Ailenizin yazarının takımı Oakland Raiders, 2002 yılından sonra ilk defa playoff’lara kalıyor fakat bu yazıyı yıllardır hayal ettiğim heyecanla yazamıyorum. Nedenini biliyorsunuz, franchise adamımız, Raiders’ı yeniden vaat edilen topraklara ulaştıran, aydınlığa kavuşturan yiğidimiz Derek Carr, bitime bir hafta kala sezonu kapadı. Haliyle büyük umutlarla beklenen playoff, Raiders için ızdıraba dönüştü veya dönüşmek üzere.

Playoff’ların ilk wild card mücadelesinde Cumartesi gecesi Oakland Raiders ve Houston Texans karşı karşıya gelecek. Bu maçla ilgili bir şeyler okuduysanız nasıl rezil bir eşleşme olduğuyla alakalı satırlara denk gelmiş olmanız çok muhtemel. Benim en çok hoşuma giden(!) betimleme ise şu oldu; “Umutsuz Quarterback Bowl’u”.

İki takımın sahaya çıkacağı quarterback de sezon başında hayal edilen bir playoff eşleşmesinden oldukça uzak. Öyle ki maçın yayıncısı olan ESPN kanalının bu maçtan büyük zarar etmesi bekleniyor. Yayın hakları daha sezon başlamadan alındığı için ESPN’in payına böyle bir eşleşme düşmesi büyük şanssızlık gerçekten, bu yayın hakkını kim bilir hangi umutlarla almışlardı. Oysaki çok ufak farklarla çok daha cezbeden bir karşılaşma izleyebilirdik; Derek Carr’ın sağlıklı olduğu ve Brock Osweiler’ın 70 milyonluk bir QB gibi oynadığı karşılaşma mesela. Bu maçı ben ve Raiders taraftarları muhakkak izleyeceğim, aynı şekilde Texans taraftarları da izleyecek fakat ortalama bir futbol izleyicisinin Cumartesi akşamı daha farklı aktivitelerle eğlenmek gibi bir seçeneği varken bu maçı izlemek isteyeceğini sanmıyorum. Onlara ne diyebiliriz ki? Sonuç olarak bizler, elimizdekiyle yetinmek zorundayız ve gelin elimizdeki malzemelerle bu maçı inceleyelim.

Quarterback Sorunsalı: Oakland Raiders

İki takımında içinde bulunduğu iç karartıcı QB durumlarından ilk olarak konuk ekibe bakalım. Normal şartlarda Raiders’ın ikinci quarterback’i ve Carr’ın direkt olarak yedeği Matt McGloin dediğimiz mütevazı bir arkadaş. Carr sakatlandıktan sonra hafta boyu Raiders’ın McGloin ile kaç arpa boyu yol alacağı yazılıp çizildi. Sonuç olarak McGloin de Broncos maçının ikinci çeyreğinde omuzundan sakatlanarak karşılaşmayı yarıda bırakmak zorunda kaldı. Ne demişler; kul plan yapar, Allah bozar. McGloin’in Texans karşısında da sahadaki yerini alamaması bekleniyor. İşler zaten kötü durumdayken Raiders, dört sezondur takımda olan ve iki sezondur Jack Del Rio’nun sistemini tecrübe eden yedek quarterback’inden de yoksun kalarak Broncos maçında ilk defa aktif olan ve kariyerinde ilk defa NFL maçına çıkan çaylak Connor Cook’a kadar düştü. Aslında tablo Raiders açısından ilk durumda düşünüldüğü kadar karanlık olmayabilir. Broncos’a karşı izlediğimiz iki QB’den Connor Cook, açık farkla daha efektif olan taraftı ve bana öyle geliyor ki eğer Raiders, playoff’ta bir maç kazanacaksa bunu başarma şansı McGloin’e kıyasla Cook ile daha fazla. Tabi bunu sadece Cook’un iki buçuk devrelik maçına bakarak söylemiyorum.

