Merhaba sevgili NFLTR.com okurları, wild card turunun bitmesiyle bir üst basamağa kendini atmaya başaran Houston Texans muhtemelen bu haftasonu ağzının payını New England Patriots karşısında alacak. Sitemizin yazarlarından Utku Hüseyin Kaya’nın “New England Patriots” kısmını yazdığı bu güzellemede şahsım da Houston Texans’ı değerlendirmiştir, zevkli okumalar…

Buraya Nasıl Geldiler: New England Patriots

Patriots sezona girerken derinleşen bir QB krizi yaşasa da bu süreci yalnızca tek mağlubiyetle atlattı. Brady’nin dümeni devralması sonrası kalan maçlarda yalnızca bir kez yenilgi yüzü gördü. Sezon başında caydırıcı gözüken birçok deplasman maçı olmasına karşın bunların hepsinden galip ayrılmasını bilerek sadece konferansın değil, aynı zamanda ligin de en iyi derecesini yaparak tamamladı. Brady’nin sezonu erken kapattığı 2008 yılı hariç 2003’ten bu yana AFC East’i ilk sırada bitirmelerinden ötürü play-off’ların müdavimlerinden biri olmakla beraber, son beş sezonda AFC Finali’ne çıkma başarısını da gösterdiler. Hali hazırda ligdeki 32 franchise’ın 22’sinden daha fazla playoff galibiyeti kazanan Brady’nin dört, Belichick’in altı şampiyonluk (ikisi New York Giants savunma koçu, dördü Patriots head koçu olarak) yüzüğü bulunuyor. Bu ikili hiç şüphesiz postseason’ın en deneyimli iki ismi.

Güçlü ve Zayıf Yönleri: New England Patriots

Brady’li yıllarda Patriots’ın pas hücumu hiçbir zaman sorun teşkil etmiyordu. Bu sezon bir de üzerine üretken bir koşu hücumu eklenince ortaya çok komplike hücum edebilen bir takım çıktı. Hücumda göz dolduran performans sayesinde Patriots’ın ligde en az sayı yiyen takım oluşu neredeyse hiç gündem oluşturamadı.

Zayıf yönlerine gelirsek tek bahsedebileceğim pas savunmasının bazı maçlarda bir veya birden fazla drive süresince çökmesi. Ligde pas hücumundan en az yard kazanan yedi takıma karşı 10 maç yaptık ve bu da bir bakıma secondary’nin sezon içersinde çok ciddi biçimde sınanmadığı kaygısı uyandırıyor. Kalan altı maçın tümünde Patriots, sezonluk maç başı yediği sayı ortalamasının (15.6) üzerinde sayı gördü. Buna QB’yi Landry Jones’a emanet eden Pittsburgh Steelers da dahil.

New England Patriots Nasıl Bir Strateji İzler?

Houston Texans sezona geçen sezona paralel biçimde koşu savunmasında kötü bir grafik çizerek başladı. Biri Patriots’a karşı olmak üzere ilk yedi maçta rakiplerine koşudan maç başına 135.4 yard verirken sonrasında bu rakamı 71.6’ya kadar çektiler. Koşu denemesi başına ortalamayı 4.42’den 3.53’e kadar düşürdüler. Ligde genel ortalaması bu rakamdan iyi tek takım Seattle Seahawks. Patriots toplam koşu yardında yedinci ve TD sıralamasında beşinci sırada bulunmasına karşın deneme başına 3.9 yard ile son 10 takım arasında bulunuyor. Tackles for loss kategorisinde de ilk sekize iki oyuncusunu (Whitney Mercilus ve Jadeveon Clowney) sokmayı başaran tek takımın Texans olduğunun altını çizmekte fayda var.

Texans’ın pas savunmasındaki genel ortalaması, koşu savunmasına nazaran daha iyi olsa da son dokuz maçta koşuda kemerlerin sıkılmasının aksine maç başına pas hücumunda 30 yard fazla vermeye başlayan bir Texans var. Sack, interception ve passes defended kategorilerinin hepsinde lig ortalamasının altında bir tablo çizen Texans’a karşı bu sebeplerden ötürü ilk maçın aksine pas ağırlıklı hücum edecek bir Patriots olacaktır.

Savunmada yine Lamar Miller’la koşudan kazanımlarını minimuma indirgeyip 15 TD pasının yanına 16 interception ekleyen Brock Osweiler’ı third&long oynamaya zorlayacaktır Patriots. Bu sayede Texans’ın rakip yarısahaya geçebilmesi ancak üçüncü çeyreğin sonlarını bulmuştu. Nick Novak’ın atacağı FG’ler olmadan Texans’ın maça tutunması hemen hemen imkansız zira Texans sona kalan sekiz takım arasında attığından fazla sayı yemiş tek takım. Ligde Texans’tan daha az TD elde eden sadece Los Angeles Rams var. “0-16 bitirirler mi?” diye sorguladığımız Browns’tan bile daha kötüler, gerisini siz düşünün.

