Çok doluyum NFLTR camiası… Anlatamam içimden neler geçiyor, böyle bir hazımsızlık, böyle bir sessiz çığlık var içimde. Sanırım bu sadece ben de değil pek çok kişide de var (Anti-Patriots). Amerika’da doğu yakasında olunca maçın başlangıç saati 18.30 oluyor. Tam güzel saat, Pazar günü işleri halletmişsin, yemeğini hazırlamışsın ve maça hazırsın. Maçtan önce dua ediyorsun ‘İnşallah Super Bowl 48 gibi olmaz’ diye. Her şey aynen onun gibi başlıyor ama içinde hala Pittsburgh Steelers’ın yenilgisinin yükü var ve artık aynı adamları (Patriots’tan bahsediyorum) görüp, aynı yorumları (Brady şöyle Belichick böyle) dinlemekten sıkılmışsın ve de sonuç olarak Patriots eziliyor diye mutlusun. Yüzünde bir tebessüm beliriyor, diyorsun artık maç sonu Brady emekliliği açıklar sonrasında AFC’de diğer takımların moralleri yükselir, böyle 700 bin dolarlık kontrat ile oynayıp ederi olan en az 10 milyon doları almayıp haksız rekabet yaratan Brady’den kurtulurum diyorsun.

Pick six, üzerine güzel savunma ile tamam bitti diyorum. Brady bildiğin dayak yedikçe ben bıyık altından sırıtıyorum. Sonra devre arası gelip çatıyor ve artık daha normale dönüyorsun ve bu ne ya deyip maçı kapatıyorsun. Lady Gaga falan çok ilgimi çekmiyor açıkçası. Yavaşca evden çıkıp ofise gidiyorsun. Maçın tadı yok belki iki üç iş hallederim diyorsun. Tabi NFL’e gönül vermiş her arkadaş gibi telefondan skora bakıyorsun ara ara. Bir bakıyorsun skor 28-3 olmuş diyorsun bu maç daha da dönmez. Sonra bir saatlik aradan sonra eve dönerken tekrar bakıyorsun skora 28-20 diyor ama Atlanta’nın son iki oyunu 27 yard ve 37 yard pas oyunu diyorsun içinden tamam FG cepte artık bayrakları asabiliriz…

Sonra bir bakıyorsun önce sack, üzerine holding bir bakmışsın 45 yarda kadar geri gelmişler. Yine umutlusun, hala sekiz sayı öndesin, kalmış üç dakika sekiz saniye, mucize lazım diyorsun ama hala korku var biliyorsun karşı da Brady var yine bir saçmalık olacak diye bekliyorsun. Her pas attığında olur mu diyorsun ama geliyor. Zaten yedi yarda geldiğinde sadece tek umut kalıyor o da iki puan oyunu ama o da oluyor. Hala güvenin var, eğer para atışını kazanırsak bir şans daha olur belki Atlanta ofansı uyanır ve bir TD ile maçı bitirebilir diyorsun ama yine Patriots alıyor. Maç bitıyor Patriots kazanıyor, hatta James White endzone’a girince kapıyorsun televizyonu ve boş boş tavana bakıyorsun. Hayallerim yıkılmış çünkü artık en az bir ay boyunca tüm medya Brady, Belichick’ten bahsedip duracak ve Brady bir dört sene daha başımıza bela olmaya devam edecek. O hafta medyayı bir daha düşünüyorsun, Beyaz Saray’da yapılacak olan cumhuriyetçiler buluşmasını, Trump-Brady-Belichick pozlarını falan düşünüyorsun. Dayanamayıp NFL mobile app’inin gönderimlerine kadar kapatıyorsun.

Neyse çok acıklı hikâyemi anlattım ve rahatladım. Bu maç için ne yazsam diye oldukça düşündüm ve iki farklı yazı olabilirdi. Birincisi tabi ki iki devrenin hikayesi olurdu ama ikinci devre Brady şöyle aslan böyle kaplan dememek için bu senaryoyu yazmamaya karar verdim. Onun yerine Amerikan klişesi olan santimlerin oyunu hikayesi yazacağım.

