20 sezonluk kariyerinde kırılmadık rekor bırakmayan NFL’in yaşayan efsanesi Brett Favre, cumartesi günü düzenlenen geleneksel Hall of Fame töreniyle NFL tarihinin en büyük yıldızları arasındaki yerini aldı.

Hall of Famer’lara özgü altın yelekli ceketi ile sahneye çıkan Favre, bu onura layık görülen 25. quarterback olmayı başarırken toplamda da 298. Hall of Famer olarak tarihe geçti. Ayrıca Favre sahneye çıkarken izleyiciler, 46 yaşındaki eski oyuncuyu, 16 sezon formasını giydiği Green Bay Packers’ın evi Lambeau Field’ı aratmayacak şekilde “Go Pack Go!” tezahüratıyla destekledi.

Tören sırasında Favre’ın, yine Hall of Famer’lara özgü olan bronz büstü de görücüye çıkarıldı ve ardından bu büstün, kendisi gibi bir Hall of Famer olan efsane genel menajer Ron Wolf’un büstünün yanına koyulacağı açıklandı. Yıldız quarterback’in kariyeri için oldukça büyük bir öneme sahip olan Wolf, 1992 sezonu öncesi Favre’ın Atlanta Falcons’tan Packers’a transfer olmasında büyük bir pay sahibi olmuştu.

Favre, bu seremoninin ardından ise tam 36 dakika süren ve hafızalardan kolay kolay silinmeyecek olan konuşmasına geçti. Konuşmasının dokuz dakikalık bölümünü babasına ayıran eski yıldız, göz yaşları sebebiyle sözlerini tamamlamakta zorlandı.

“Eşim Deanna’nın söylediğine göre babam ölüm döşeğindeyken benim için ‘Hall of Fame’e gireceği günü sabırsızlıkla bekliyorum.’ demiş. İşte o günden beri ben babamı gururlandırmak için çaba gösteriyorum ve umarım bu çabam karşılığını bulmuştur.”

Favre’ın eski bir lise koçu olan babası Irv, 2003 yılında, yıldız quarterback’in 399 yard ve dört touchdown ile unutulmaz bir performans sergilediği Oakland Raiders karşılaşmasının arefesinde vefat etmişti.

NFL kariyerine 1991 sezonunda Falcons ile başlayan Favre, oldukça az forma şansı bulduğu o sezonunun ardından Packers’a transfer olmuş ve 27 Eylül 1992’de takımın as quarterback’i Don Majkowski’nin yerine starter başladığı Pittsburgh Steelers karşılaşmasından sonra üst üste 297 NFL maçına ilk 11’de başlayarak inanılması güç bir başarıya imza atmıştı. Favre bu istikrarını, Minnesota Vikings forması giydiği 2010 sezonunun 13. haftasına kadar da sürdürmüştü.

20 sezonluk kariyerinde New York Jets ve Vikings formaları da giyse adı, 16 sezonunu verdiği Packers’la özdeşleşen quarterback, takımın Vince Lombardi döneminden beri yaşadığı Super Bowl hasretinin 1996 sezonu sonrası son bulmasında büyük katkı sahibi olmuş ve 1995-97 sezonları arasında da tam üç kez ligin En Değerli Oyuncusu (MVP) ödülüne layık görülmüştü.

Ancak 2007 sezonunun ardından takımdan ayrılıp Jets’in yolunu tuttuğundan beri Packers taraftarı ile arası bozuk olan Favre, geçtiğimiz sezon 4 numaralı formasının emekliye ayrılacağı 26 Kasım’da bir diğer Packers efsanesi Bart Starr ile Lambeau Field’a gelerek taraftarların gönlünü yeniden kazanmayı başarmıştı.

Öte yandan efsane oyuncunun, kariyerinde bulduğu 71.838 pas yardı ve attığı 508 touchdown pası, bir başka efsane Peyton Mannng tarafından kırılana kadar NFL’in ulaşılması en güç rekorları olarak gösteriliyordu. Favre’ın kırılması güç olan bir diğer ilginç rekoru ise kariyeri boyunca attığı tam 336 interception. Bu öyle bir rakam ki daha NFL’de daha uzun süre oynayacak olan Jay Cutler bile bu rekorun yakınından geçemez.

Tabi Favre hakkında bu kadar konuşmuşken Cumartesi gecesi düzenlenen törende Hall of Fame’e giren diğer efsane isimleri de unutmamak lazım. Nitekim Favre ile birlikte, Indianapolis Colts’un 2006 sezonunda yaşadığı şampiyonluğun Peyton Manning ile birlikte en büyük pay sahipleri head koç Tony Dungy ve wide receiver Marvin Harrison, Orlando Pace, Ken Stabler, Edward DeBartolo Jr., Kevin Greene  gibi unutulmaz isimler de bu onura layık görüldüler.