NFL’in normal sezonu sona erdi, taraftarlar üzgün, bilhassa destekledikleri ekipler playoff yapamayınca, bunun haricinde elimizde kalan sadece playoff futbolu var. Sezonu hem listemizde yukarılarda tamamlayan hem de playoff mücadelesine girişecek takımlara başarılar diliyoruz. Sezon boyunca güç sıralaması yazılarımı okuduğunuz için de ayrıca teşekkürler…

1- New England Patriots (14-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

AFC’nin en büyük adayı, belki de lig tarihinin en efsane koçu ve en efsane QB’si ile birleşince Patriots tekrar playoff başarısını gösterdi. Skandalsız bir sürece imza atacaklarını umarım.

2- Dallas Cowboys (13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Geçtiğimiz sene ligin dibinden bu sezon belki de Super Bowl’a uzanacak bir serüven içindeydiler. Ezekiel Elliott ve Dak Prescott gibi iki çaylakla bunu başarmış olmaları muazzam. Şimdi, deneyime gereksinimleri var.

3- Kansas City Chiefs (12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Kendimi bildim bileli Andy Reid takımları bir biçimde playoff kapısından içeri girerlerdi. Bu sezon onca sakatlığa ve eksiğe rağmen Chiefs, takım halinde müthiş bir yılı geride bıraktı, bundan sonra yolları konferans finaline kadar uzanabilir.

4- Pittsburgh Steelers (11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Ben Roethlisberger var, sorun yok, aslında reçete bu denli basit. Steelers sağlıklı kalabildiği müddetçe playoff için de önemli bir tehdit.

5- Atlanta Falcons (11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

MVP tezahüratları içinde Matt Ryan takımını playoff’a sokmayı üstelik ilk turu da bay geçmeyi başardı. Hücum anlamında çok dinamikler ancak savunmada ne kadar direnebilecekler o önemli.

6- Oakland Raiders (12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Playoff karşılaşmalarında Houston Texans deplasmanına Michigan State Spartans çıkışlı çaylak Cannor Cook ile çıkacaklar gibi duruyor. Cook, kolej kariyerinde inişleri çıkışları bol olan bir oyuncuydu, iyi gününe denk geldiği zaman takımı bir üst tura çıkarabilir.

7- New York Giants (11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Wild card mücadelelerinin belki de en heyecanlısında Green Bay deplasmanında Packers ile karşılaşacaklar. Eli Manning – Aaron Rodgers, Jordy Nelson – Odell Beckham Jr., olmayan koşu hücumu – olmayan koşu hücumu. Ha, bir de Giants savunmasının daha baskın taraf olduğunu söylemek yanlış olmaz.

8- Green Bay Packers (10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Giants savunması ne kadar baskın olsa da Aaron Rodgers o savunmaları kaldırabilecek en önemli adam ligde. Rodgers takımını sırtına alıp bir kez daha playoff’a taşıdı. Son senelerde playoff mücadelelerinde şanssızlık etkin, Super Bowl yolculuğuna çıkmak istiyorlarsa Giants gibi bir sınavla başlamak en iyisi.

9- Seattle Seahawks (10-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Normal sezonu üçüncü viteste oynuyorlar gibi hissediyorum bazen, o kadar deneyimli bir hale geldiler ki son yıllarda, yine can yakma ihtimalleri mevcut.

10- Detroit Lions (9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Lions son karşılaşmada Green Bay Packers’a kaybetmesine rağmen NFC’deki son playoff biletini kaptı. Matthew Stafford kariyeri için önemli bir sezon geçirdi. Şimdi gözler Seahawks ile oynanacak karşılaşmada olacak.

11- Miami Dolphins (10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Matt Moore ile de kazanmayı bildiler son haftalarda. Savunmaları gayet oturdu ancak Pittsburgh’e karşı çok şanslarının olduğunu söylemek doğru olmaz.

12- Denver Broncos (9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Takıma Super Bowl kazandıran koç Gary Kubiak sağlık sorunları nedeniyle koçluğu bıraktı. Yeniden yapılanmaya girmek için bir nedenleri yok, savunma takımları çok iyi ancak takımın dümenine geçirecekleri QB’yi doğru seçmeleri elzem.

13- Houston Texans (9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Brock Osweiler, Tom Savage’ın beyin sarsıntısı geçirmesinin ardından yine QB pozisyonundaki yerini aldı. Derek Carr’dan yoksun Raiders karşısında taraftarlarına geçtiğimiz sezonki Chiefs wild card karşılaşmasını unutturmaya çalışacaklar.

14- Tampa Bay Buccaneers (9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Jameis Winston vasat üzeri oynadı, savunmaları toparlandı ancak playoff için nefesleri yetmedi. Önleri açık, sezonlar bol.

15- Washington Redskins (8-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Redskins geçtiğimiz sezona benzer bir sezon geçirdi oyun kalitesi bakımından fakat gruplarında herkes geçtiğimiz sezona göre daha iyi olunca playoff’tan oldular.

