2003 NFL Draftı’nın beşinci turunda Indianapolis Colts tarafından seçilen ve 14 yıllık kariyerinin tamamını Colts forması altında geçiren linebacker Robert Mathis, kariyerine nokta koyma kararını aldı.

Kendi jenerasyonunun en etkili savunmacılarından biri olan ve Peyton Manning’li kadro ile Super Bowl’u kazanan Mathis böylece Hall of Fame’e gireceği günü beklemeye başladı.

2003 draft’ı öncesi “boyu çok kısa”, “çok yavaş” ve hatta “yeteri kadar zeki değil” denilen Mathis, oyuncuların üniversite performanslarının bugünkü kadar sıkı takip edilemediği günlerde çıkan bu söylentiler sebebiyle beşinci tura kadar düşmüştü. Ancak kendisinden şüphe edenlerden aldığı hırsla kariyerine sarılan başarılı savunmacı, NFL tarihine geçen istatistiklere imza attı.

Ekmeğini, sahayı karşı takımın oyun kurucularına zindan ederek kazanan Mathis, 14 yıllık kariyerinde 61 farklı oyun kurucuyu devirirken, 128 sack’e imza atarak hem tüm zamanlarda 17. sırayı aldı hem de Colts rekorunu kırdı. 46 defa ise oyun kurucuları devirirken top kaybına da sebep olan Mathis, bu istatistikte ise NFL rekorunu kırdı.

Altı defa All-Pro seçilme onurunu yaşayan oyuncu, NFL’deki ilk ve son sezonları haricinde en az yedi sack’e imza atmış, 2013 yılında ise 19.5 sack ile sezonu lider tamamlamıştı.

Burslu okuduğu Alabama A&M üniversitesine, kendisinden öndeki bir oyuncunun farklı okulu seçmesi sayesinde girebilen Mathis hakkında 2013 yılında konuşan koç Chuck Pagano, “Bir sporcuda olmasını isteyeceğiniz her şeye sahip. Oyunu müthiş bir tutku ve enerjiyle oynuyor. Eskiden onu uzaktan izliyordum ancak aynı takımda olmak ve ona koçluk yapmak bir ayrıcalık. Ondan daha iyi bir sporcu, arkadaş ve aile babası düşünemiyorum.” demişti.

Çıktığı son basın toplantısında konuşan Mathis “Kariyerini tek bir takımla geçirmek herkesin hayalidir ancak çok az kişi bunu başarabiliyor” demişti. Bakalım Mathis’in liderliğinden yoksun kalacak olan Colts, eski günlerine dönmeyi yakın gelecekte başarabilecek mi, birlikte göreceğiz…