Jacksonville Jaguars’da beklenen oldu ve 2013 sezonu öncesi büyük umutlarla başa geldiğinden bu yana takımı 5-11’in ötesine taşıyamayan head koç Gus Bradley, Houston Texans’ın geriden gelip 21-20 skorla kazandığı ve Jaguars’ı 2-12’lik dereceye ittiği karşılaşma sonrası kovuldu.

Jaguars’ı belki de makus talihinden kurtaracak olan kararı veren isim ise takımı 2013’te satın aldıktan sonra ilk iş olarak Bradley ile anlaşan ve süreç içerisinde Bradley’i bütün eleştirilere karşı koruyan Shad Khan oldu.

Kol kola çıktıkları bu yolda Khan’ın sabrını son damlasına kadar tüketen Bradley, Jaguars’ın başında çıktığı 62 karşılaşmada yalnızca 14 galibiyet alabilmiş ve 0.226 gibi akıl almaz derecede düşük bir galibiyet oranı tutturmuştu.

Bu istatistiğin ne kadar kötü olduğunu şöyle anlayabiliriz: NFL tarihinde 50 ve daha fazla maçta head koçluk tecrübesi bulunan isimlerden yalnızca Bert Bell, Bradley’den daha kötü bir oran yakalamıştı ki 1936-40 sezonları arasında Philadelphia Eagles’ın hem takım sahipliği hem de head koçluk görevini yürüten Bell’in bu alandaki istatistiğinin, daha NFL-AFL birleşmesine bile 30 yıl varken geldiğini hatırlatalım.

Sadece bu bile Bradley’nin neden kovulması gerektiğini gösteriyor aslında. Ancak, Khan yine de NFL macerasında çalıştığı ilk head koç olan Bradley’e teşekkür etmeyi unutmadı ve yayınladığı açıklamada “Son dört sezonda Jaguars’a karşı büyük bir bağlılık örneği sergileyen Bradley’e teşekkürlerimi sunuyorum. Gus, bugüne kadar Jaguars’ın ve Jacksonville halkının temsilcisi oldu.” derken “Ancak, takım olarak bir değişime ihtiyacımız olduğu açık. Bu hamleyi sezon sonuna bırakmadık ki Gus da, daha fazla bu stresi yaşamadan rahat bir Noel geçirsin.” ifadelerini kullandı.

Shad Khan, bu noktada pek de haksız sayılmaz. Nitekim Pazar gecesi, 72 milyon dolarlık quarterback’i Brock Osweiler’ı kenara çeken ve yerine Tom Savage gibi müzmin bir yedeği sokan Houston Texans’a karşı yenilmek bile bir head koç için büyük bir stres kaynağı olmalı. Tabi Bradley’nin dört sezon içerisinde buna benzer birçok hezimetle karşı karşıya kaldığını dolayısıyla böyle durumlara pek de alışık olduğunu unutmamak gerek.

Bradley önderliğinde bu sezonu da pek farksız geçirmeyen Jaguars, 16 Ekim’de Chicago Bears’ı 17-16 ile geçtiği maçtan beri kazanamıyor. Özellikle sekizinci hafta Tennessee Titans karşısında ilk yarısını 34-0 gibi ezici bir skorla geride kapattığı maçı garbage time’da bulduğu touchdown’lar ile 36-22 kaybeden takım, o maçın ardından ofansif koordinatörü Greg Olson’u kovarak Bradley’nin geleceği için de önemli sinyaller vermişti.

Jagaurs’a gelmeden önce Seattle Seahawks’ta defansif koordinatör olarak görev yapan Gus Bradley, NFL tarihinin en korkutucu safety’lerinden birisi olan Legion of Boom’u kurulmasında önemli rol oynamıştı.

Jaguars’da geçirdiği ilk üç sezon boyunca da büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanılan ancak eldeki oyuncu kalitesinin yetersizliği sebebiyle bu potansiyeline bir türlü ulaşılamadığı düşünülen Bradley, geçtiğimiz off-season döneminde draft ve serbest oyuncu piyasası aracılığıyla birçok yıldıza kavuşan takımı yine beklenen seviyeye taşıyamayınca bir bakıma kendisinin fişini çekmiş oldu.

Sezonun son iki maçına geçici head koç ile çıkacak olan Jaguars’da bu görevin ofansif line koçu Doug Marrone’a gitmesi bekleniyor. Daimi head koçluk için New York Giants’ı iki kez Super şampiyonluğuna ve Jaguars’ı da zamanında iki kez AFC Konferans Finali’ne taşıyan Tom Coughlin başta olmak üzere New Orleans Saints’in head koçu Sean Payton ve New England Patriots’un hücum koçu Josh McDaniels’ın adları zikrediliyor.