Birkaç sezon önce NFL’in en popüler simalarından biri olan Colin Kaepernick geçtiğimiz sezon yedeğe çekildiğinden beri gündemden uzaktı. Bu sezon Blaine Gabbert ve Christian Ponder ile forma yarışına giren Kaepernick, takımının Levi’s Stadium’da Green Bay Packers karşısında oynadığı hazırlık maçı ile tekrardan manşetlere çıkmayı başardı. Ancak Kaepernick ismini tekrar gündeme sokan sahadaki performansı olmadı.

Colin Kaepernick, Perşembe gecesi oynanan Green Bay Packers maçı öncesinde Amerikan milli marşı esnasında ayağa kalkmayı reddetti. Yıldız oyuncunun gerekçesi ise Amerika’nın siyahilere ve azınlıklara karşı olan tutumunu protesto etmekti.

“Siyahilere ve farklı renkteki insanlara zulüm eden bir ülkenin bayrağını onurlandırmak için ayağa kalkmayacağım.” diyen Kaepernick, “Bence bu Amerikan futbolundan büyük bir durum ve olaya başka türlü bakmak benim için bencillik olur. Sokaklarda cesetler var ve insanların işledikleri cinayetler yanlarına kalabiliyor.” diye konuştu.

Kaepernick’in bu hareketi başta NFL oyuncuları olmak üzere bir sürü insanın tepkisini çekti. Çoğu oyuncu Kaepernick’i eleştirip sosyal medya hesaplarından milliyetçi paylaşımlar yaparken, marjinal konuşmalarıyla tanınan yıldız running back Arian Foster ve diğer birkaç oyuncu Kaepernick’in de ifade özgürlüğü olduğu ve tercihlerine saygı duyulması gerektiğini dile getirdi.

NFL konu ile ilgili bir açıklama yaparken, oyuncuların milli marş sırasında ayağa kalkmaya teşvik edildiğini ancak böyle bir zorunluluklarının olmadığı belirtildi. San Francisco 49ers ise resmi Internet sitesinden yayınladığı açıklamada, “Milli marş her zaman maç öncesi seremoninin özel bir parçası olmuştur ve öyle de olmaya devam edecektir. Bu ülkemizi ve vatandaşlar olarak edindiğimi muhteşem özgürlükleri onurlandırmak için bir fırsattır. Din özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi Amerikan ilkeleri çerçevesinde, bireylerin milli marşa katılma veya katılmama haklarını tanıyoruz.” dedi.

Kaepernick, bu protestosunun 49ers dahil çoğu insanın hoşuna gitmeyeceğinin bilincinde oladuğunu ve hareketlerinin takımı veya başka bir kurumu temsil etmediğini de sözlerine ekledi.

Üç yıl önce takımını Super Bowl’a taşıyan quarterback saha dışı hareketleriyle gündem yarata dursun, hazırlık maçlarının üçüncü haftası geride kalmışken Kaepernick’in takımdan kesilme ihtimali dahi bulunuyor. Üç sezon önce NFL’in zirvesinde olan oyuncu Perşembe gecesi ilk defa bir hazırlık maçında forma giydi ve Packers karşısında altıda iki isabetle takımına sadece 14 yard kazandırabildi. Kasım ayından beri oynamayan birine göre de oldukça paslanmış bir görüntü sergiledi…

Kaepernick’in milli marşı protesto etmesinin NFL’deki geleceğine nasıl bir etki edeceğini hep birlikte göreceğiz…