Geçtiğimiz hafta San Francisco 49ers, yedek oyun kurucu Thad Lewis’in ön çapraz bağlarını koparması nedeniyle sezonu kapattığını açıklamıştı. Bu olayın hemen ardından ise kariyeri başarısızlıklarla dolu oyun kurucu Christian Ponder ile anlaşmışlardı.

Ponder’ın başarısızlıklarla dolu NFL kariyerine rağmen, head koç Chip Kelly önderliğindeki Phidelphia Eagles da geçen sene kendisini kadroya katmak istemiş ancak Ponder’ı Oakland Raiders’a kaptırınca (!) Lewis ile sözleşme imzalamışlardı. Bu sene her iki oyuncu da 49ers’ta.

San Francisco 49ers’da ilk senesini yaşayan sadece bu iki vasat altı quarterback değil. Kariyerinde Oregon Üniversitesi Amerikan futbolu takımı Ducks ve Phidelphia Eagles gibi önemli ekipleri çalıştıran Chip Kelly de, bu sene 49ers’ın head koçu olarak takımdaki ilk senesini geçiriyor. Bu görevi üstlenmeden önce 2013-2015 sezonları arasında Eagles’ın head koçu idi kendisi. Peki bunların hepsi tesadüf mü? Tabii ki değil. Geçtiğimiz sezon Eagles’a Christian Ponder’ın ismini veren kişi koç Kelly imiş.

Kelly, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında “Ponder’ı Eagles’ın kadrosuna da istedik. Kendisiyle sözleşme imzalamaya çalıştık ama o, Raiders ile anlaştı. 2014 sezonunda benim altımda hücum koçu olarak çalışan Bill Musgrave (şu an Raiders’ın ofansif koordinatörü); Ponder, Minnesota Vikings’deyken de onun ofansif koordinatörüydü. Yani iki sene önce Ponder’ı kadroya istememizin bir sebebi de kendisinin Musgrave ile olan yakınlığıydı.” ifadelerini kullandı.

Vikings, Christian Ponder’ı 2011 draft’ında 12. sıradan seçmişti. Zaten 2011 draft’ı, birinci sıradan seçilen Cam Newton hariç ilk turda yüksek sıralardan seçilen oyun kurucuların sonrasında başarısız olmalarıyla hatırlanır. O sene Jake Locker sekizinci sırada Tennessee Titans tarafından, Blaine Gabbert ise 10. sırada Jaguars tarafından seçilmişti.

Locker, NFL’de dört sene geçirdikten sonra henüz 26 yaşında emekliliğini duyurmuştu. Gabbert ise 49ers’ta uzun süre Colin Kaepernick’in gölgesinde forma bekledikten sonra Kaepernick’in performans düşüklüğünün ardından bu sene ilk 11’de oynayacak. Vikings de iç açıcı olmayan dört sezonunun ardından, geçtiğimiz yıl Ponder’ın takımdan ayrılmasına ses çıkarmamıştı.

2015 Mart ayında Raiders ile anlaşan Ponder, daha sezon başlamadan takımdan kesildi.  2015 sezonunun ortasında ise Denver Broncos taraftarlığından herkesin haberdar olmasını sağlayan 28 yaşındaki quarterback, bu sefer de Denver’ın yolunu tuttu ancak yine sahaya çıkmadan serbest bırakıldı. Chip Kelly onu tekrar isteyene kadar da bir takımla anlaşamayan Ponder, geçtiğimiz hafta 49ers ile sözleşme imzaladı.

Kelly, koçluk kariyeri boyunca genç quarterback’leri en başarılı hallerine taşımasıyla ünlüdür, bu şanı da 2013 yılında yürüdü gitti. O sezon oyun kurucusu olan Nick Foles, 27 touchdown ile ligdeki en iyi pas reytingine sahip oyun kurucu olmuştu ki bunun yanında sadece iki interception’ı vardı. Ancak 2014 sezonunda Kelly’nin Foles’u Sam Bradford’a karşılık takas etmesiyle birlikte işler hızla ters gitmeye başlamıştı.

Buna rağmen Kelly, önümüzdeki sezon Blaine Gabbert ve Colin Kaepernick’ten iyi birer oyun kurucu çıkarmaya çalışacak ancak Christian Ponder gibi NFL tarihinin gördüğü en kötü oyun kuruculardan birisinin hayranı olan bir koç bunu başarabilecek mi, işte orası büyük bir merak konusu.