NFL’de normal sezonun sona ermesinin üzerinden bir gün geçti ve diken üstünde oturan head koçların kabusu olan bir Kara Pazartesi daha geldi çattı. Her yıl olduğu gibi 2016 sezonunu takip eden “Kara Pazartesi” de hızlı başladı ve San Francisco 49ers, henüz geçtiğimiz off-season’ında takımın başına gelen Chip Kelly’i; San Diego Chargers ise takıma son iki sezondur sadece dokuz galibiyet aldırabilen Mike McCoy’u kovdu.

Sezonu dün akşam Seattle Seahawks’a karşı aldığı 25-23’lük yenilgi sonucu 2-14’lük dereceyle bitiren 49ers, bu başarısızlığın cezasını sadece Kelly’e kesmekle kalmadı ve tecrübeli head koç ile birlikte genel menajer Trent Baalke ile de yollarını ayırdı. Kelly’nin 49ers ile üç, Baalke’nin ise iki yıllık kontratı bulunuyordu.

NCAA’in güçlü ekiplerinden Oregon Ducks’ta kolej tarihinin gördüğü en dinamik  hücum sistemlerinden birisini kuran ve 2013’te Philadelphia Eagles head koçu olarak NFL’e adım atan Kelly, NFL’de ilk koçluk tecrübesini yaşadığı sezonda Eagles’ı playoff’lara çıkarmaya başarmıştı.

Ancak 2015 sezonunda, takıma DeMarco Murray, Kiko Alonso ve Byron Maxwell gibi yıldızlar katılmasına rağmen Eagles’ı playoff potasına sokamayınca 53 yaşındaki head koç, off-season döneminde kendisine yeni bir organizasyon aramak zorunda kalmıştı.

Kelly ve Baalke’nin 49ers ile ilişiğinin kesilmesine karar veren takım sahibi Jed York, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Takıma yeni bir yüz, yeni bir lider gerekiyordu ve ben de Trent ve Chip’e isteğimin bu olduğunu belirttim.” derken “Tabi bu konuyu onlarla konuşmak benim için çok zordu. Çünkü kendilerine büyük saygı duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

49ers, son birkaç haftadır NFL çevrelerinde dolaşan spekülasyonları haklı çıkarttıktan saatler sonra San Diego Chargers da beklenen hamleyi yaptı ve dört sezondur takımın başında olan Mike McCoy’u kovdu.

2013 sezonunda görevi Ken Whisenhunt’tan devralan McCoy, tıpkı Kelly gibi, NFL’de head koç olarak geçirdiği ilk sezonda Chargers’ı playoff’lara taşımış ve McCoy önderliğindeki Chargers, wild card’da Cincinnati Bengals’ı 27-10 ile devirerek divisonal round’a yükselmişti.

Ancak 2013 sezonundan sonra McCoy için de işler ters gitmeye başladı. 2014 sezonunda dokuz galibiyet almasına rağmen playoff dışında kalan Chargers; 2015’te sadece dört maç kazanırken bu sezon birçok karşılaşmanın son çeyreğinde üstünlüğü yakalamasına rağmen yalnızca beş galibiyette kaldı. Bütün bunların üstüne 16. haftada ligin galibiyetsiz tek takımı Cleveland Browns karşısında alınan mağlubiyet, Chargers için bardağı taşıran son damla oldu.

2015 sezonunun sonunda da McCoy ile yollarını ayırmayı düşünen Chargers, head koçuna bir yıl daha şans vermiş ancak ofansif koordinatör Frank Reich da aralarında olmak üzere tam yedi asistan koçun görevine son vermişti.

Bu son hamlelerle birlikte şu an NFL’de, önümüzdeki sezon için head koçu belli olmayan altı takım bulunuyor. Bu takımlar Denver Broncos, Jacksonville Jaguars, Los Angeles Rams, Buffalo Bills, Chargers ve 49ers. Ancak ilerleyen günlerde bu ekiplere yenileri eklenirse hiç şaşırmamak gerekir.