NFL’in en iyi grubu olarak gösterilen AFC Batı’nın iki güçlü ekibi, Denver Broncos ve Kansas City Chiefs’ı karşı karşıya getiren maç, Amerikan futboluseverler için uzun yıllar boyunca unutulmayacak anlara sahne oldu. Broncos, iki kez galibiyete çok yaklaşmasına rağmen Chiefs kicker’ı Cairo Santos’un uzatmaların bitiminde vurduğu alan golü kale direğine çarpıp içeri girince Kansas City, zorlu Denver deplasmanından 30-27’lik zaferle ayrıldı.

Şimdiden NFL tarihine geçen bu karşılaşma birçok ilginç hikayeye de sahne oldu. Örneğin, off-season’ı ACL’indeki (ön çapraz bağlarındaki) sakatlıktan kurtulmak için geçiren ve geçtiğimiz hafta Bucs karşısında sınırlı bir süre alarak sahalara dönen yıldız linebacker Justin Houston, Broncos quarterback’i Trevor Siemian’ı maç boyunca tam üç kez sack’leyerek genç oyun kurucunun korkulu rüyası oldu.

Ya karşı tarafın yıldız linebacker’ı Von Miller’a ne demeli? Houston, maçı domine ederken on Super Bowl MVP’si durur mu, o da Chiefs oyun kurucusu Alex Smith’i üç kez sack’leyerek Houston’a karşı cevabı vermekte gecikmedi.

Miller ve Houston’ın rakip quarterback’leri sack’lemek için birbirleri ile yarıştıkları gecede Chiefs’in çaylak wide receiver’ı Tyreek Hill de tam 51 sene sonra NFL’in ulaşılması en güç rekorlarından birisini egale etti ve Broncos’a karşı hem touchdown pası yakaladı hem touchdown koşusu gerçekleştirdi, üstüne bir de punt return touchdown’u kaydetti. Koşu touchdown’unu wildcat formasyonunda gerçekleştiren Hill’in yakaladığı touchdown pası ise, normal sürenin bitimine 10 saniye kala Chiefs’i 24-24’lük eşitliğe taşıdı ve maçı da uzatmaya götürdü.

Hill’den önce, NFL tarihinde bu akıl almaz istatistiğe ulaşan tek isim Chicago Bears’ın efsane running back’i Gale Sayers’tı. Sayers da bu başarıya çaylak olarak geçirdiği sezon (1965) da ulaşmıştı.

Gecenin “en”lerinden bahsederken Broncos quarterback’i Trevor Siemian’ı hakkında da konuşmadan olmaz. Broncos hücumunu beklenen seviyeye çıkaramadığı için eleştirilen Siemian, Chiefs’e karşı kariyer maçını oynadı ve ikinci yarıda attığı üç touhcdown pası ve kaydettiği önemli first down’lar ile kendisine yapılan eleştirilere de en iyi cevabı sahada verdi.

Houston-Miller ikilisinin sack yarışı, genç Hill’in rekor performansı ve Siemian’ın kendisini ispat eden oyunu maçta öne çıkmış olabilir ancak 27 Kasım Pazar gecesini NFL tarihine yazdıran anlar şüphesiz uzatmalarda yaşandı ve baş roldeki isimler de iki takımın kicker’larıydı.

Uzatmalara, karşılıklı olarak kaydettikleri alan golleriyle başlayan Brandon McManus ve Cairo Santos, sergiledikleri soğukkanlılıkla son anların heyecanını da fazlasıyla artırdı. Karşılaşmanın kahramanı olma şansı ise ilginç oyun kararları sonrası ilk olarak McManus’a geldi.

Chiefs end zone’una 40 yard kala üç ve 10 oynayan Broncos hücumu, önce beklenmedik bir şekilde koşu hücumu gerçekleştirip McManus’un yükünü hafifletmek yerine, defansif back’leri olası bir pas hücumuna karşı geride dizilmiş Chiefs savunmasına aldırmadan pas atmayı tercih etti.

Bu pas denemesinde Siemian isabeti yakalayamayınca da head koç Gary Kubiak, bir ilginç karar daha verdi ve kariyerindeki en uzun alan golü 57 yard olan McManus’a 62 yard’lık bir deneme için sahaya gönderdi. McManus, bu alan golü denemesinde başarıya ulaşamayınca Chiefs hücumunu yarı sahadan içeriye soktu.

Chiefs de bu fırsatı kaçırmadı ve Alex Smith önderliğinde takım, 34 yard’a kadar ulaştı. Bitime beş saniye kala da Cairo Santos, bu mesafeden alan golü vurdu. Santos, topu ayağından çıkardığı anda herkes maçın berabere biteceğini düşünüyordu, çünkü o denemenin kale direklerinin arasından geçmesi imkansız gibiydi. Ancak nasıl olduysa top, önce sol kale direğine çarptı ve kale direklerinin arasına yöneldi. Amerikan futbolu tanrılarının Santos ile birlikte olduğu bu alan golü, maçın niçin şimdiden NFL tarihine geçtiğini özetler gibiydi:

McManus’ın isabetsiz alan golünden önce açgözlü davranıp punt’a yönelmeyen Kubiak, böylece takımını AFC Batı’nın üçüncü sırasına düşürdü. Chiefs ise wild card/playoff yolundaki en büyük rakiplerinden bir tanesine karşı hayati bir galibiyet alarak bir galibiyet önündeki Oakland Raiders’ı takibini sürdürdü.