Geçtiğimiz hafta Miami Dolphins’e uzatmalarda kaybederek playoff’a veda eden ve post-seson hasretini 17 sezona çıkaran Buffalo Bills, uzun zamandır yapılan spekülasyonları haklı çıkardı ve sezonun bitmesine bir hafta kala head koçu Rex Ryan’ı kovdu.

Bills, sadece Rex Ryan ile de kalmadı ve Rex’in ikizi Rob Ryan ile de yollarını ayırarak adeta bir Ryan temizliğine imza attı. Rex, 2014 sezonu sonrası New York Jets’ten ayrılıp 27.5 milyon dolarlık (beş sene) sözleşme koparmak için aynı eyaletinbatısındaki Buffalo’nun yolunu tutarken  ikiz kardeşi Rob ise 2015 sezonunu takiben New Orleans Saints tarafından kovulmuş ve Bills ile anlaşmıştı.

Ryan’ın kovulmasına karar veren takım sahibi Terry Pegula, konuyla ilgili yayımladığı açıklamasında “Bugün Rex ile bizzat kendim konuştum ve ikimiz de bu kararın en doğrusu olduğu konusunda fikir birliğine vardık.” derken “Bu karar hiçbir zaman kolay verilmez, dolayısıyla Rex’e bugüne kadar takıma sağladığı katkılardan ötürü teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bills, Ryan önderliğinde çıktığı 2015 sezonunu 8-8’lik dereceyle bitirip gelecek için ümit vermesine rağmen playoff hedefiyle çıkılan 2016 sezonunun ilk 15 haftasında alınan sekiz yenilgi, tecrübeli head koçun koltuğuna patladı.

Öte yandan, bu sezon tam beş kez 30 ve üzeri skora izin veren savunmanın bir türlü beklenen seviyeye çıkamaması savunma ağırlıklı bir koç olarak öne çıkan Ryan’ın kovulmasındaki asıl sebep oldu. Geçtiğimiz hafta, takımın playoff’tan elendiği Miami Dolphins maçında yaşananlar ise Bills için bardağı taşırdı.

Vurduğu alan golüyle karşılaşmayı uzatmalara taşıyan kicker Andrew Franks’in denemesinden önce, hakemler tam düdük çalarken cılız bir “time-out” (mola) işareti yapan Ryan, bu isteğini hakemlere zamanında ve doğru bir şekilde iletemeyince Franks’in dikkatini dağıtma fırsatını kaçırmıştı.

Bu andan dakikalar sonra Dolphins’in yıldız running back’in Jay Ajayi’nin, takımını red zone’a taşıyan ve Franks’e maçı kazandıracak golü şansını veren 60 yard’lık koşusu gerçekleştiği sırada Bills savunmasının sahada 10 kişiyle yer alması ise Ryan’ın yüzünü fazlasıyla kızarttı.

Bütün bunlara ek olarak, tecrübeli head koçun savunmanın yıldızları defansif end Jerry Hughes ve cornerback Stephon Gilmore ile yaşadığı çatışmalar, daha önce çalıştığı takımlarda oyuncularıyla iyi ilişkiler kurması ile ünlü Ryan için önemli bir sorun teşkil etmeye başlamıştı.

Tabi her oyuncunun tecrübeli head koçla arası da kötü değil. Nitekim, Ryan’ın kovulmasını kaldıramayan defansif end Leger Douzable, attığı tweet’lerde “Rex, sadece iki yıldır buradaydı. İki yılda “kazanan” bir takım yaratmak çok zor.” ifadeleriyle koçunu savundu.

Son hafta New York Jets ile oynayacağı maça Ryan’sız çıkacak olan Bills’te geçici head koçluk görevine Anthony Lynn getirildi. Sezonun ikinci haftasında hücum koçu Greg Roman’ın kovulması ile bu göreve gelen Lynn, böylece aynı sezon içerisinde hem running back koçluğu hem hücum koçluğu hem de head koçluk yapacak.