Geride bıraktığımız Cuma gecesi oynanan Green Bay Packers maçı öncesinde Amerikan milli marşı okunurken ayağa kalkmayıp protesto eden oyun kurucu Colin Kaepernick’e bir tepki de Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump’tan geldi. Olay hakkında konuşan Trump “Yaşananları takip ettim. Gerçekten iyi bir şey değil. Hatta berbat bir şey. Belki de Colin’in, kendisi için hangi ülke daha iyiyse o ülkeye gitmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bildiğiniz üzere pre-season’da üç maçtır milli marş okunurken ayağa kalkmamayı tercih eden Kaepernick, bunun nedeninin ülkedeki siyahilere (African-American’lara) karşı yapılan ayrımcılık olduğunu dile getirmişti.

49ers quarterback’i son açıklamalarında ise “Siyahilere ve farklı renkteki insanlara zulüm eden bir ülkenin bayrağını onurlandırmak için ayağa kalkmayacağım. Bence bu Amerikan futbolundan büyük bir durum ve bunu görmezden gelmek benim için bencillik olur. Sokaklarda cesetler var ve insanların işledikleri cinayetler yanlarına kalıyor.” ifadelerine yer verdi.

Bu eylemin NFL çevrelerinde büyük spekülasyonlara neden olmasının ardından, Pazar günü 49ers soyunma odasında verdiği 18 dakikalık röportajda protestosunu ileriki maçlarda da devam ettireceğini söyleyen Kaepernick, yaklaşan Amerikan başkanlık seçiminde aday olan Hillary Clinton ve Donald Trump’ı da eleştirdi.

28 yaşındaki oyuncu, Birleşik Devletler tarihinin ilk kadın başkanı olmak için hazırlanan Hillary Clinton ile ilgili “Başkan adaylarımız şu an ülkede yaşanılan sıkıntıları çok iyi temsil ediyor. Elimizde Hillary diye bir aday var. Siyahi çocuklara vahşi diye hitap eden bir aday.” şeklinde konuştu.

Tabi tahmin edeceğiniz üzere, ülkedeki azınlıklara ve siyahilere karşı sert tutumuyla bilinen diğer başkan adayı Donald Trump da Kaepernick’in eleştirilerinden nasibini aldı: “Öteki tarafta Trump diye bir adayımız var. Onun hakkında fazla konuşmaya gerek yok. Irkçı olduğu çok açık. Bunlar bizim başkanlık için yarışan adaylarımız. Biri e-mailleri silip kanun dışı işler yaptı ve bunun üstü kapatıldı. Hiçbir şekilde mantıklı bir tarafı yok bunun. Eğer bu olayı yapan kişi, sıradan bir vatandaş olsaydı hapishaneyi çoktan boylamıştı. Gerçekten bu ülke hangi değerler için ayakta duruyor?”

Yine hatırlayacağınız üzere Kaepernick’in bu eyleminden sonra açıklama yapan San Francisco 49ers da olaya itidalli yaklaşmış ve milli marş sırasında ayağa kalkmanın, uğruna savaşılan değerleri onurlandırmak için bir fırsat olduğunu ancak hiçbir oyuncunun böyle bir zorunluluğunun olmadığını belirtmişti.

Sosyal medyada ise iki türlü tepki oluşmuş durumda. Bir tarafta Kaepernick formalarını yakıp olaya karşı sinirli bir tavır sergileyen grup var. Öteki tarafta da bu dertlerden yanan insanların Kaepernick’e olan destekleri var. Kaepernick, bahsetmiş olduğu konularda haksız sayılmaz; fakat, bunun sergilediği kötü performansın üzerine gelmiş olması olayı daha da büyüttü. Acaba 49ers taraftarı üç sene önce takımı Super Bowl’a taşıyan oyun kurucusunu affedecek mi?