Yeniler bilmez, bir zamanlar bu satırlarda Oakland Raiders yazdığım kadar Dallas Cowboys da yazıyordum, eh gençtik o zamanlar. Ne? Hayır canım, Raiders artık iyi olduğu için Cowboys yazmayı bırakmadım tabi. Kaan sen misin? Benim hakkımda sağda solda Raiders iyiyken Raidersi kötüyken Cowboys’u tuttuğum şeklinde gerçek dışı iddialara rastlayabilirsiniz, inanmayınız. Dallas Cowboys, sadece sempati duyduğum bir takım, daha fazlası değil. Eh, Raiders’ın iddiasız geçen yıllarında Cowboys’u da destekledim haliyle. Neyse, bu sezon artık daha fazla Cowboys da yazmaya çalışacağım. O zaman açılışı geçen gün yayınlanan yazının Cowboys versiyonuyla yapalım.

  • HÜCUM

GÜCÜ: Dağ, tepe düz eden hücum çizgisi.

Evet, bu oldukça aşikar. 2014 sezonunda DeMarco Murray’nin koşu yardı kralı olmasıyla sonuçlanan fakat temeli 2011 yılından itibaren düzenli olarak ilk tur lineman seçimleriyle atılan olay örgüsü ile Dallas Cowboys, tartışmasız bir şekilde NFL’in en iyi offensive line ünitesine sahip. 2014 sezonunda Murray’ye 1,845 yard koşturan grup, geçen sezon öldü gözüyle bakılan Darran McFadden’a da kariyerinde ikinci kez 1,000 yard barajını aştırarak 1,089 yard ile ligin en iyi dördüncü derecesini almasını sağladı. Dikkati çeken her zaman bu grubun koşu oyunlarındaki etkisi oluyor ancak işin pas koruması kısmında da birinci kalitedeler. Geçen sezon yaşanan sakatlıkların da etkisiyle bu alanda biraz geriye gitseler de yine 2014 sezonunda ligin en iyi pas bloğu yapan offensive line’ı Cowboys’a aitti. Çizginin merkezindeki adam Travis Frederick ise geçtiğimiz sezon 98.7’lik pas bloğu verimi ile tüm center’lar arasında açık ara ligin en iyisiydi. Tyron Smith hali hazırda ligin en iyi kör nokta koruyucularından ve Zack Martin de çizginin bir diğer elit halkası. Doug Free’nin artık en iyi zamanları geçse de çizginin trendine uyarak bir kaç senedir üst seviyede performans gösteriyor. Herkesin aklındaki soru ise şu; bu adamlar bu kadar iyiyse nasıl oluyor da Tony Romo’nun kariyeri sakatlıklardan dolayı bitme noktasına geldi? Bu offensive line’dan ziyade Romo’nun oyun tarzıyla alakalı aslında. Romo, kariyerinin hiç bir döneminde dayanıklı bir oyuncu olmadı. Sakat oynadığı çok maç oldu, doğru fakat burada bahsettiğim dayanıklılık acıya olan dayanıklılık değil, sakatlığa karşı olan direnç. Bir de kendisi mobilitesi yüksek bir oyuncu olduğu için cebi gerekli gereksiz terk etmeyi seviyor. Mesela sırtından yeniden sakatlandığı Seahawks preseason maçı. Sakatlıktan yeni dönmüşsün, gerçek bir maç bile değil ve topu dışarı atıp kendini korumak varken koşmaya çalışıyorsun. Ah be Romo. Kısacası bu birim, 2016 sezonunda da Cowboys’un en büyük gücü olacak, hele ki Romo’yu tekrar kaybetmişken.

ZAYIFLIĞI: Çaylak quarterback.

NFL’de gençliğin dezavantaja dönüştüğü tek bir pozisyon var o da sporun en önemli pozisyonu. Quarterback pozisyonu uzun ömürlü olduğu ve bir nebze bedenin yanında büyük oranda akıl ile oynandığı için diğer pozisyonlardan ayrılıyor. Burada tecrübeli olmak daha makul. Dallas Cowboys, Tony Romo’yu bininci kez sırt sakatlığı sebebiyle kaybettikten sonra şimdi tüm gözler dördüncü turdan seçilen çaylak Dak Prescott’ın üzerinde. Prescott aslında önünde sonunda Romo’nun yerini alabilmesi umuduyla draft edildi ancak plan bu kadar erken ateşe atılması yönünde değildi. Aslında antrenman kampları başlarken Prescott Romo’nun yedeği bile değildi. Önce Kellen Moore sakatlanıp sonra da Romo sakatlanınca preseason’da gösterdiği inanılmaz performansında payıyla Prescott, Amerikanın Takımında işleri yürütecek adam pozisyonuna yükseldi. Öyle deli gibi preseason izleyen birisi değilim ama sanırım benim izlediğim en iyi preseason quarterback performansını gösterdi bu sezon Prescott. Preseason performansları yanıltıcı olabilir ama Prescott’ın dört maç boyunca çoğunlukla rakiplerin as defanslarına karşı gösterdiği duruş, soğukkanlılık ve liderlik tüm istatistiklerden daha çok şey ifade ediyor. Geçtiğimiz sezon Romo’nun yerine oynayan hiç bir oyuncudan bunları göremedik. Prescott, ümit vermesine veriyor fakat NFL’in en göz önünde bulunan ve medya ilgisinin en üst seviye olduğunu takımında bir çaylak olarak yüksek beklentilerin altında. Neresinden bakarsanız bakın bu büyük bir risk ve Cowboys hücumunun şuanda test edilecek en önemli zayıflığı olarak duruyor.

