NFL 2016 Draftı’nda Tampa Bay Buccaneers, ikinci tur 59. sıraya yükselebilmek için Kansas City Chiefs’e üçüncü tur (74. sıra) ve dördüncü tur (106. sıra) haklarını vermiş ve kimsenin beklemediği bir şekilde bu hakkıyla kicker Roberto Aguayo’yu seçerek herkesin ağzını açık bırakmıştı. Böylece Bucs, son 25 yılda draft’ın ilk iki turundan kicker seçme ayrıcalığını (!) yakalayan dördüncü NFL takımı olmuştu.

Bunun ne kadar ilginç bir seçim olduğunu anlayabilmek için oynadığınız Fantasy liglerinde bir arkadaşınızın/oyuncunun onca yıldız dururken ikinci turdan gidip kicker seçtiğini düşünmeniz yeterli. Yaptığı seçimden sonra o arkadaşınıza normal gözle bakmanız herhalde çok kolay olmaz.

Durum bu kadar alışılmadık olunca bu seçimin ardından NFL çevreleri Bucs’ı adeta topa tutmuş ve takım, yapılan birçok eleştiriye rağmen bu hamlesini ve Aguayo’yu sonuna kadar savunmuştu. Ancak, kolej ligi NCAA’in tartışmasız en iyi kicker’ı Aguayo, takımının Philadelphia Eagles’a 17-9’luk skorla boyun eğdiği pre-season maçında NFL kariyerinde vurduğu ilk PAT’yi (point after touchdown) kaçırarak yapılan bütün eleştirileri adeta haklı çıkardı.

İşte ikinci tur seçimi Aguayo’nun kaçırdığı o PAT:

İşin ilginç tarafı ise kolej kariyerini Florida State Seminoles formasıyla geçiren genç kicker, NCAA’de tek bir PAT bile kaçırmamıştı. Üstüne üstlük Aguayo, 40 yard’iın içinden vurduğu bütün kick’lerinde de isabeti bulmayı başarmıştı. (NFL’deki PAT’lerin 32 yard’dan vurulduğunu hatırlatalım). Kicker adına maçın tek tesellisi ise dördüncü çeyrekte vurduğu 38 yard’lık kick ile takımına getirdiği üç puan oldu.

Tabi Aguayo gibi yetenekli bir kicker’ı kaçırdığı tek bir PAT üzerinden değerlendirmek ona yapılmış büyük bir haksızlık olur. Ancak yaşanan bu talihsizlik sonrası, beklentilerin bir hayli yüksek olduğu Aguayo’nun artık bir PAT daha kaçırma lüksü kalmadı. Eğer Aguayo bir PAT de daha benzer bir durum yaşarsa, Bucs’ın bu “draft gafı” NFL çevrelerinde yıllar boyunca dillerden düşmez.