2010 yılında New Orleans Saints ile Super Bowl şampiyonluğu yaşayan yıldız safety Darren Sharper, bu seneki Pro Football Hall of Fame adaylarından bir tanesi; fakat, özel hayatındaki gelişmeler sebebiyle Sharper’ın bu adaylığı oldukça eleştiriliyor.

Profesyonel kariyerinde beş kez Pro Bowl’a seçilen safety, bir kadının içkisine ilaç katma ve tecavüz suçlamalarından dolayı geçtiğimiz ay New Orleans federal mahkemesi tarafından on sekiz yıllık hapis cezasına çarptırılmıştı. Darren Sharper ile birlikte Phil Simms, Tiki Barber, Dan Reeves ve birçok eski isim, bu seneki Hall of Fame sınıfı için hazırlanan ön listede yer alıyor. Sharper’ın Hall of Famer olma ihtimali bu isimlerin arasında düşük gibi gözükse de kendisinin aday listesine konulması bile Pro Football Hall of Fame’in şimdiden fazlasıyla eleştirilmesine sebep oldu.

Geçmişte profesyonel futbol kariyerlerini özel hayatlarından dolayı bitirmek zorunda kalan isimler olmuştu. Örneğin, 1997 NFL Draft’ında Carolina Panthers tarafından ilk turda seçilen receiver Rae Carruth’un futbol hayatı sadece iki yıl sürmüştü. Tuttuğu kiralık katil ile hamile  kız arkadaşını öldürten Carruth, şu anda hala North Carolina’daki bir ceza evinde bulunmakta.

Her ismin sonu, hapishane cezası ile olmadı tabi. 2009 yılında undrafted olarak Kansas City Chiefs ile sözleşme imzalayan linebacker Jovan Belcher, 1 Aralık 2012’de önce kız arkadaşını öldürüp sonra da Chiefs tesislerine gelerek kendi kafasına sıkmıştı.

Geçmişte bu kadar yaşanmış kötü olay varken Darren Sharper’ın bunlardan ders çıkarmaması da çok üzücü. On dört sezonluk futbol hayatında Green Bay Packers, Minnesota Vikings ve Saints formaları giyen ve üstüne de Super Bowl şampiyonluğu yaşayan böyle bir oyuncunun bu tarz olaylara karışmış olması da ülke çapında tepkiyle karşılanmıştı.

Aslında Hall of Fame komitesi, Hall of Famer adaylarını seçerken adayların karakterlerini işin içine katmıyor. Fakat Sharper’ın adının ön listede yer alması, sadece Pro Football Hall of Fame için değil, geçtiğimiz yıllarda oyuncuların tecavüz gibi olaylara karışmasına çok sert yaptırım uygulamayan NFL açısından bile kötü olabilir.

Eğer Sharper 2017 Hall of Fame sınıfına seçilirse kendi gibi vukuatlı olan NFL yıldızlarının yanında yerini alacak. Bunların başında, sizin de tahmin edebileceğiniz üzere, 1995 yılında eski karısı ve onun arkadaşı Ronald Goldman’ı öldürdüğü sebebiyle mahkemeye çıkartılan ve bütün dünyanın takip ettiği ünlü “The People vs. O.J.” davasından bir şekilde beraat eden O.J. Simpson geliyor. Salıverilmesinin ardından ciddi bir toplumsal infial yaratan Simpson, 2007 yılında Las Vegas’taki bir kasinoya silahlı soygunda bulunduğu gerekçesiyle 33 yıl ceza almıştı. NFL’in eski MVP’si, şu an Nevada’da cezasını çekiyor. Bir diğer sorunlu Hall of Famer ise on altı yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği sebebiyle yargılanan eski New York Giants linebacker’ı Lawrence Taylor.

Darren Sharper’ın geçtiğimiz yıl yine tecavüz suçlamalarıyla yüz yüze gelmesi isminin, öğrenim gördüğü William & Mary Üniversitesi Hall of Fame listesinden silinmesine neden olmuştu.

Bu haber Amerikan futbolundan çok American Crime Story içerikli oldu. (O.J. Simpson’ın uluslararası alanda ün yapmış dava sürecini bu diziyi izleyerek yakından tecrübe edebilirsiniz.) Umarım ileride bu tarz haberlerle karşılaşmayız.