Sevgili NFLTR okurları, ismi Super Bowl kupasına ilham olan ve Amerikan futbolu tarihinin efsanesi olarak takım fark etmeksizin  çoğu futbolseverin gönlünde ayrı bir yere sahip olan Vince Lombardi’nin duvara asmalık diye tabir ettiğimiz cümlelerinden bir tanesini paylaşarak yazıya başlamak istiyorum…

“Tanrının sana vermiş olduğu vücut tüm engelleri aşman için yeterli. Tek yapman gereken buna inanmak ve zihnini ikna etmek.”

Bir Packers taraftarı olarak, çok değerli oyun kurucumuz, göz bebeğimiz Aaron Rodgers’da bir maç calf bir maç hamstring sebebiyle sakat haliyle verdiği sözden geri dönmedi ve camianın manevi babası Lombardi’nin bu sözü doğrultusunda hareket etti. Aslında bu yazının başlığını kazanmamız halinde “Kuzeydeki Kral” olarak belirlemiştim fakat benim gibi peynir kafalı olan yazarımız Hilmi abi maç öncesi yazdığı yazıda bu başlığı kullanınca bende başlığı değiştireyim dedim. Buradan ona da selam gönderelim…

Gelin bundan tam altı hafta öncesine gidelim…

Packers arka arkaya dört maç kaybediyor ve bu maçlarda toplam 153 sayı yiyor. Takım tarihinde pek rastlanılan bir durum olmadığından doğal olarak taraftarlar da endişeli. 1953 yılından beri ilk kez takım arka arkaya dört maç 30 ve üzeri sayıya taviz veriyor. Bazı kesimler koç McCarthy’nin artık süresini doldurduğunu düşünüyor. Yalan yok. Ben de böyle düşünenlerdendim. Dört maçlık mağlubiyet serisi sonrası Packers deplasman maçı için Philadelphia’ya uçuyor. Maç öncesi basın mensuplarına verdiği demeçte “I feel like we can run the table” yani kalan tüm maçlarımızı kazanacağımızı düşünüyorum diyen Rodgers  takım içinde ateşi yakacak kıvılcımı başlatıyor. Peki sonra ne oluyor?

Philadelphia Eagles maçı öncesi 4-6 derecesinde NFC Kuzey’de alışık olmadık bir şekilde üçüncü sırada bulunan takım bir anda önüne geleni yeniyor ve sezonun son haftası öncesi grup birincisi Detroit Lions ile eşitlemeyi başarıyor ve bir anda NFC Konferansında kimsenin karşılaşmak istemediği tehlikeli bir takım haline bürünüyor. Güç sıralamalarında yirmi ikinci sıralarda dolanan takım yükselen performansıyla sıralamalarda sekizinci sıraya kadar ilerliyor. Packers “teybılı ran” ederken Lions’da adeta 2008’de ekonomik kriz nedeniyle batan Detroit şehri gibi bir performans sergiliyor.

Gelelim geçen geceki maça. Karşılaşma öncesi Washington Redskins’in New York Giants’a mağlup olması iki takımında playoff’a kalmasını sağladı. Fakat bunun maça fazla da etkisi olmadı. Tamam her iki takımda da playoff’a kalmanın rahatlığı bir nebze vardı ama bir tarafta 1993 yılından beri grup şampiyonu olamayan bir Lions takımı vardı. Öte yandan kazananın grup şampiyonu olması ve wild card haftasında saha avantajına sahip olması maçın öneminden fazla bir şey azaltmadı. İlk yarıda Rodgers’ın bu sezon en çok tercih ettiği isim olan Jordy Nelson’ı çok iyi savunan Lions ligin en çok touchdown kaydeden oyuncusunu 66 yard’da tutmayı başarırken maç boyunca da touchdown yapmasına izin vermedi.

