2010 yılı NFL Draft’ının ilk turunda Detroit Lions tarafından seçilen Jahvid Best, kendisinden beklenen performansı hiçbir zaman sergileyememiş ve NFL’in en büyük hayal kırıklıklarından biri olmuştu. Geçirdiği beyin sarsıntıları sebebiyle sadece iki sezon forma giyebilen running back, 2012 sezonunun tamamını bu sakatlıklar sebebiyle kenarda geçirmiş ve 2013 yılında, Lions tarafından serbest bırakılmasının ardından, erken emeklilik kararı almıştı. Ancak görünen o ki Best, sporu tamamen bırakmamış.

Amerikalı bir anneye ve Saint Lucia’lı bir babaya sahip olan Best, vatandaşlığının bulunduğu Saint Lucia bayrağı ile olimpiyatlarda 100 metre yarışlarında madalya arayacak. Olimpiyatlara katılmak için en az 10.16 saniye koşması gereken Best, 2 Nisan günü saniyesi saniyesine bu dereceyi koşarak olimpiyat ön elemelerini geçmeyi başarmıştı. Ancak bu derece ile Birleşik Devletler kadrosunda kendisine yer bulamayan Best, çifte vatandaşlığının bulunduğu Saint Lucia ile olimpiyatlara katılmaya hak kazandı.

İki sezonluk NFL kariyerinde 945 koşu yardı ve altı da touchdown’u bulunan eski oyuncu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Birkaç yıl önce tüm hayallerim yıkılmıştı. Ancak kendime inanmaktan hiç vazgeçmedim. Ailemden öğrendiklerim sayesinde hiç pes etmedim. Bu benim için büyük bir başarı ve aynı zamanda sadece bir başlangıç. Ailemi ve ülkemi gururlandırmak için sabırsızlanıyorum.” dedi.

Sadece iki yıldır atletizmde boy gösterdiğini söyleyen Best, bakalım tarihinde hiç olimpiyat madalyası kazanamamış Saint Lucia’ya bu mutluluğu yaşatabilecek mi? Bu arada; Saint Lucia’nın Karayipler’de, Trinidad ve Tobago’nun kuzeyinde, İngiliz himayesinden 1976’da kurtularak bağımsızlığını ilan etmiş ufak bir ada ülkesi olduğu bilgisini de paylaşalım.

Öte yandan Best, hem NFL’de oynayıp hem de olimpiyatlara katılan ilk isim olmayacak. Buffalo Bills wide receiver’ı Marquise (uzun atlama) ve o dönem free agent olmasına rağmen daha sonra New England Patriots, Tampa Bay Buccaneers ve Indinapolis Colts formaları giyen Jeff Demps (100 metre) 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’na katılmış ve Demps, 100 metre bayrak yarışında gümüş madalya kazanan ancak ünlü atlet Tyson Gay’in dopingli çıkmasının ardından bu madalyası elinden alınan Birleşik Devletler 100 metre bayrak takımının bir üyesiydi.

Fakat 2016 Rio Olimpiyatları’nda bu iki oyuncu da boy gösteremeyecek. Nitekim, uzun atlama dalında bu sene Diamond League’in Birmingham ayağını kazanan ve oldukça formda bir grafik çizen Goodwin, Birleşik Devletler olimpiyat elemelerinde kendi en iyi derecesinin oldukça altında kalarak beklenmedik bir şekilde yedinci sırayı almış ve olimpiyat vizesini kaçırmıştı. Demps de olimpiyat elemelerinde yedinci sırayı alarak altı kişilik 100 metre bayrak takımı kontenjanını yalnızca bir kişiyle kaçırmıştı.