mills ile birlikte Bills ofansif line’ının zayıf karnını oluşturuyor. Hele ki bu O-Line’ın sol tarafında Cordy Glenn ve Richie Incognito gibi iki yıldızın olduğunu düşününce. Ancak blok sırasında zaman zaman üst vücudunu çok verimli kullanabiliyor olması, Miller’ı bu listede 27. sıraya kadar çıkartıyor.

26) Tre Jackson, New England Patriots

Tom Brady sağ olsun, Patriots O-Line’ı hepimize sanki güllük gülistanlık gibi geliyor değil mi? Halbuki takımın bu ünitesinde vasat, hatta vasat altı kalan birçok oyuncu var. Bunların başında da Jackson geliyor. 2015 NFL Draftı dördüncü tur seçiminin göze en çok çarpan özelliği, koşu bloğu yapacağı hücumlarda zaman zaman oldukça patlayıcı davranıp savunma oyuncuları ile hemen angaje olabiliyor olması. Ancak sezon içerisinde Jackson’ın, yerini eski Cardinals’lı Jonathan Cooper’a kaptırdığına şahit olursak hiç şaşırmamak lazım.

25) D.J. Fluker, San Diego Chargers

İlk turun üst sıralarından birçok ofansif line oyuncusunun seçildiği ve skill pozisyonlarının arka sıralara bırakıldığı 2013 NFL Draftı için “Son yılların en derin draft’ı” gibi tabirler kullanılıyordu. Ancak o draft’tan sonraki sezonlar şunu gösterdi ki bu kadar allanıp pullanan sınıf, koskoca NFL tarihinin en kötü draft sınıfıymış. D.J. Fluker da o sene, büyük şeyler vaat eden bir tackle olarak 11. sıradan Chargers’ın yolunu tutmuştu. Bekleneni verebildi mi? Hayır. Hatta bu sebeple, geçtiğimiz sezon Joe Barksdale’ın takıma katılmasıyla tackle’dan guard’a devşirildi. Ancak Fluker, kendi draft sınıfının diğer oyuncularına göre sahada biraz daha fazla varlık gösterdi ve Barksdale ile birlikte, içler acısı Chargers ofansif line’ını bir nebze olsun toparlamaya çalıştı.

24) John Jerry, New York Giants

2013 yılında Miami Dolphins forması giyerken adı, yıldız ofansif line’lar Mike Pouncey ve Richie Incognito ile ünlü “kabadayılık skandalına” karışan ve bu ikiliyle birlikte Dolphins’in iki oyuncusuna ve bir de asistan koçuna şiddet uyguladıkları gerekçesiyle suçlanan Jerry, Tecrübeli oyuncu Geoff Schwartz’ın Detroit Lions ile anlaşmasının ardından Giants’ın ilk 11 sağ guard’ı konumuna yükseldi. Kendisinin bu pozisyondaki en büyük problemlerinden bir tanesi kısa mesafe çabukluğuna sahip olmaması. Bu da özellikle koşu oyunları sırasında, karşısındaki savunma oyuncusuna çabuk bir şekilde angaje olmasının önüne geçiyor. Ancak Jerry, bu eksiğini blok esnasında yeterli momentumu yakalayıp savunma oyuncusu karşısında etkili bir itme gücü yaratarak telafi edebiliyor.

23) Jonotthan Harrison, Indianapolis Colts

Geçtiğimiz sezon Colts’un ilk 11 center’ı Harrison, draft’ın ilk turundan Alabama çıkışlı center Ryan Kelly’nin takıma katılması ve de güvenilir sağ guard Hugh Thornton’un sola çekilmesinin ardından kendisini bir anda takımın yeni sağ guard’ı olarak buldu. Ancak burası ofansif line, her an herkes kendini her yerde bulabilir. Öte yandan NFL’de üçüncü yılına girecek olan bu ağabeyimizin, Thornton’un geçtiğimiz sezonki performansının üzerine çıkabileceğini düşünmek çok da mantıklı değilmiş gibi.

