NFL’de bu sezon bazı oyuncuların, özel olarak dizayn edilmiş kramponlarını giymek için ısrarlı bir tavır sergilediklerine tanık olmuştuk. İlk olarak Pittsburgh Steelers’ın yıldız wide receiver’ı Antonio Brown geçtiğimiz Haziran ayında hayatını kaybeden Muhammed Ali’yi anmak için, üzerinde efsane boksörün resminin bulunduğu kramponlarını giymiş ancak kendisi NFL yetkilileri tarafından kramponlarını çıkarmaya zorlanmıştı.

Brown’un önüne koyulan bu engelin ardından dizayn kramponlar, NFL’de viral bir etki yaratmış ve yıldız oyuncular, ligin üniforma kurallarını ihlal ettiklerini bile bile bu özel kramponları giymeye devam etmişti.

Örneğin Washington Redskins’in tecrübeli wide receiver’ı DeSean Jackson, siyahi vatandaşların polis kurşunlarına kurban gitmesine dikkat çekmek için sezonun dördüncü haftasında, üzerinde olay yeri şeritleri bulunan bir krampon giymiş ve bu ihlali sonrası NFL tarafından 6.076 dolarlık cezaya çarptırılmıştı.

NFL, uyguladığı bu para cezalarıyla oyuncuları yıldıramazken geçtiğimiz hafta oynanan karşılaşmalarda bütün oyuncuları, istediği kramponu giyip istediği mesajı verebilmeleri için serbest bıraktı. Bunun üzerine NFL yıldızları arasında başlayan #MyCauseMyCleats (Benim sebebim, benim kramponum) kampanyasına 13. haftada birçok oyuncu katıldı.

Kimisi bu kampanya çerçevesinde kolon kanserine dikkat çekerken (Dak Prescott) kimisi de evsizlerin içinde bulunduğu durumu hatırlatmak (Emmanuel Sanders) için Adidas, Nike ve Under Armour gibi sponsor markalar tarafından özel olarak tasarlanmış kramponlarını giydiler. Washington Redskins’in yıldızları Ryan Kerrigan ve Vernon Davis ise kendi kurdukları vakıfların adını duyurmak için bu kramponları kullandı.

13. haftayı bye geçen ve #MyCauseMyCeats furyasını kaçıran Tennessee Titans ve Cleveland Browns takımlarına ise NFL’den özel bir izin çıktı ve bu iki takımın oyuncularına bu hafta için istedikleri kramponları giyme hakkı verildi.

Titans ve Browns oyuncuları 14. haftaya ilginç krampon tasarımlarla hazırlanırken Browns’un tecrübeli tight end’i Gary Barnidge’ın Cincinnati Bengals’a karşı giyeceği kramponlar Türkiye için fazlasıyla önem taşıyor.

2015 Mart’ında American Football Without Barriers (AFWB) programı kapsamında Türkiye’ye gelen birçok yıldızdan birisi olan ve Amerikan futbolunun uluslararası alanda tanınması için büyük çaba gösteren Barnidge, Türkiye’yi unutmadı ve bu hafta giyeceği kramponlara Çin, Amerika Birleşik Devletler, Brezilya, Fnlandiya ve Mısır ile birlikte Türk bayrağını da ekledi. İşte Barnidge’ın Bengals’a karşı giyeceği o kramponlar:

Barnidge’ın Twitter üzerinden paylaştığı bu fotoğrafta, AFWB kampının tanıdık simaları DeAngelo Williams (sol), Breno Giacomini (orta sağ) ve Jordan Cameron (sağ) gibi isimler de bulunuyor. Barnidge’ı, bu krampon seçiminden dolayı kendisini tebrik edelim ve AFWB’nin diğer üyelerinden de ilerideki dönemde böyle kramponları görmek istediğimizi belirtelim.