16- Tennessee Titans (9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Playoff trenini geçtiğimiz hafta kaçırmışlardı, bu hafta bir galibiyet alarak sezonu tamamladılar. Los Angeles Rams sayesinde draft’ta beşinci sıradan seçimleri onların olacak, önleri açık.

17- Arizona Cardinals (7-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Şanssız bir sezon geçirdiler, David Johnson efsane bir performans gösterdi, Carson Palmer, Bengals günlerini anımsattı, Larry Fitzgerald ise hiç yaşlanmamış gibi oynadı. Sorun neydi, seneye tekrar bakılır.

18- Baltimore Ravens (8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Joe Flacco’nun etrafındaki takım ne kadar iyiyse Flacco onu bir adım ileri taşıyabiliyor. Vasat bir takımı ileri ya da geri götürmüyor, sadece işini yapıyor. Sadece işini yapınca da 8-8 derecesi geliveriyor.

19- Indianapolis Colts (8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Chuck Pagano’nun neden gönderilmediğini anlayan varsa ve bana da açıklarsa sevinirim. Andrew Luck yerine Matt Moore, Brock Osweiler izleyeceğiz playoff’ta, böyle düzene lanet ola.

20- Minnesota Vikings (8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Çok iyi başladılar, çok kötü devam ettiler ve vasat bitirdiler, sonuç 8-8.

21- New Orleans Saints (7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Drew Brees sonrasını düşünmeleri gereken bir evreye giriyorlar artık, Sean Payton’ın da ne olacağı belirsiz, New Orleans semalarında bu ölü sezonda değişimler olacak gibi.

22- Philadelphia Eagles (7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Carson Wentz çarptığı çaylak duvarına tekrar tırmanma girişiminde bulundu, ola ki Wentz oyununu geliştirebilirse playoff adayı olabilirler, diğer türlü şu kadroyla işleri çok kolay değil.

23- Carolina Panthers (6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Son iki sezonları hacıyatmaz misaliydi, ayağa kalkıp dik durdukları, toparlandıkları zaman Super Bowl, aşağı doğru ivmelendiklerinde de durdurulamayan bir çöküş.

24- Cinncinati Bengals (6-9-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

En azından playoff’lardan elenmemeyi garantilediler geçirdikleri bu sezonla beraber. Andy Dalton’dan sezon başındaki beklentilerin biraz fazla olduğunu da çoğu kişi hissetmiş olmalı.

25- Buffalo Bills (7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Herşey tamam da takımın bu denli kötü olmasının nedeni Rex Ryan mıydı, fatura sadece ona mı kesilerek kalacak yoksa QB değişimi dahil gündemde başka şeyler var mı, göreceğiz.

26- San Diego Chargers (5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

San Diego’da muhtemelen geçirdikleri son sezonda akılda kalan Philip Rivers’ın bu ligin en önemli QB’lerinden biri olduğu, Melvin Gordon’ın gelişebileceği, çaylak Joey Bosa’nın da önemli bir defans figürü olmasının muhtemel olduğuydu.

27- New York Jets (5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Takım, kağıt üzerinde olan isimlerle kurulmuyor, Todd Bowles’un bu deneyimi yaşadığı bir sezon oldu.

28- Los Angeles Rams (4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Jeff Fisher’dan kurtulmayı başardıktan sonra birçok ünlü isimle anılıyor Rams. Bu koçlardan hangisini seçerlerse seçsinler, Todd Gurley’i koşturamayıp Jared Goff’u geliştiremedikleri müddetçe cacık olmaz.

29- Chicago Bears (3-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Çaylakların performansları yüzleri güldürdü. Jay Cutler’ın muhtemelen takımdan yollanacak olması da öyle. GM Ryan Pace, takıma ve koç kadrosuna inanıyor, oyuncuların gelişmesini bekleyeceklerini söylüyor. Diğer yandan da Alshon Jeffrey çıkıp “Seneye Super Bowl’u almazsak o zaman bana sorarsınız” diye ipe sapa gelmez konuşuyor, yemeyiz.

30- Jacksonville Jaguars (3-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Jaguars’ın makus talihini kırmak Blake Bortles’ın elinde. Bortles, 2017 sezonunda ya kariyerini çöpe atar ya da takımını başarıya taşır, bu kadar net.

31- San Francisco 49ers (2-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Chip Kelly’i de geçirdiği tek sezonun ardından takımdan gönderdiler. 49ers’ın salary cap’i ne kadar bilmiyorum ancak koçlara ödenen tazminat 100 milyonu geçiyor.

32- Cleveland Browns (1-15), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Browns’un her bölgeye upgrade ihtiyacı var, draft’ta sadece yedi tur var, serbest oyuncu piyasasında da gözde bir ekip değiller. İşleri de çok, yolları da uzun…