NFL’in son 10 yılına damgasını vuran quarterback Drew Brees, New Orleans Saints ile önümüzdeki sezonun sonuna kadar olan kontratını bir yıllığına uzattı. Brees, bu yeni kontratı üzerinde takımla anlaşmak için son tarih olarak 2016 sezonunun birinci haftasını belirlemişti ve bu tarihten dört gün önce Saints, 37 yaşındaki yıldızına istediğini verdi.

Saints, Brees’e istediğini verdi vermesine ancak bu süreç iki taraf için de biraz sancılı oldu ve çarşamba günü başlayan görüşmeler tam 11 saatin sonunda sonuç buldu. Brees’in yeni kontratı, önümüzdeki iki yıl boyunca yıldız quarterback’e, 30 milyon doları imza parası olmak üzere, tamamı garanti 44.25 milyon dolar kazandıracak.

Kontratın bir ilginç özelliği ise, anlaşmanın sona ereceği 2017 sezonu sonrası Saints’in herhangi bir şekilde Brees üzerine franchise tag uygulamayacak olması. Bunun yerine quarterback’i takımda tutabilmek için takım, kontratını beş yıllığa çıkarmak zorunda kalacak. Buna rağmen, Saints bu hamleyle önemli bir sorununa da çözüm bulmuş oldu.

New Orleans ekibi, 2012 senesinde Drew Brees’e beş yıl 100 milyon dolarlık bir kontrat vererek kendisini NFL tarihinin en çok kazanan oyuncusu yapmıştı. NFL’de kontratların artan maaş prensibine göre düzenleniyor olması (back-heavy) sebebiyle Brees’in önümüzdeki yıl cap hit’i de 30 milyon doları bulacaktı ve bu NFL’de bir oyuncunun bir yılda sahip olduğu en yüksek hit olarak tarihe geçecekti. Saints, bunun yerine kendisine güzel bir imza parası verip maaşını aşağıya çekince Brees’in cap hit’i de 17.25 milyon dolara düşmüştü.

2006 sezonu öncesi San Diego Chargers’dan ayrılıp Saints’in yolunu tutan Brees, o tarihten bu yana tam dokuz kez Pro Bowl’a ve dört kez de All-Pro takımlarına seçilmeyi başarmıştı. Brees, bununla birlikte, takımı 2009 sezonunda Peyton Manning’li Indianapolis Colts karşısında Super Bowl zaferine taşıyarak o karşılaşmada En Değerli Oyuncu (MVP) onun layık görülmüştü. Brees’in 10 yıllık Saints kariyerinde tam 48.555 yard pası ve 348 touchdown pası gibi inanılmaz istatistikleri bulunuyor.

Bütün bu başarılarına rağmen, Brees’in New Orleans’ta çok daha büyük bir önemi var ki o da, 2005 senesinde yaşanan Katrina Kasırgası sonrası harap olan şehrin takımını, head koç Sean Payton ile birlikte NFL’in en iddialı ekplerinden birisi yapmış olması. Öyle ki, kasırga sebebiyle maçlarını şehir dışında oynayan Saints, 2005 sezonunu 3-13 gibi bir dereceyle kapatmıştı ancak Brees’in takıma katıldığı 2006 sezonunda Saints, takım tarihinde ilk kez NFC Şampiyonluk maçına kadar yükselmeyi başarmıştı.

Drew Brees için belki NFL tarihinin gördüğü en büyük quarterback diyemiyoruz; ancak kendisinin, en iyi ve en istikrarlılar arasında olduğu su götürmez bir gerçek. Bakalım, yeni kontratının bittiği 2017 sezonun ardından Brees, adının özdeşleştiği Saints adına mücadele ederken izlemeye devam edecek miyiz?