Bu iki quarterback’i kıyasladığımız zaman Cook, zaten McGloin’e kıyasla potansiyeli daha büyük olan bir oyuncuydu fakat kariyerinde hiç NFL maçı oynamamış olması öyle veya böyle dört sezon bu ligin tozunu yutmuş arkadaşına kıyasla onu daha riskli yapıyordu. Şöyle bakın, Cook, Super Bowl döneminde bir playoff maçına starter olarak çıkacak ilk çaylak quarterback olacak. Peki ben Cook’a neden güveniyorum? NCAA izleyen biriyseniz Cook ismi size yabancı gelmeyecektir. Bu yıl dördüncü turdan seçilmiş olsa da zamanında 2016 QB sınıfının en iyi quarterback’i olacağı, ilk tur seçimi olabileceği hatta olması gerektiği konuşuluyordu. Geçmişine baktığımız zaman çok başarılı bir Michigan State kariyeri karşımıza çıkıyor. Okul tarihinin en yüksek galibiyet yüzdesine sahip quarterback’i. Üç yıllık MSU kariyerinde iki Bowl, iki Big Ten ve bir Bowl MVP başarılarının yanı sıra geçtiğimiz sezon bir de kolej playoff maçı var. Her şeyden önce kazanan bir quarterback ve bir NFL playoff maçıyla kıyaslanamasa da büyük maçlara alışık biri. Dördüncü tura düşme nedenine gelecek olursak da draft yazılarında da bahsettiğim üzere omuz sakatlığı ve hakkındaki liderlik tartışmalarıydı. Raiders bu maçı Cook ile kazanabilir ama ihtimaller yine de Cook’a karşı.

Bir kere bu çocuk sezon başından itibaren scout takımıyla antrenman yapıyor ve daha önce hiç bir NFL maçı hazırlığında bulunmadı. Dolayısıyla as takımda oynayan hiç bir oyuncuyla antrenman yapmadı ve center, wide reciever gibi kimyanın önemli olduğu pozisyonlarda herhangi bir uyumundan bahsetmek mümkün değil. LT Donald Penn, Cook’un sesini ilk defa geçen hafta duyduğunu söylüyor. Carr’ın sakatlığı bu bakımdan da olabilecek en kötü zamana denk geldi. Bitime bir hafta değil de üç-dört hafta önce sakatlanmış olsa yedeklerini hazırlamak için daha fazla süre olurdu. Keza Raiders, Broncos’a kaybetmeyip ilk haftayı bay geçse ve ilk maçı iç sahada oynasa daha hazır bir Cook izleyebilirdik. Ancak Raiders’ın Cook ile belirli avantajlara sahip olduğundan da bahsedebiliriz. Sadece yarım bir NFL maçı oynamış olması rakip savunma koordinatörünü detaylı bilgi için kolej maç kasetlerini izlemeye sevk edecek. Yani Cook, Raiders için nasıl bir bilinmeyense rakip takım için daha büyük bir bilinmeyen.

Quarterback Sorunsalı: Houston Texans

Texans’ın QB sorunu Raiders’a göre biraz daha farklı. Sezon başında servet döktükleri quarterback’in sezon boyu kendi taraftarlarının yanında tüm NFL taraftarlarını fıtık etmesini izlediler. En sonunda Bill O’Brien dayanamayıp bu adamı sıfır beklentili başka bir adam için yedeğe çekti ve Texans komple tükürdüğünü yaladı. Brock Osweiler’ın Jaguars karşılaşmasında yedeğe çekilirken Texans tribünlerinin sevinç çığlıkları kulakları çınlatıyordu ama kader öyle bir şey ki aynı Osweiler, Raiders’a karşı oynayacakları playoff karşılaşmasında center altındaki isim olacak. Bunun görünen nedeni formayı kapan Tom Savage’ın son haftadaki Titans karşılaşmasında beyin sarsıntısı geçirmesi. Ancak ben olayın biraz daha farklı olduğunu düşünüyorum. Savage, oyuna girdiği Jaguars maçını kazandırmış olabilir ama sonrasındaki Bengals ve Titans maçlarında aslında Osweiler ile aralarında pek bir fark olmadığını ve aslında bu takımın quarterback’siz playoff yaptığını gösterdi. Yani Savage, beyin sarsıntısı protokolünü geçmiş olsaydı bile Texans’ın bu maça Brock Osweiler ile başlayacağını düşünüyorumdum.

Yine de Osweiler’ın, Texans’ın bu maçı kazanmak için en iyi seçeneği olduğuna inanamıyorum. Son dört maçtaki verileri iki touchdown pasına karşılık altı interception. Manası, güvenilirlikten çok uzak. Fakat Brock, Texans’ın elindeki tek seçenek. Savage’ın maçta aktif olması beklenmezken yedekliğini Brandon Weeden yapacak. Anlayacağınız maçın Bradon Weeden vs. Connor Cook’a dönmesi sadece bir sakatlığa bakar durumda ve eğer bu gerçekleşirse NFL playoff’larının bir daha bundan daha kötü bir quarterback eşleşmesine sahne olacağını düşünmüyorum.

Raiders Kazanmak İçin Ne Yapmalı?