22) A.J. Cann, Jacksonville Jaguars

2015 Draftı’nda Jaguars ilk iki turdan Dante Fowler Jr. Ve T.J. Yeldon’ı seçerken üçüncü turda da A.J. Cann adında bir guard’ı kadrosuna katmıştı. Ancak bu oyuncunun potansiyeli, Fowler Jr.’ın hazırlık kamplarının ilk gününde sakatlanıp sezonu kapatması ve Yeldon hakkında yapılan “Denard Robinson halen kadrodayken ilk 11 olur mu, olmaz mı?” tartışmaları arasında kaynayıp gitmişti. Tabi Cann, geçtiğimiz sezon içerisinde özellikle 3-teknik (guard’ın center’dan tarafa olmayan kolunun karşısında bulunan savunma oyuncusu) oynayan defansif tackle’lar karısında oldukça istikrarlı bir performans göstererek kendisini hatırlatmayı başardı. Buna rağmen, zaman zaman elit defansif tackle’ların bull rush’ları karşısında beklenen direnci gösteremediği için kendisini 22. sırada buldu.

21) Ali Marpet, Tampa Bay Buccaneers

2015 NFL Draft sınıfının en yetenekli O-Line oyuncularından birisi olan Ali kardeşimizin Hobart adında bir Division III okulundan çıktığını hatırlatmak lazım. Buna rağmen, 2015 NFL Draftı’nda ikinci turdan seçilerek bundan yıllar sonra bile konuşulacak bir başarıya imza attı. Öte yandan, NFL’deki çaylak yılında oldukça istekli oynayan Marpet’in çok etkili performanslar gösterdiği de oldu. Yalnız şunu eklemek gerekir ki Ali’nin, zaman zaman savunma oyuncularıyla temasa geçtiği anda base’ini çok daralttığı için (ayaklarını birbirine çok yaklaştırdığı için) bloktan düştüğü pozisyonlar da oldu. Buna rağmen ben Bucs’ın,  bu sezon emekliye ayrılan yıldız sol guard’ı Logan Mankins’in yerine Ali’yi koyacağını düşünüyordum ancak onlar bu pozisyonda yola Seahawks’tan ayrılan J.R. Sweezy ile devam etme kararı aldı.

20) Brandon Thomas, San Francisco 49ers

Thomas, geçtiğimiz sezona Jordan Devey’in ardında forma bekleyerek başladı ve sezon içerisinde onu ilk 11’den de etmeyi başardı. Hatta sadece ilk 11’den değil, takımdan da etti ve Devey, geçtiğimiz aylarda Chiefs ile anlaştı. Ancak bu demek değildir ki Thomas, formayı garantiledi. Şu an için depth chart’ın en üstünde gözükmesine rağmen arkasında Nisan ayının ilk tur seçimi Joshua Garnett’in olduğunu unutmamak da fayda var. Hele ki 49ers’ın Garnett için, ikinci dördüncü ve altıncı tur haklarından akıl almaz şekilde vazgeçtiğini ve bu sebeple bu oyuncuyu kolay kolay bench’te çürütmeyeceğini düşünürsek…

19) Andrus Peat, New Orleans Saints

Geçtiğimiz yıl ilk tur 13. sırada seçilerek, ligin en korkutucu ofansif line’larından birisine adım atan Peat için 2015 sezonu, biraz bu canavar O-Line’a adapte olabilmek ile geçti. Öyle ki bu ünite, Terron Armstead başta olmak üzere; Zach Strief, Max Unger, Jahri Evans ve Senio Kelemete gibi yıldızları barındırıyordu. Buna rağmen Evans-Kelemete ikilisinden süre çalmayı başaran Peat, patlayıcılığıyla sağlam drive bloklar yapabileceğini gösterdi. Evans’ın takımdan ayrılmasının ardından ilk 11’e yerleşen genç oyuncu, eğer sağ olursak ve önümüzdeki sezon yine bu listeyi hazırlarsak, ki bu ilk koşula göre daha düşük bir ihtimal, kendisini ilk 10’un içerisinde bulabilir.

18) Chris Chester, Atlanta Falcons

Ligde 11. sezonuna girecek olan bu yaşlı kurt, NFL’in belki de en asimetrik performansa sahip guard’ı. Chester, bu uzun kariyeri boyunca etkili bir koşu blokçusu olmayı başarırken pas bloğu anlamında da bir o kadar etkisiz kaldı. Drive block’larda müthiş bir kuvvet, vücut kontrolü ve atletizm göstererek running back’lere koridor hazırlayan bu ağabeyimiz, Redskins forması giydiği 2012 sezonunda Alfred Morris’in, geçtiğimiz sezon ise Falcons’ta DeVonta Freeman’ın sergilediği canavar performanslarda büyük bir pay sahibi oldu. Bu iki running back’in de bahsi geçen sezonlarda kariyerlerinin başlarında olduğunu akıllarda tutmakta fayda var.