Maça dair o kadar çok şey var ki anlatılacak… Ben sadece dört enstantane ile oyunun aslında ne kadar santimlik olduğunu göstermeye çalışacağım. Belki ufak farklılıklar olsaydı ne olurdu bir düşünelim sadece. Birincisi Brady’nin pick six’i. Üçüncü hak ve altı yard kalmış, Brady yine şirinlere (Edelman, Amendola, Hogan) dönmeye karar vermiş, üç adım geri ve gerçekten bomboş bir Edelman ama ancak ilk hak kazanır. O an bakıyor azcık sola ve Amendola’yı görüyor. Bennett çok iyi pozisyonda iki cornerback bloklanmış en az 15 yard gider belki de TD ama ne oluyor, azcık el titremesi ve yavaş atılan pas direk orada biten ve çok iyi saklanmış safety topu alıp farkı 21 sayıya çıkarıyor. O an Brady, Edelman’a gitse kolay bir ilk hak, ya da daha sert atsa muhtemelen tamamlanmamış pas olacaktı ama karşı haneye altı puan verdi. Bu olmasa belki maç daha denge de gidecek Atlanta maça tutunacaktı.

İkinci oyun Hightower’ın fumble pozisyonu olacak. Düşünün Hightower’ın yüzme hareketine kısa bir omuz vuruşu yapsa Freeman tüm momentum kırılacak ve belki de Matt Ryan o pası Julio’ya gönderebilecekti ve bu hafta biz Matt Ryan konuşacaktık Boston’lı cumhuriyetçiler yerine. Ya da Ryan görseydi, kısa checkdown’ı atsaydı o topu Freeman’a bambaşka bir hikaye. Her iki türlü de Ryan çok iyi oynadı, iki MVP ödülünü de hak etti diyecektik.

Üçüncüsü ise yine Atlanta tarafından bir oyun. 50 yarddasın, iki ve dokuz oynuyorsun, beş kişi blitz gelmiş içeriden ama koruma çok iyi, ama paket patlamış çıkmışsın dışarı, Patriots secondary’si blitz’e rağmen çok iyi durumda atıyorsun, kenarı iki adam kapatmış Julio Jones’u ve adam tek elle yakalayıp normalde ayak sürüme derler ama bu baya baya ayak vurarak ilk hak alıyor.

23 yarddasın 04.49 var saatte, sekiz sayı öndesin, maç bitti artık Brady, GOAT-BOAT kimi getirirsen getir yok artık dönüşü demek istiyorsun ama olmuyor. Santimler maçı getiriyor ama yine aynı santimler maçı götürüyor. Gel gelelim maçı psikolojik olarak bitiren Edelman’ın tutuşuna… Tom Brady maçı kurtaracak ama hala arada saçmalıyor. Baya baya maçı berabere getirdiği seride iki tane alçak attığı top var ki intercept edilmemesi bile çok iyi. Patriots 36 yarddan topu çıkarıyor. Çok bir baskı yok yine dört kişi geliyorlar ama twist hareketini o kadar yavaş yapıyorlar ki yorgunluktan, Brady pizza söylüyor, pizza geliyor, yemeyi bırak bir de üstüne çay falan demliyor hala daha baskı yok. Yine kötü bir pas tercihi top direk Robert Alford’ın ellerine gidiyor ama adam topu ancak çelebiliyor ve top havada. Topun düştüğü yerde üç Atlantalı oyuncu var. Topu tipleyen Alford geriye doğru düşüyor ve top adamın ayağının üzerine düşüyor. Azcık rüzgar olsa adam bir adım yana düşse ya da geriye doğru bir buçuk salto yapsa o top yerde. Alford öyle bir düşüyor ki sanki kendi iki oyuncusu blok yapıyor ve gerisini biliyorsunuz. Yine santimler bu maçı Patriots’a götürüyor…

Brady oyunu oynamış belki de en iyi oyuncu olarak anılacak. Belichick zaten şimdiden gelmiş geçmiş en iyi koç olarak yazıldı bile. Herkes unutacak bu takımın hakkında çıkan sahtekârlık ve hilebazlığı çünkü bir gerçek var ki tarih her zaman kazananlar tarafından yazılır ve bu durumda da kesin bir kazanan varsa o da Patriots’tır…