Ryan Fitzpatrick’in üçüncü haftada tam altı interception atıp  performans anlamında yaşadığı bariz düşüşten bu yana oyun kurucu konusunda sürekli bir talihsizlik yaşayan New York Jets, son dört maça yedek quarterback Bryce Petty ile başlayacağını resmi olarak açıkladı.

Head koç Todd Bowles, kararını Pazartesi gecesi daha ilk yarıdan 24-3 gibi bir skorla geriye düştükleri, sürenin bitiminde ise 41-10 gibi yüz kızartıcı bir skorla sahadan ayrıldıkları Indianapolis Colts maçından çok daha önce vermişti.

Maç sonrası açıklamalarında Bowles, “Sezonun son çeyreğine girdik, artık bir iddiamız kalmadı. Daha önce de söylediğim gibi artık onu (Petty) oynatmanın vakti geldi. Bu da onu izlememiz ve gelişimini görmemiz açısından iyi bir fırsat olacak.” diyerek umutlu konuştu.

Bowles, Petty’yi daha erken oynatmaya karar vermiş olacak ki Colts ilk yarıda üç touchdown yapınca, ikinci yarıda Petty sahadaki yerini aldı. Son çeyrekte Petty’nin wide receiver Robby Anderson’a attığı 40 yard’lık touchdown pası genç oyun kurucuya, kariyerinin ikinci ilk 11 forma şansını tattıracak olan San Francisco 49ers maçını getirdi diyebiliriz.

Kariyerinde ilk starter’lık tecrübesini 10. haftada Los Angeles Rams’e karşı yaşayan Petty, seyir zevkinin sıfır olduğu o maçta 163 yard’lık pas oyunu yapmış ve bir de touchdown pası atmıştı.

Petty ise Bowles’ın bu kararını öğrenir öğrenmez yaptığı açıklamalarda, “Bu, benim için harika bir fırsat olacak. Bu şekilde olmasını ben de istemezdim. Geçen sezondaki gibi playoff’lara çıkma eşiğinde olmamızı ve o noktada oynamayı isterdim tabii. Ancak bu ligde fırsatlar az ve nadir bulunduğu için, bana verilen fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmaya bakacağım. Çok sıkı çalışacağım, ilk giren ve son çıkan olacağım. Sıkı hazırlanacağımdan ve önümüzdeki dört maçta galibiyetler getireceğimden emin olabilirsiniz. Bunlar bizim için önemli maçlar.” gibi iddialı olarak nitelendirebileceğimiz ifadeleri kullandı.

Colts maçında sahada olduğu iki çeyrekte 25 pas atan Petty’nin 11 pası başarı ile sonuçlanırken iki pası da intercept edildi. Petty, bu konuda ise “Bazen aklım ayaklarımdan biraz daha hızlı çalışıyor. Sahada gözlem yapma konusunda daha iyiye gideceğim elbette, ama şu anda önce görüp sonra pası atmaya çalışıyorum. Sahaya her çıkışımda bu mekanizma daha iyi işliyor. Uzun bir kariyer istiyorum ve bunu burada, her şeyin başladığı yerde yapmak istiyorum. ” açıklamasını yaptı. Skor 31-3 olana kadar maça girmeyen Petty’nin her şeye rağmen mücadele ettiğini head koç Bowles da maçtan sonra belirtmeyi ihmal etmedi.

Beklenilen performansı gösteremeyen ve şu anda Jets için tabiri caizse bir hayal kırıklığı olan 12 yıllık tecrübeli oyun kurucu Ryan Fitzpatrick, geçtiğimiz sezon 31 touchdown ile franchise rekorunu elde etmişti.

Bu durumun, 3-9’luk dereceyle AFC Doğu’nun dibine demir atan New York Jets kadar kendisi için de zor bir süreç olduğunu söyleyen oyun kurucu, maçtan sonra “Petty’nin daha etkili bir hücum yapabilmesi için bu süreçte ona elimden gelen desteği vereceğim” dedi.

Sezon öncesi yapılan kontrat görüşmelerinde Jets’e kan kusturan ve sonuçta 16 milyon dolarlık kontratı kapan Fitzpatrick, açıklamalarının devamında ise “Bugüne kadar başarabildiğim şeylerin çoğu, tecrübelerimden aldığım dersler. İyi veya kötü yaptığım her şeyi, bu zamana kadar geldiğim süreçte öğrendim. Bana yardım eden çok insan oldu. Bu sporda oyun kurucu olarak oynuyorsanız, tek başınıza başaramazsınız. Özellikle Bryce, son iki senedir benim için büyük bir destek oldu. Şimdiyse bu rolü devralmam gerek.” demecini verdi.

2016 NFL Draft’ın ikinci turunda Jets Christian Hackenberg’i seçtiğinde Fitzpatrick, bir önceki sene seçilen Petty’nin pabucunun dama atıldığını söylemişti. Ama Petty, çalışma kamplarında ilerleme kaydetti, geçen sezon omzundan yaşadığı sakatlığı atlatmak için çok çalıştı. Tabii bunda Geno Smith’in sakat olması rol oynasa da çalışmalarının sonucunda ilk 11 fırsatını yakaladı.