17) Brandon Brooks, Philadelphia Eagles

Eğer bu liste, oyuncuların kontratlarını da performansa eklemleyip manipülatif bir değerlendirme yapıyor olsaydı, Brooks’un ilk 10 guard’ın içerisine girmemesi için hiçbir sebep olmazdı çünkü kendisi, geçtiğimiz aylarda Texans’tan Eagles’a yıllık tam sekiz milyon dolarlık bir kontrat ile geçerek Kelechi Osemele’den sonra ligin en çok kazanan guard’ı oldu. Ancak burası NFL. Bazen piyasada aradığınız seviyede bir oyuncu bulamadığınızda ayıya dayı demek zorunda kalabiliyorsunuz. Tabi Brooks’u “ayı” sınıfına koymak biraz haksızlık olur. Sonuçta kendisi, iyi bir alan blokçusu olduğunu Texans’tayken gösterdi. Ancak bu listede gerçekten ilk 10’a girmek istiyorsa, zaman zaman base (ayaklarının konumu) ve pad level (omuz pad’inin yerden yüksekliği) ile ilgili yaşadığı sıkıntılara bir çözüm bulabilmeli.

16) Brian Winters, New York Jets

Winters, şu anda NFL’in en istikrarlı ofansif line oyuncusu olabilir. Çok yüksek olmayan bir standardı var ve performansı hiç bu standardın altına inmiyor. Ayrıca, ayrı ayrı birçok yeteneği olmasına rağmen bunlar arasından öyle sivrilen bir tanesi de yok. Ortalama üzeri bir çevikliğe, oyun zekasına, kuvvete ve ayak çabukluğuna sahip. Öte yandan, sahada bir guard’dan beklenen her görevi yetenekleri ölçüsünde yerine getiriyor. Yani biraz Cem Yılmaz mantığı: “Everything but little, little, into the middle”. Zaten bu özelliği de kendisini listenin ilk 16’lık dilimine sokuyor.

15) Jeff Allen, Houston Texans

Allen, geçtiğimiz sezon sol guard oynadığı Chiefs ofansif line’ının en dikkat çeken ismiydi. Zaten bu sebeple bu yıl, Osemele’nin ardından serbest oyuncu piyasasının en gözde guard’ı oldu ve sonunda da Texans’tan büyük bir kontrat koparmayı başardı. Allen’ın temel yetenek seti kendisini, kurgulanabilecek aşağı yukarı bütün setler için vazgeçilmez bir oyuncu yapıyor. Bu yüzden takıma, Brooks’tan çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Anlayacağınız 72 milyon dolarlık kontratının 72 kuruşunu hak etmeyen Brock Osweiler, dört ayağının üzerine düştü Allen transferi ile.

14) Chance Warmack, Tennessee Titans

2013 NFL Draftı’ndan da sadece kötü oyuncular çıkmamış, Warmack bunun güzel bir örneği. Lise yıllarından beri büyük bir yıldız olan ve o dönemde Cam Newton ile aynı takımda görev yapan Warmack’in kolej tercihi döneminde Alabama, Arkansas ve Auburn gibi en üst segment okullar tarafından istendiğini hatırlamakta fayda var. Her ne kadar koşu oyunlarında daha etkili olsa da, genç guard’ın hem koşu hem de pas bloğu anlamında ortalamanın üzerinde bir yeteneği var. Tam 147 kilo ağırlığındaki bu dev, cüssesine rağmen imrenilecek bir dar alan çabukluğuna da sahip. Titans’ın geçtiğimiz ay ilk turdan draft ettiği ve sağ tackle’a yerleştirdiği Jack Conklin ile ofansif line’ın sağ tarafında oldukça etkili olacaktır.