KİLİT İSİM: Ezekiel Elliott

Dak Prescott, Cowboys’un sezonunun ne yöne gideceği noktasında stratejik bir öneme sahip olsa da bu takım başarılı olacaksa bunu Elliott sayesinde başaracaklar. Dallas’ın dördüncü sırada seçim hakkını Elliott’tan yana kullanması da tam olarak böyle bir durumda hücumun itici gücü olması içindi. Zeke, lige gelmiş en hazır ve komple çaylak running back’lerden biri. Oyununda herhangi bir açık bulmak gerçekten çok zor ve kendisini eldeki offensive line ile aynı denkleme koyduğumuz zaman burnumuza güzel kokular geliyor. Elliott’ın tek bir preseason maçında oynadığı sınırlı sayıdaki snap bile insanların akıllarını kaybetmelerine neden oldu. Burada geçekten özel bir oyuncudan bahsediyoruz ve bu çocuk Cowboys’un sezonunun kurtarıcısı olabilir.

  • SAVUNMA

GÜCÜ: Secondary.

İnanmasının kulağa güç geldiğinin farkındayım fakat şuanda Dallas Cowboys savunmasına baktığımız zaman en etkili grubun bu olduğunu görüyorum. Özellikle cornerback’ler Brandon Carr ve Mo Caliborne yıllardır beklentinin altında oynasa da bu secondary savunması bir şekilde geçtiğimiz sezon pas touchdown’ına en az izin veren beşinci savunmaydı ve bunu grubun en etkili üyesi Orlando Scandrick olmadan başardılar. Önümüzdeki sezon da savunmanın bu kısmından umutlu olmak için yeterince neden mevcut. Ligin en iyi slot cornerback’lerinden Skandrick, geçtiğimiz sezonu komple kaçırdıktan sonra takıma dönüyor. Geçen yılın ilk tur seçimi Byron Jones, yetenek yelpazesine ve atletizmine daha uygun olacak şekilde free safety pozisyonuna kaydırıldı. Barry Church, grubun yıllardır en istikrarlı üyesi ve Claiborne kontrat sezonunu oynayacak. Randy Gregory ve DeMarcus Lawrence’ın cezaları nedeniyle sezon başını kaçıracak olmalarından da mütevellit Cowboys’un da secondary’nin savunmanın gücü olmasına ihtiyacı var.

ZAYIFLIĞI: Olmayan pass rush.

Bir zamanlar DeMarcus Ware’in Dallas’ta rakip backfield’ları terörize ettiği artık Cowboys taraftarlarında güzel birer anıdan ibaret. Ware’in ayrılışı sonrası Cowboys pass rush’ı bir daha hiç bir zaman istenen seviyeye gelmedi. Tam DeMarcus Lawrence gibi bu meseleye nitelik katacak bir adam bulmuşken onu da sezonun ilk dört maçı cezaya kaybettiler. Ayriyeten yukarıda bahsettiğim üzre bu sezon artık bir şeyler göstermesi beklenen Randy Gregory’nin de cezası var. Bu ceza 4 ila 10 maç arasında değişecek. Geçtiğimiz sezon tam kadro olduklarında bile toplamda 31 sack ile ligin en kötü çeyreğinde yer aldılar. Rod Marinelli, defensive line koçu olduğundan beri elindeki kısıtlı malzeme ile iyi işler yapıyor, bunu savunma koordinatörlüğüne yükseldiğinde de devam ettirdi ancak Dallas’ın elindeki ön yedili malzemesi çok yetersiz. Lawrence ve Gregory’nin yokluğunda oynayacak Benson Mayowa ve Jack Crawford’ın ikisi de zamanında Oakland Raiders’ta oynamış rotasyon oyuncularıydı. İlk dört hafta Cowboys için oldukça zorlu geçecek ve dördüncü haftadan sonra işlerin düzeleceğinin de pek bir garantisi yok. Bu yüzden bolca koşarak defansı olabildiğince sahada az tutmaya çalışacaklar.

KİLİT İSİM: Sean Lee

Tony Romo bu takımın hücumu için ne ifade ediyorsa Sean Lee de savunması için aynı şeyleri ifade ediyor ve kaderin bir cilvesi olarak Lee de Romo kadar kırılgan. Öyle ki Lee’nin beş yıllık NFL kariyerinde henüz sakatlanmadan tamamladığı bir sezon yok. Dallas savunması, maçların kazanılmasında bir faktör olacaksa bunu Lee’nin liderliği ile yapacaklar ama önce Lee’nin sahada kalabilmesi lazım. Geçen sezon sadece iki maç kaçırmış olması iyi bir işaret. Peki Lee’yi ne özel kılıyor? Günümüz linebacker’ları için ölümcül olan iki yetenek; tackle yeteneği ve cover yeteneği. Kariyeri boyunca 422 tackle denemesinde sadece 35 kez ıskalamış bir oyuncu. PFF verilerine göre de cover derecesinde geçtiğimiz sezon linebacker’lar arasında sadece Luke Kuechley’nin gerisinde.

  • SONUÇ

Takım, Tony Romo’nun bu sezon sahaya çıkacağı konusunda oldukça umutlu ancak bu büyük oranda Prescott’ın performansına göre şekillenecek. Prescott, preseason’da oynadığı gibi oynarsa her ne kadar bahsettiğimiz isim Romo olsa da kenarda bekleme ihtimali mevcut. Şuan bol bilinmeyenli bir denklemle karşı karşıya olduğumuz için herhangi bir derece tahmini yapmak çok zor. Yine de 8-6 veya 9-7 bandında bir derece elde etmelerini bekliyorum. Playoff ihtimali ise NFC East’in tahmin edilemez durumuna göre değişecektir.