Raiders’ın yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen kazanma şansı var. Öncelikle Connor Cook’un çaylaktan ziyade veteran bir QB gibi oynaması gerekiyor. Bu sene Prescott’ı, daha eskiden de Ben Roethlisberger’ı izledikten sonra Cook’un da benzer bir oyun oynaması gayet mümkün. Bu iki örnekte olduğu gibi Cook da çok iyi bir destek ekibine sahip olacak. Ligin en iyi ikinci offensive line’ı tarafından korunurken, kanatlardaki pas hedefleri ligin belki de en iyi ikilisi. Hem Cooper hem de Crabtree bu sezon 1,000 yard recieving barajını geçerek 2001’den beri aynı sezonda 1,000 yardı geçen ilk Raiders reciver çifti oldu. Ayrıca son haftalarda ivme kazanan bir koşu hücumu da Cook’un destekçisi olacak. Anlayacağınız yardım ekibi hazır ve sadece orkestra şefinin hatasız oynaması gerekiyor.

Tabi Raiders bu maçı kazanacaksa yapılması gereken sadece bununla bitmiyor. Sezonun ilk yarısına göre daha iyi bir savunma takımından söz etmek mümkün olsa da geçtiğimiz hafta Broncos maçının da gösterdiği gibi savunmanın en büyük sorunu ne pas oyunları ne de koşu oyunları. En büyük sorun savunmanın çok fazla sayıda patlayıcı ve büyük oyunlara izin veriyor oluşu. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Yoksa Raiders, hali hazırda ligin en büyük artı top kaybı marjinine sahip takımı. Bu maçla beraber takıma dönecek olan çaylak safety Karl Joseph, savunmanın stabilizasyonu için önemli bir eleman. Keza sakatlanmadan önce takımın en çok tackle yapan elemanıydı. He tabi bir de Khalil Mack’in, neden yılın en iyi savunmacısı ödülünü alması gerektiğini gösteren bir oyuna da ihtiyacı var Raiders’ın.

Texans Kazanmak İçin Ne Yapmalı?

Texans bu eşleşmenin beklenmedik şekilde favori olan tarafı ve bu nedenle yapmaları gerekenler Raiders’a göre daha az. Öncelikle Osweiler’ın iyi bir gününde olmasına ihtiyaçları var. Bu iki takım Kasım ayında Mexico City’de karşılaştıklarında Osweiler standart bir oyun ortaya koymuştu. Tam olarak benzer bir performans, Carr’sız Raiders karşısında bu sefer kazanmalarını sağlayacaktır. Osweiler top kaybetmediği sürece Texans’ın maçı kaybetme ihtimali çok düşük.

En büyük avantajları ise ligin rakiplerine en az yard veren savunmasına sahip olmaları. Bu sezon en iyi defanslar kimlerdi diye saysak belki Texans ilk zikredilenlerden olmayacak ama gerçekten de ligin en iyi bir kaç savunmasından birine sahipler. Sezon içinde Raiders’a karşı oynadıkları maçta da gördüğümüz üzere ligin koşuya karşı en dominant ünitelerinin başında geliyorlar. Peki J.J. Watt’ın bütün sezon sakat olduğu bir sezonda bunu nasıl başardılar? Cevap Jadeveon Clowney. 2014 NFL Draftı’nın bir numarası kariyerinde ilk defa bu kadar sağlıklıydı ve Texans adına büyük fark yarattı. Bir pass rusher olarak sezon boyunca altı sack yapması ilk bakışta gözleri açmasa da oyuna yaptığı etki tartışılmaz seviyede. Özellikle koşu oyunlarında rakip alana yaptığı penetrelerle koşuyu başlamadan bitiriyor. Raiders’ın çaylak QB ile sahaya çıktığı ortamda ağırlıklı olarak koşu hücumunu kullanmasını bekleyebiliriz. İşte burada Clowney’nun oluşturacağı dominasyon çok önemli olacak.

Sonuç

Her ne kadar Raiders taraftarı olsam da sonuç duygusal davranmamı engelleyecek kadar açık. Raiders’ın elbette belirli oranda kazanma şansı var ama doğruları konuşalım, karşılaşmanın ağır favorisi Texans. Sonucunda dolayısıyla Texans lehine oluşacağını düşünüyorum. Ayrıca Texans, kendi sahasında oynayacağı bu playoff maçını henüz ilk kariyer maçına başlayacak çaylak bir quarterback’e kaybederse kısa tarihinin en büyük aşağılanmasını yaşayacak. Buna da izin vermemek için ekstra motivasyonları olacaktır. Beklentim ise iki savunmanın da etkili oyunu sonucunda düşük skorlu bir maç…