Geride bıraktığımız Pazar günü NFL 2016 sezonunun açılışı olmasının yanı sıra aynı zamanda 11 Eylül saldırılarının 15. yıldönümüne de denk geldi. Bu açılış gününde en çok merak edilenlerden biri Colin Kaepernick’in milli marş protestosuna katılım olup olmayacağıydı.

Hatırlanacağı üzere Colin Kaepernick’in siyahi Amerikalılar ve diğer azınlıklara yapılanlar sebebiyle bir süredir Amerikan milli marşı sırasında ayağa kalkmayı bırakmıştı. Perşembe gecesi Denver Broncos’tan Brandon Marshall ayağa kalkmayarak Kaepernick’in yanında saf tuttuğunu göstermişti.

Günün ilk yarısında oynanan maçlar herhangi bir protestoya sahne olmazken akşam oynanan Miami Dolphins – Settle Seahwaks maçında dört oyuncu, milli marş sırasında diz çökerek 49ers’ın yedek kalan oyun kurucusu Kaepernick’e destek verdi.

Arian Foster, Jelani Jenkins, Michael Thomas ve Kenny Stills’in diz çökerek, Amerika’daki ayrımcılığa ve azınlıklara karşı yapılan polis şiddetine destek vermesinin ardında Dolphins organizasyonundan konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada: “Tüm oyuncularımızı, Amerika’lılar olarak sahip olduğumuz özgürlükleri desteklemek amacıyla milli marşımıza saygı göstermeye teşvik ediyoruz. Ancak herkesin de kişisel özgürlüklerine saygı duyuyoruz. Umarız bu yaşananlar da toplumumuzun birliği ve beraberliği için saygı dolu ve yapıcı bir tartışma yaratır.” dendi.

Dolphins’deki dört oyuncu diz çökmüşken karşı tarafta ise tüm Seahawks oyuncuları kolkola vererek marşlarını ayakta söylediler. Ancak alınan bilgilere göre pek çok Seahawks oyuncusu da aynı amaçla diz çökmek istemesine rağmen takımın bütünlüğünü bozmamak için vazgeçmiş.

Kansas City Chiefs’te de cornerback Marcus Peters, milli marş sırasında sağ elini yumruk yapıp, havada tutarak protestosunu gösterdi.

Yeni sezon öncesi Kaepernick’in başlattığı bu akım yayılmaya ve yayıldıkça da etkisini arttırmaya devam edecek gibi görünüyor. NFL’de başarılı olan organizasyonların aile havasını yakalayabilen takımlar olduğunu düşünürsek, bu olayın takım içindeki dengeyi bozmasına izin veren ekiplerin sezon ilerledikçe Super Bowl yarışında geri düşeceklerini öngörebiliriz…