Denver Broncos, geçtiğimiz sezonun sonunda dört yıllık çaylak kontratının sonuna gelen Super Bowl 50 MVP’si Von Miller’ı, serbest oyuncu piyasasına düşmekten kurtarmak için kendisine “exclusive franchise tag” uygulamış ve oyuncuya bir sonraki sezon için 14.1 milyon dolar ödemeyi garanti etmişti. Ancak hiç kimse, Miller gibi bir süperstar’ın bu franchise tag ile yetineceğini düşünmüyordu.

Öyle de oldu ve Broncos’un, takımdan uzun vadeli ve bir o kadar da yüklü bir kontrat koparmak isteyen Miller’a sunduğu ilk teklif tam 114.5 milyon dolar değerindeydi. Bu teklifi, garanti ücretini yeterli görmediği için reddeden yıldız outside linebacker, daha sonra da isyan bayrağını açtı ve takıma “Eğer daha iyi bir teklif sunmazsanız, önümüzdeki yıl sahaya çıkmam” diyerek rest çekti. Bu sürecin detaylı haberini buradan okuyabilirsiniz.

Bu olayın üzerinden bir ay geçtikten sonra, franchise tag uygulanan oyuncuların takımları ile uzun vadeli kontrat imzalaması için son gün olan 14 Temmuz’da Broncos, oldukça uzun süren görüşmelerin ardından Miller’ı muradına erdirdi ve kendisine, altı yıl 114.5 milyon dolarlık bir kontrat üstüne üstlük 70 milyon dolar gibi NFL tarihinde görülmemiş bir garanti ücret vererek yıldız oyuncuyu ligin en çok kazanan savunma oyuncusu yaptı.

Öyle ki Miller kopardığı bu garanti ücretle; Feletcher Cox’un 63 milyon, Marcell Dareus’un 60 milyon ve Ndamukong Suh’un 59.9 milyon dolarlık garanti ücretlerini geride bırakarak NFL tarihinde kontratı, en yüksek meblağda garanti ücret içeren oyuncu oldu. Öte yandan Indianapolis Colts ile 140 milyon dolarlık bir kontrat imzalayarak NFL tarihinin en pahalı oyuncusu olan Andrew Luck’ın kontratının da 47 milyonluk bir garanti ücrete sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Miller’ın aldığı 70 milyon dolarlık garanti ücret ile ilgili diğer bir ilginç bilgi ise bu ücretin, Broncos’un efsane quarterback’i John Elway’in 16 sezonluk NFL kariyerinde kazandığı toplam paradan daha fazla olması.

Ancak şu an takımın genel menajeri konumundaki Elway, bu durumdan hiç şikayetçi olmamışa benziyor ki konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Müthiş bir hamle yaptık. Von’a güveniyoruz ve biz ondan sadece saha içerisinde harika performanslar sergilemesini değil, aynı zamanda takıma liderlik etmesini de bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Baltimore Ravens kicker’ı Justin Tucker, New York Jets defansif end’i Mohammed Wilkerson ve Miller’ın takımlarıyla uzun soluklu kontratlar imzalamalarının ardından, bu off-season’da üzerilerine franchise tag uygulanıp da bekledikleri uzun vadeli sözleşmeyi alamayan dört oyuncu kaldı. Bu isimler: Chicago Bears wide receiver’ı Alshon Jeffery, Kansas City Chiefs safety’si Eric Berry, Washington Redskins quarterback’i Kirk Cousins ve Los Angeles Rams safety’si Trumaine Johnson.