Buraya Nasıl Geldiler: Houston Texans

Eski Patriots hücum koordinatörü Bill O’Brien’ın üç sezondur baş koçluğunu yaptığı Texans, O’Brien dönemlerinde alışkın olduğumuz üzere sezonu üçüncü defa üst üste 9-7 derecesiyle kapatıp, grup lideri olup playoff’a kapağı atmayı başardı. Playoff ilk turunda da Oakland Raiders’ı kendi sahasında geçip division maçlarına kalma başarısını gösterdi.

Şimdiye kadar okuduğunuz birkaç cümle aslında bir başarı hikâyesi içeriyor gibi gelmekte değil mi? Aslında hiç de öyle değil. Cümleleri farklı bir biçimde yazayım, şöyle ki…

Eski Patriots hücum koordinatörü Bill O’Brien’ın üç sezondur baş koçluğunu yaptığı Texans, NFL’in en güçsüz gruplarından birinde, sene başı beklentilerinin yanına yaklaşamayan Jacksonville Jaguars, yeni yeni büyük karşılaşmalar oynamaya başlayan Tennessee Titans ve Andrew Luck haricinde takımda hiçbir şeyi olmayan Indianapolis Colts’un olduğu grupta, çok zorlanarak grup lideri oldu, akabinde sezonun en sansasyonel oyuncularından Derek Carr’ı sakatlığa kurban vermiş olan Oakland Raiders’a karşı, rakiplerinin ilk kez starter oynattığı çaylak bir QB’ye karşı kazanıp division maçına kalmayı başardılar.

İki cümle arasındaki farkılıkları gördüğünüz zaman –ki bariz– Houston Texans’ın neden burada olduğunu da anlarsınız. Sene başında yüklü bir kontrat imzalanan Brock Osweiler, sezon sonunda yedeğe çekildi, yerini Tom Savage aldı, Savage’ın geçirdiği beyin sarsıntısının ardından Osweiler Raiders karşısına starter olarak çıktı ve karşılaşmayı kazandılar. Raiders maçında savunmaları maça yön veren faktör oldu, top kaybetmemeyi başarında ve karşılaşmanın başında savunma “tonunu” ayarlayınca galibiyet kolayca gelmeyi başardı.

Güçlü ve Zayıf Yönleri: Houston Texans

Jadeveon Clowney, draftta 1.sırada seçilirken beklendiği oyuncu gibi bu sezon oynamaya başladı. Kariyerine sakatlıklarla başlayan oyuncu, J.J. Watt’ın yokluğunu aratmıyor dense yeridir. Savunmalarının en büyük artıları olduğunu söylemek gerek, düşük skorlarla sezon boyunca maç kazanmaları ve hücumun açıklarını örtmeyi başarmaları da hep bundan kaynaklandı.

Zayıf yönlerinde QB sorunsalından bahsetmemek olmaz ki yukarıda göndermesini yapmıştım, hele ki Brady ile karşılaşacağı bir maçta Osweiler’ın defoları çok daga bariz görünecektir, takımın en zayıf halkası aynı zamanda pozisyon olarak en önemli halka. QB dengesizliği takımdaki top tutucuların performansını da allak bullak etmiş durumda, DeAndre Hopkins’i bu sezon tanımak mümkün değil, zaten sınırlı WR yetenek sınırı bulunan Texans bu performans düşüklükleriyle de baş etmek durumunda.

Houston Texans Nasıl Bir Strateji İzler?

Hücumda topu bolca koşturmaya çalışacak bir Texans olacağına emininiz. Patriots savunmasının da Lamar Miller’a karşı hazırlandığını biliyoruz. Miller, biraz da maçın gidişatından da olsa, Raiders’a karşı 31 defa topu koşturdu, Texans 44 defa koşu hücumu gerçekleştirdi, “günümüz NFL’inde” koşu rakamları için fazla bunlar. QB’ye güvenmeden playoff’ta maç kazanmak hiç kolay iş değil, hele ki Patriots karşısında.

Savunmada ise zaten hali hazırda başarılı olan Texans kadrosu, koşu oyununu durdurma konusunda başarılı olabilirse, kendileri açısından en efektif şeyi yapmış olurlar. New England Patriots, Tom Brady’e sahip olsa da, son iki-üç sezonda playoff’larda koşu hücumunu fazla kullanmakta, Bill Belichick bu açıdan yine sağlamcılığa gidecektir.

Maç Nasıl Biter?

Division playoff’larının en tek taraflı karşılaşması olarak biteceğini öngörüyorum. New England Patriots rahat kazanır, çok yorulmaz, kanımızca sezon boyunca hak etmiş oldukları yere, Super Bowl’a bir adım daha yaklaşırlar…