İlk yarıda Packers’ın en iyi oyuncusu olan Aaron Ripkowski bu sezonun beklenmeyen adamlarından. Offseason’da John Kuhn’un ayrılmasının ardından görevi devralan fullback ilk yarıda Packers adına tek touchdown kaydeden isimdi. Lions running back’i Zach Zenner’ı hiçbir şekilde durduramayan Packers savunması oyuncunun 110 yard ve bir touchdown’ını sadece seyretmekle yetindi. İkinci yarıya dört sayı geride başlayan Packers ilk yarıda yapamadığı pas hücumunu  ikinci yarıda çaylak Geronimo Allison ve Jordy Nelson ile yaptı. Hücum hattı her ne kadar da seksen yard üzeri penaltılarla takımı zor duruma soksa da Rodgers’ı korumada yine iyi iş çıkarttılar. Özellikle Rodgers’ın son çeyrekte çaylak Allison’a attığı touchdown pası tam MVP’lik bir oyundu. Aradığı boşluğu sekiz saniyede bulan Rodgers bu sene bir tek beni end zone’la buluşturmadı ve ayıp etti. Rodgers sonuç olarak verdiği sözü tuttu ve “run the table” demeci sonrası tüm maçları kazandı.

Maçın Kırılma Anı

Son çeyrekte 17-14 geride olan Packers üç ve 9’da iken çaylak Geronimo Allison touchdown’ı ile öne geçti. Bu pozisyonda Rodgers’ın sarf ettiği efor gerçekten izlemeye değerdi.

Kuzeyin Gerçek Sahibi Packers

– 4-6 derecesindeyken kalan tüm maçları kazanacağız diyen Rodgers sözünü tuttu ve grup üçüncülüğünden gelip takımını son altı yılda beşinci kez NFC Kuzey şampiyonluğuna taşıdı.

– Dün attığı dört touchdown pasıyla birlikte normal sezonu 40 touchdown ile tamamlayan Rodgers bu alanda ligi birinci sırada tamamladı.

– Sezonun flaş ismi Davante Adams normal sezonu on iki touchdown ile bitirdi. Bundan önceki iki yılda toplamda dört touchdown’ı bulunan Adams kariyer rekorunu kırdı.

– Öte yandan receiver’lar arasında on dört touchdown ile ligi birinci sırada bitiren Jordy Nelson geçtiğimiz sezon hiç oynamamasına rağmen Rodgers’ın en çok güvendiği isimdi. Bu arada Nelson’ı Pro Bowl’a seçmeyen ekibe de buradan selamlarımı iletiyorum…

Adeta 2008 Krizi Gibi Dibe Vuran Lions

– Sezonun büyük kısmında grup lideri olan Lions’ın arka arkaya kaybettiği üç maç NFC Kuzey şampiyonluğunun kaybedilmesine neden oldu.

– 1993 yılından beri grup şampiyonu olamayan Lions bu özlemi bir yıl daha uzatmış oldu.

– Sezon başında running back Ameer Abdullah’ın sakatlanıp sezonu kapaması ve yerine oynayan Theo Riddick’inde birkaç haftadır sakat olması genç oyuncu Zach Zenner’ın çıkışına sebep oldu. Maç boyunca Packers savunmasına zor anlar yaşatan Zenner beklenenin üstünde performans gösterdi.

– 2008 yılındaki ekonomik kriz sebebiyle iflas eden Detroit gibi çöküşe geçen Lions playoff’a altıncı sıradan katılmayı yine de başardı. Aksi takdirde Washington Redskins son hafta galip gelseydi Lions şu an erken izne çıkmış olacaktı.

New York Giants Maçı Hakkında

Beni Lions maçında rahatsız eden tek şey Packers’ın uzun top oyunlarında kötü performans göstermesiydi. Cornerback Sam Shields’ın hali hazırda sakatlığı nedeniyle oynamaması ve dün ikinci yarıda Quinten Rollins’in maçı yarıda bırakması safety Micah Hyde’ın cornerback oynamasına sebep oldu ve maçın sonlarına doğru iyi şeyler olmadı. Maçın ilk yarısında kenara gelen bir diğer isim de Damarious Randall’dı. Bu eksikler ile Giants receiver’larını ve özellikle Odell Beckham’ı durdurmak çok zor olacak.

Saha avantajına sahip olunması ve Eli Manning’in inişli çıkışlı performansı Packers açısından önemli. Maç yoğun kar altında oynandığı takdirde buradan avantajlı çıkacak olan taraf Packers olacaktır. Packers sezon içerisinde Giants ile oynadığı maçı kazanmıştı fakat playoff maçları her zaman farklıdır. Ligin en formda savunmasına sahip olan takım ile en formda hücumuna sahip olan takımın maçını izleyeceğiz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…