13) Brandon Scherff, Washington Redskins

2015 NFL Draftı’nın beş numarası, büyük beklentileri bu zamana kadar karşılamayı başardı. Kolej liginde sol tackle oynayan Scherf, lige henüz yeni adım attığı sırada guard’a çekildi ve guard’lığın ne demek olduğunu geçtiğimiz yıl Redskins ve Texans’ın düzenlediği ortak antrenmanlar sırasında J.J. Watt tarafından yere serilerek öğrendi. O zamandan beri rakip savunmacıların momentum kazanmasına engel olmak için daha hızlı ve daha agresif oynamaya çalışan genç guard’ın önü NFL’de fazlasıyla açık.

12) John Greco, Cleveland Browns

“Celeveland Browns gibi bir takımın oyuncusunun bu kadar yüksekte işi ne?” diyor olabilirsiniz. Aslında çok da haksız değilsiniz .ünkü bu tarz pozisyon sıralamalarında Browns oyuncuları değil ilk 16’yı 20’li basamakları bile kolay kolay göremez. Ancak takımın ofansif line’ından bahsediyorsak haklarını da teslim etmemiz gerek. John Greco’su ve yıldız tackle Joe Thomas’ıyla bu ofansif line, Browns’un hak etmediği kadar iyi. Bir zamanlar bu ünitede Alex Mack’in de olduğunu unutmayalım. Greco, her ne kadar NFL çevrelerinde underrated kalsa da bu sıralamayı kesinlikle hak ediyor.

11) Larry Warford, Detroit Lions

2015 sezonu boyunca geçirdiği sakatlıklar Warford’ın geleceği için bir soru işareti yaratıyor olsa da kendisi, sağlıklı kalabildiği zamanlarda ligin en etkili pas korumasını sağlayan sağ guard’larından bir tanesi. Koşu oyunlarındaki blok performansı ise pas bloğundaki kadar etkili değil ancak Warford’ın bu alanda da iyi bir atlet olduğunu belirtmek gerek. Nitekim rakip savunma oyuncusu ile angaje olduğu anda vücut ağırlığını iyi dağıtabilen ve böylece de hatırı sayılır miktarda güç üreten genç guard, koşu oyunu korumasında da ortalamanın üzerine çıkıyor.

10) Alex Boone, Minnesota Vikings

Vikings’in bu off-season döneminde kadrosuna kattığı Boone, bu sene büyük sürprizlere imza atabileceğine inandığım Minnesota ekibinin ofansif line’ının sınıf atlamasını sağladı. 2012 sezonunda Super Bowl’a kadar çıkmayı başaran 49ers’ın en güvenilir oyuncularından birisi olan tecrübeli guard, ligin en iyi fundamental’ına sahip guard’larından bir tanesi. Second level blokta zaman zaman sıkıntılar yaşamıyor olsa bu listenin başını çekebilecek bir güce ve yeteneğe sahip.

9) David DeCastro, Pittsburgh Steelers

Eski bir ilk tur seçimi olan DeCastro, geçtiğimiz sezon ilk Pro Bowl’una ulaşmayı başardı ve şu anda da kariyerinin performans anlamında zirvesini yaşıyor. Line of scrimmage’ın neredeyse bütününde etkisini hissettiren DeCastro, bu sebeple de takımın yıldız center’ı Maurkice Pouncey’nin işini A-Gap’lerinde (center ve guard arasındaki boşluk) fazlasıyla kolaylaştırıyor. Zaten bence DeCastro, Pouncey ve sol guard Ramon Foster üçlüsü bu ligin en iyi ve en dengeli interior (iç) ofansif line’ını oluşturuyor.

8) Kyle Long, Chicago Bears

NFL’i son on yıldır takip ediyorsanız, size “2008 draftı’nın ilk iki numarası kimlerdi?” diye sorsam, büyük ihtimal “Long kardeşler değil miydi ya?” cevabını verirsiniz. Aslında verdiğiniz cevap kısmen doğrudur çünkü o sene seçilen ilk isim ofansif tackle Jake Long, ikinci isim ise defansif end Chris Long’tu. Ancak “Long” soyadından geçilmeyen NFL’de gerçek “Long” biraderler bu ikili değil. İkinci sıradan seçilen defansif end olan Long’un kardeşi aha da bu Kyle Long. Kyle’ın performansı üzerine konuşmaya çok da gerek yok, çünkü zaten kısa kariyerinde elde ettiği başarılar her şeyi açıklıyor ki genç oyuncunun, üç sezonluk NFL macerasında üç Pro Bowl ve bir de second-team All-Pro bulunuyor. Bears’ta önce sol guard ardından sağ tackle oynayan Long’un bu yeni görevinde de zorlanmayacağını düşünüyorum.

