NFL’in son 10 yılına damgasını vuran ve adını tarihe altın harflerle yazdıran yıldız wide receiver Andre Johnson, 35 yaşında kramponlarını asma kararı aldı. Kariyerindeki 14. sezonunu geçiren Johnson, son olarak Temmuz ayında Tennessee Titans ile anlaşmış ancak sezon ilerledikçe takımın depth chart’ında son sıralara kadar düşmüştü.

2003 NFL Draftı’nın ilk tur üçüncü sırasından lige adım atan tecrübeli oyuncu, ilk 12 sezonunu geçirdiği Houston Texans’ta muazzam işlere imza atmış ve 2002 yılında kurulan Houston ekibinin, bu zamana kadar elde ettiği birçok başarıda çok önemli roller oynamıştı.

NFL’de boy gösterdiği 14 sezonun yedisinde Pro Bowler seçilmeyi başaran Johnson, Texans forması altında 2008 ve 2009 sezonlarında ligin en çok pas tutan oyuncusu olup bu iki sezonda da First-Team All-Pro kadrosuna seçilmeyi başarırken takımın AFC Güney Grubu’nu kazanıp Divisional Round’a kadar yükseldiği 2012 sezonunda ise yakaladığı toplam 1.598 yard’lık pas ile bu istatistikte bir tek, bir zamanlar veliahtı olarak gösterilen Calvin Johnson’ın arkasında kalmıştı.

Johnson’ın o sezon yakaladığı 1.598 pas yardı sizi heyecanlandırmış olabilir. Ancak yıldız oyuncu için bu kadar yüksek rakamlar çok da alışılmadık performanslara tekabül etmiyor. Nitekim Johnson, birçok wide receiver için sadece bir hayal olan 1.500 yard barajını kariyerinde tam üç kez (2008, 2009, 2012) aşarak önemli bir istikrar örneği sergilemişti.

Bütün bunlara ek olarak, Johnson’ın 14 sezonluk kariyerinde yakaladığı 14.185 yard’lık pas, bu alanda tarihin 10. sırasında yer alırken tecrübeli wide receiver’ın toplam 1.062 kariyer reception’ını geçmişten bugüne geçebilmiş sadece sekiz oyuncu bulunuyor.

İşi çok daha ilginç bir hale getiren durum ise Johnson’ın bütün bu başarıları standart quarteback’lerle oynayarak elde etmiş olması. Nitekim, Johnson’ın hiçbir zaman MVP adayı bir quarterback’i olmadı. Şimdi bir Matt Schaub’a veya bir David Carr’a (kendisi Derek Carr’ın ağabeyi olur) Tom Brady, en azından bir Matthew Stafford muamelesi yapacaksak en başta gerçeğin kendisine büyük bir hakaret olur.

Buna rağmen, kendisiyle birlikte quarterback’lerini de yukarı taşıyan Johnson’ın vücudu geçtiğimiz sezondan itibaren alarm vermeye başladı. 2015 sezonu öncesi 12 yıllık takımını bırakıp Indianapolis Colts’un yolunu tutan tecrübeli yıldız, Andre Luck’ın sakatlığı sonrası yaşanan quarterback sorunsalının da etkisiyle sezonu sadece 503 yard pas tutarak kapattı.

Bunun üzerine Colts tarafından off-season döneminde serbest bırakılan Johnson, Temmuz ayında soluğu bir başka AFC Güney takımı olan Titans’ta aldı ama burada çok daha büyük bir düşüş yaşayarak kendisini depth chart’ın dibinde buldu. Hayal kırıklığı ile sonuçlanan bu kısa Titans macerası sonrası da Johnson, NFL’e veda etme kararı aldı.

Johnson’ın da emekliye ayrılmasıyla Texans tarihine damga vurmuş iki oyuncu, sadece bir hafta aralıkla kramponlarını asmış oldu. Geçtiğimiz hafta şok bir kararla lige veda ettiğini açıklayan Arian Foster, bir zamanlar Johnson ile beraber NFL’in korkutucu hücumlarından bir tanesinin baş rolündeydi.

Bu ikiliyi yan yana izemek bir yana, bundan böyle ikisini ayrı ayrı olsa bile sahalarda göremeyecek olmak, bir Amerikan futbolusever için oldukça üzücü bir durum..