Geride bıraktığımız 2016 NFL Draft’ında ikinci round’dan kicker Roberto Aguayo’yu seçen Tampa Bay Buccaneers tüm Amerikan futbol severleri şaşırtmıştı. Hiç şüphe yok ki, bu kararı almalarındaki en büyük nedenlerden biri de, genç kicker’ın NCAA kariyerinde oynadığı hiçbir maçta 40 yard içerisinde vurduğu herhangi bir kick’i ıskalamamış olmasıydı.

Gelelim Aguayo’nun pre-season performansına. İlk maçına Philadelphia Eagles karşısında çıkan oyuncu, NFL’deki ilk kick’ini de bu maçt ıskaladı ki bu bir PAT (Point After Touchdown) idi. Bu da doğal olarak soru işaretleri yarattı. Aguayo, ikinci pre-season deneyiminde de Jacksonville Jaguars karşısında 32 yardlık bir field goal denemesinde hata yapınca, bu sefer bu soru işaretleri sert eleştiri oklarına dönüştü.

Aslında fazla büyütülecek bir şey yok. Sonuçta Aguayo daha çaylak bir oyuncu ve çaylak oyuncular, ilk başta NFL kendilerine bir boy büyük geldiği için hata yapa yapa öğrenirler. Buna rağmen, şunu da söylemek gerekir ki Aguayo’dan beklenenler ortalama bir çaylağa göre de oldukça farklıydı. Tampa Bay kendisini ikinci turda draft ederek bunu gösterdi. Bu sebeple, Florida State’te başarılı bir kolej kariyeri geçiren kickerîn, bu pre-season’da kendine olan güvenini kaybetmemesi  lazım.

NFL kicker’ları için güven eksikliği büyük bir sorun. Jaguars ile oynadıkları maçın ardından konuşan Aguayo da verdiği demecinde buna işaret ederek “Bunların olmaması gerekirdi ancak pre-season maçlarının zaten bunun için olduğunu düşünüyorum. Genç oyuncuların daha çok çalışması ve daha iyi olması için bu maçlar var.” dedi.

Öte yandan Aguayo, NFL kariyerine adım attığı bu dönemde yaşadığı sorunları çok da oluruna bırakma yanlısı gibi durmuyor. Nitekim alınan haberlere göre kendisi, ilk önce bir kicking koçu ve ardından da bir mental koç ile görüşmüş ve bu kötü başlangıç için yardıma ihtiyacı olduğunu dile getirmiş.

Tabi, daha henüz pre-season’ın ikinci haftasındayız. Çaylakların performansları, beklentilere göre bir hayli asimetrik olabiliyor. Örneğin, Dallas Cowboys’un dördüncü tur seçimi Dak Prescott adeta bir Hall of Famer gözükürken öteki tarafta Los Angeles Rams ilk sıra seçimi Jared Goff ise antrenman oyuncusu gibi bir izlenim bıraktı. Bunların hepsi zamanla değişebilir.

Roberto Aguayo’nun da “hater”larını (kendisinden nefret eden) görmezden gelip işine odaklanması gerekiyor. Zaten genç oyuncu da bunun farkında olacak, konuyla ilgili verdiği demeçte “Ben işime odaklanıyorum ve çok fazla düşünmemeye çalışıyorum. Bazen sadece rahatlayıp işinize bakmanız gerekiyor. Hafta boyunca da antrenmanlarda böyle hareket ettim.” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayına döndüğümüzde draft’ın hemen ardından açıklama yapan Buccaneers genel menajeri Jason Licht çaylak oyuncunun çok istikrarlı olduğunu söyleyip 40 yard içinde hiç ıskalamadığını dile getirmiş ve bunun az rastlanan bir yetenek olduğunu, kendisinin kolej tarihindeki en iyi kicker olduğunu ifade etmişti. Aguayo’nun yeteneğine hiç şüphemiz yok ama ikinci round’dan kicker seçmenin cezası da bu olsa gerek.