7) T.J. Lang, Green Bay Packers

Şu bir gerçek ki NFL draft’larının geç turlarını Packers’tan daha iyi değerlendiren bir takım daha yok. Fantasy football draft’larında bile “Eh artık kabak tadı vermeye başladı.” demeye başladığımız, en azından kendi adıma konuşayım, geç turlardan uzun yıllar ilk 11’de başlatabilecekleri oyuncuları çıkartabiliyorlar. Dördüncü turdan seçilen Lang, bunun güzel bir örneği. Takımın diğer yıldız guard’ı Josh Sitton ise bir diğeri. Oldukça agresif oyun kimliğiyle ön plana çıkan ve neredeyse her pas oyunu öncesinde rakip defansif tackle ile yüz yüze kalmayı tercih eden Lang, oldukça etkileyici bir patlayıcılığa ve bundan kaynaklanan bir itme kuvvetine sahip. Bu da onu, ligin en iyi guard’ları listesinde yedinci sıraya kadar taşıyor.

6) Evan Mathis, Arizona Cardinals

NFL’in, kariyeri boyunca en çok takım gezen oyuncularının başında gelen Mathis, ilginç bir şekilde gittiği her takımda belli bir istikrarı yakalamayı başardı. Bengals’ta forma giydiği 2009 ve 2010 sezonlarında, blokladığı hiçbir oyuncu onu aşıp sack yapmayı başaramadı. Kaldı ki 2011-2014 arasında Eagles ofansif line’ını uçurduğunu da unutmamak gerek. Geçtiğimiz yıl ise şampiyon Broncos’un bir üyesi olan Mathis, bu ligde zone block’u en iyi oynayan guard. Tabi bunda 11 sezonluk tecrübesinin de çok büyük bir etkisi var. Önümüzdeki sezon kendisini, her ne kadar aralarında bir center duracak olsa da, bir diğer tecrübeli guard Mike Iupati ile yan yana izlemek oldukça heyecanlı olacak.

5) Kevin Zeitler, Cincinnati Bengals

2012 NFL Draftı’nda ikinci turdan seçileceğini düşünüp draft’ın ikinci günü için parti organizasyonu yapan ancak ilk turun sonundan sürpriz bir şekilde Bengals’a gidince, bu partinin tadını kaçıran Zeitler, ligin en underrated kalmış guard’ı olmaya aday. Öyle ki Zeitler’ın bazı sezonlardaki harika performansı, takımın süperstar ofansif tackle’ı Andrew Withworth’ü bile gölgede bırakmayı başardı. Bununla birlikte genç guard, ligin canavar nose tackle’larını, onlarla bire bir kaldığında box’un dışına kadar itebileceğini gösterdi. Ancak gelin görün ki NFL bu yeteneği, All-Pro takımlarını geçtim, henüz Pro Bowl’la bile ödüllendirmedi.

4) Trai Turner, Carolina Panthers

Boise State çıkışlı bu tatlı adam, radikal bir kararla 2014 NFL Draftı’na gireceğini açıkladığında daha kolej kariyerinde sadece 20 maça ilk 11’de çıkmıştı. Birçok NFL analisti, Turner’ın potansiyelini teslim ederek, 2015 NFL Draftı’nı beklese ilk turun yukarılarına kadar tırmanabileceğini düşünüyordu. 2014 NFL Draftı’nda üçüncü turdan seçildikten sonra lige adım atan oyuncu, buna rağmen takımın ilk 11 sağ guard’ı olmayı başardı ve o zamandan bu yana herkesi büyülemeye devam ediyor. Geçtiğimiz sezon, üst üste 627 snap’te tek bir sack’e bile izin vermedi. Öte yandan, second level bloğa yükselirken ligin en atletik linebacker’ları ile mücadele edebildiğini gösteren Turner’ın, geçtiğimiz sezonun ikinci haftasında oynanan Texans karşılaşmasında J.J. Watt’ı bir güreşçi edasıyla yere indirdiği pozisyon, bu “küçük Marshal Yanda”’nın kısa NFL kariyerinin en göz alıcı anıydı. İzlemek isteyenler ile paylaşalım:

