NFL’de büyük buluşma gerçekleşti! Tarihin gördüğü en kötü quarterback ikililerinden Blaine Gabbert ve Christian Ponder, San Francisco 49ers’ta bir araya geldi. San Francisco ekibi, Ponder hamlesiyle, NFL 2011 Draftı’nın 10. ve 12. sırasından seçilen iki oyuncuya da sahip olayı başardı.

Tabi bu kadar yüksek sıradan seçilmiş bu iki oyun kurucuyu çok da abartmaya gerek yok . Sonuçta bahsettiğimiz oyuncular Ponder ve Gabbert. Yıllarca ilk 11’de forma şansı buldukları kariyerlerinde neredeyse touchdown pasından daha çok interception atan, bu sebeple de quarterback rating’leri yerlerde gezen iki quarterback’e sahip olmak ne kadar havalı olursa 49ers’ın da bu transferin ardından öyle bir havası var işte.

“Bu performanslarına rağmen takımlarında nasıl ilk 11’de kaldılar?” diye sorabilirsiniz. Ancak emin olun ki bu soruya, bu ikiliyi ısrarla kadrolarında tutan Jacksonville Jaguars ve Minnesota Vikings bile cevap veremez. Büyük ihtimal, şöyle bir düşünceleri vardı: “Bunları bu kadar yüksekten seçtik, elbet bir gün açılırlar. Erkenden takımdan kesersek yıllarca yedi düvelin ağzına sakız oluruz.”

Ancak bu iki takım için evdeki hesap çarşıya uymadı ve Gabbert ile Ponder, kendilerine verilen her şans sonrası NFL çevrelerine karşı takımlarının yüzlerini kara çıkarttılar. Ta ki 2013 sezonuna kadar. O sezon Gabbert, bir touchdown ve yedi interception; Ponder’da yedi touchdown ve dokuz interception gibi inanılması güç istatistikler yakalayınca bu iki oyun kurucunun takımlarındaki kredileri de doldu.

O sezonun ardından Gabbert, 49ers ile anlaştı ve Colin Kaepernick’in arkasında forma bekledi; Ponder ise Vikings depth chart’ının dibini boyladı. Ancak geride bıraktığımız sezon şans Gabbert’ın yüzüne güldü ve Kaepernick’in performansındaki bitmek bilmeyen düşüş sonrası takımda ilk 11 oyun kurucusu olarak görev aldı.

Ponder’a ise bir daha quarterback gibi “şakaya gelmeyecek” derecede önemli bir pozisyonu emanet eden ikinci bir takım çıkmadı. Hatta geçen yıl, antrenmanlara çıktığı Oakland Raiders tarafından sezon öncesi kadrodan çıkartıldı. 2015 sezonunun ortasında da Denver Broncos ile anlaşan Ponder, kadroda daimi olabilmek için “Küçüklüğümden beri hasta bir Broncos taraftarıyım.” dese de takım tabi ki de bu ayakları yemedi ve 27 yaşındaki oyun kurucu, yine sahaya çıkamadan serbest bırakıldı.

İşin 49ers cephesinde ise takımın Ponder ile anlaşmasının altında yatan sebep, Gabbert ve Kaepernick’in ilk 11 mücadelesi arasında gözlerden uzak kalan üçüncü quarterback Thad Lewis’in ön çapraz bağlarını koparıp sezonu kapatmış olması. Yani bir bakıma Ponder, sadece kadroda bulunsun diye alındı. Ancak, emsali Gabbert’ın bile ilk 11 yarışında olduğu bir takımda o da her an kendisini hiç beklemediği bir şekilde ilk 11 yarışının içerisinde bulabilir. Sonuçta Gabbert’tan neyi eksik ki?