Üst üste üç sezondur playoff’u kaçıran New Orleans Saints, kükreyen hücumuna eşlik edemediği gerekçesiyle sıkça eleştirilen savunma ve özel takımlarında radikal bir hamle yaptı ve üç savunma, iki de özel takım koçunu kovdu.

NFL tarihinde eşine az rastlanır bu temizlikten nasibini alan isimler, özel takım koordinatörü Greg McMahon, McMahon’un asistanı Stan Kwan, linebacker koçu/yardımcı head koç Joe Vitt, linebacker koçu James Wills ve savunma çizgisi koçu Bill Johnson oldu.

Bu beş koç arasından öne çıkan Joe Vitt, Saints’in şampiyonluğa ulaştığı 2009 sezonunu da kapsayan 2009-12 döneminde savunma oyuncularına, rakip oyuncuları sakatlamaları için verilen maddi teşviklerin açığa çıkmasıyla patlak veren “Bountygate skandalı” sonrası, head koç Sean Payton’ın bir yıl men cezası aldığı 2012 sezonunda geçici head koç olarak takımın başında yer almıştı.

2013 sezonunda Vitt’ten koltuğu tekrar devralan Payton, uzun süredir birlikte çalıştığı bu koçların takımdan ayrılmasıyla ilgili olarak “Bugüne kadar Saints organizasyonlarına yaptıkları katkılardan dolayı bu beş koça da teşekkür ediyorum.” derken “Özellikle Bill, Joe ve Greg; şehir için bir hayli büyük öneme sahip Super Bowl XLIV (2009 sezonu) şampiyonluğunu yaşayan kadronun kurulmasında kilit rol oynayan isimlerdi.” ifadelerini kullandı.

2016 sezonunun bitiminde Saints’in, bu beş koçtan önce üç sezondur takımı 7-9’un ötesine taşıyamayan Payton ile yollarını ayıracağı düşünülüyordu. Ancak head koç, bu haftanın başında yaptığı açıklamada kontratının bitimine kadar Saints ile yola devam edeceğini duyurdu. Bu da demek oluyor ki Payton, 2020 yılına kadar takımın başında kalacak.

Quarterback’inden hücum çizgisine kadar her ünitesi çok önemli yıldızlar barındıran Saints hücumu, playoff’tan uzak kalınan son üç sezonda da ligde fırtınalar estirmesine rağmen hücumun bu performansına taban tabana zıt bir grafik çizen savunma, neredeyse bütün istatistiklerde ligin dibini boylamıştı. Savunmanın bu içler acısı performansının gerçek sorumlusu bu kovulan koçlar mıydı, bunun cevabını almak için 2017 sezonunu bekleyeceğiz.