3) Gabe Jackson, Oakland Raiders

Geçtiğimiz sezon Raiders’ın ilk 11 sol guard’ı olan ve yazının başında belirttiğim ourlads.com adlı internet sitesinde takımın halen ilk 11 sol guard’ı olarak gözüken Jackson’ın, Kelechi Osemele’nin takıma katılmasının ardından sağ guard olarak görev yapacağını tahmin etmek daha makul gibi, en azından sitemizin Oakland Raiders yazarı Görkem Şahinoğlu için. Bunun sebebi şu, Raiders, Osemele gibi bir yıldızı takımda sağ guard oynatmayacaktır. Tabi Jackson’ın da Osemele’den pek arta kalır yanı yok. Çoğu Amerikan futbolu sever kendisinin adını şu an için pek bilmiyor olsa da kendisi, eşleştiği savunmacıyı kolay kolay pocket içerisine sokmuyor ve fundamental’ı hiçbir zaman kusursuzun altına inmiyor. O yüzden biz şimdiden kendisini size tanıtmış olalım, önümüzdeki yıllarda zaten adını daha çok duyacaksınız.

2) Zack Martin, Dallas Cowboys

Ofansif line pozisyonlarını ayrı ayrı sıralasak La’el Collins haricindeki bütün Cowboys ofansif line oyuncuları, kendi pozisyonlarında rahatlıkla ilk beşe girer çünkü onlar, NFL’in tartışmasız en iyi ünitesi. Ancak içlerinden iki tanesi bana kalırsa diğerlerinden biraz olsun sıyrılıyor. Bu iki isim tackle Tyron Smith ve guard Zack Martin. Öyle ki Martin, henüz çaylak sezonunda First-Team All-Pro seçilmeyi başararak, her oyuncuya kolay kolay nasip olmayacak bir başarının altına imzasını attı. Kendisi, etkisini bütün ofansif line’da hissettiriyor. Bununla beraber, 3-teknik dizilen defansif tackle’lar karşısında 45 dereceden inanılmaz bir patlayıcılığa sahip. Bu listede birinci sıraya yükselememesinin sebebi ise, tecrübesindeki ve önsezilerindeki görece eksiklik.

1) Marshal Yanda, Baltimore Ravens

Bu listeyi benim dışımda 100 NFL analistine de yaptırsanız, birinci sıradaki isim yine Yanda olacaktır. Müthiş bir oyun bilgisi ve ilerleyen yaşına rağmen akıl almaz bir fiziksel performans. Yanda, tecrübesinin de etkisiyle bu oyunu en sabırlı oynayan sağ guard konumunda. Bu sebeple de blok zamanlaması bu listedeki herkesin çok üzerinde. Ayrıca, kolej kariyerinde ofansif tackle oynamış Yanda’nın bir guard için akıllara zarar bir atletizmi ve dar alan çabukluğu var. İlginç bir şekilde 2011 sezonundan bu yana yakaladığı çıkışı kesintisiz bir şekilde sürdüren bu süperstar’ın daha en az birkaç yıl daha sağ guard’ların başını çekeceğini düşünmek çok makul. NFL’in sadece en iyi sağ guard’ı değil belki de en iyi ofansif line oyuncusu konumundaki Yanda için söylenebilecek son söz ise şu: O daha iyisini yapana kadar en iyisi bu.

Son Eklemeler…

Ve değerli Amerikan futbolu severler, böylelikle NFLTR tarihinin en gerekli yazısının sonuna gelmiş olduk. Tabi, Görkem Şahnoğlu’nun geçtiğimiz sezon yazdığı ve bu yıl “Şimdi Neredeler?” diyerek devamını getirdiği “En iyi Üçüncü Quarterback’ler” adlı yazının hakkını da teslim etmeden geçmeyelim. O da çok mühim (!) bir yazıydı sonuçta. “Bundan daha da önemli bir yazı yazılır mı?” diye soracak olursanız, merak etmeyin, daha yazılmamış “Ligin en iyi punter’ları” hatta “Ligin en iyi holder’ları” yazıları da var. Ancak biz daha önemlisini yazana kadar, en önemlisi bu…