Sevgili NFLTR okurları, yazının başlığından “Packers elendi, bak şimdi kesin siyasete bağlayacak sonucu” diye düşünebilirsiniz. Öyle bir şey kesinlikle olmadığı gibi bu yazımızın konusu da Packers değil zaten. Merak etmeyin ülkemizde yaşanan bu tarz olayların Amerikan futbolunda yeri yok. Bildiğiniz üzere sezonun başlamasıyla birlikte bir anda siyaset NFL’de gündem olmuştu.

Sezon başında Amerikan milli marşını protesto etme kararı alan San Fransicso 49ers oyun kurucusu Colin Kaepernick’e çoğunluk olarak cumhuriyetçilerden çok tepki gelmişti. Hatırlayacağınız üzere o zaman protestolar hakkında dönemin başkanı Obama, “Bence Colin ülkemizdeki bazı sorunlara dikkat çekmeye çalışıyor ve bunu yaparken illegal bir şey yapmıyor” derken başkan adayı olan Donald Trump ise Kaepernick’in protestosuna “Burayı beğenmiyorsan git kendine başka ülke bul!” diyerek tepki göstermişti. Bir aylık süre boyunca herkes Kaepernick marş okunurken ayağa kalktı mı kalkmadı mı diye konuşurken, protestolar lig genelinde farklı oyuncular tarafından destek görmüştü. Seahawks oyuncuları oturmak yerine kollarını havaya kaldırarak destek verirken Miami Dolphins receiver’ı Kenny Stills ve diğer takımlardan oyuncular ise oturarak destek vermişti.

Bir zaman sonra medyatikliğini kaybeden bu protesto sonrası NFL’de siyaset bir süredir gündem olmuyordu. Taa ki Donald Trump başkan seçilene kadar. Trump’ın başkan seçilmesiyle birlikte uzun yıllardır arkadaşı olduğu Tom Brady çoğu demokratların tepkisini aldı ve Kaepernick olayından sonra yine NFL’de siyaset gündeme geldi. Gelen tepkiler üzerine Brady, “Onunla arkadaş olmam her konuda aynı görüşe sahip olmam anlamına gelmiyor. Bu arkadaşlık niye bu kadar problem oluyor. Gerçekten anlamıyorum.” diye bir açıklamada bulunmuştu.

New England Patriots’ın yıldız oyun kurucusu Tom Brady’nin ABD’nin yeni başkanı Donald Trump ile olan arkadaşlığı uzun yıllara dayanıyor. Trump’ın 20 Ocak’ta görevi devralmasından sonra bu konu bir kez daha gündeme geldi. 39 yaşındaki yıldız oyuncu Pittsburgh Steelers karşısında alınan AFC Konferans finali galibiyeti sonrası Pazartesi günü katıldığı bir programda bu konu hakkında açıklamalarda bulundu. Trump ile olan ilişkisine açıklık getiren Brady devamında yaptığı açıklamada; “Bazı zamanlar benim onu aradığım gibi o da beni arar. Donald’ı uzun süredir tanıyorum. Beni her zaman desteklemiştir. Birçok arkadaşa sahibim ve Donald’da bunlardan biri.” diye konuştu.

Şahsen, burada Brady’ye fazla yüklenildiğini düşünüyorum. Sonuçta kendisinin de belirttiği gibi Trump ile arkadaş olması onunla aynı düşünüyor anlamına gelmez. Fakat burada insanların kafasını kurcalayan bir detay var. Trump’ın yemin töreninden önceki akşam düzenlediği yemekte davetliler arasında olan Patriots takım sahibi Robert Kraft’a “Arkadaşın Tom az önce aradı. Çok mutlu olduğunu bizi tebrik ettiğini söyledi” dediği biliniyor. Trump aynı zamanda benzer bir açıklamayı daha önce seçim kampanyasında kürsüden, herkesin önünde de dile getirmişti. Aslında Brady’nin Trump ile olan ilişkisi yeni gündem olan bir şey değil. Eylül 2015’de soyunma odasında basın mensuplarına röportaj veren Brady arkada bulunan ve Trump’ın seçim kampanyasında kullandığı “Make America Great Again” şapkası sebebiyle bazı kesimler tarafından tepki almıştı. O şapkanın oraya nasıl geldiğini merak edenler içinde; Trump seçim kampanyasına başladıktan sonra Brady’ye takım sahibi Robert Kraft aracılığıyla bir şapka gönderiyor ve Kraft’ta o şapkayı Brady’nin soyunma odasına yolluyor.

Yine şahsen, Brady’nin Trump ile arkadaş olmasının kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum. Gidip Trump için oy vermiş de olabilir. Bence burada tepki gösterilmesi gereken kişi Robert Kraft olmalı. Sen o şapkayı soyunma odasına göndererek oyuncunu basının önüne yem atıyorsun ve millete malzeme çıkartıyorsun. Belki de yaşlandığı için sağlıklı düşünemiyordur. Bilemiyorum…

Böylelikle Kaepernick ile başlayan bu süreç şimdi de Brady ile devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Trump’ın yemin töreninde görüntülenen, Patriots takım sahibi Robert Kraft, Denver Broncos’un efsane ismi John Elway’i ve Dallas Cowboys’un oyun kurucusu Tony Romo’yu da bu sürece ekleyebiliriz.

Bana göre bu süreçte en çok üstüne gidilen isim Kaepernick oldu. Haksız yere polis tarafından öldürülen siyahiler için yaptığı protestoda kendi takım taraftarlarından bile tepki gördü ve kimi zaman formaları yakıldı. Çoğu kesim Kaepernick’i samimi bulmayıp bunu şov amaçlı yaptığını söyledi ve Kaepernick’in Müslüman olan kız arkadaşından etkilendiğini iddia etti.  Bunları iddia eden kesim Kaepernick’in bu sene alacağı paranın bir milyon dolarını ihtiyaç sahiplerine bağışlama kararı alması ve şu an aklıma gelmeyen diğer yardımları karşısında sessiz kalıyor. Olsun, siz yine de Wisconsin doğumlu olan Kaepernick kardeşimize fazla yüklenmeyin…

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…