2012 yılından bu yana NFL Honors adı altında, Super Bowl’a ev sahipliği yapan şehirde dev karşılaşmadan bir gece önce verilen normal sezon ödülleri, Cumartesi gecesi Houston’da düzenlenen törenle 2016 sezonundaki sahiplerini buldu.

Normal sezonun en değerli oyuncusuna verilen MVP ödülü, beklendiği üzere Atlanta Falcons’ı Super Bowl’a taşıyan quarterback Matt Ryan’a gitti. Tom Brady, Aaron Rodgers, Ezekiel Elliott ve Derek Carr’ın da aday olduğu listede Falcons’ın yıldız oyun kurucusu, 25 oyla ipi göğüslerken en yakın rakibi Brady’e 15 oy fark atarak adeta sükse yaptı.

Oylama sonuçlarına göre Cowboys’un çaylak running back’i Elliott’ın, Packers’ı 4-6’dan alıp NFC Finali’ne kadar taşıyan Rodgers’tan daha çok oy alması ise gecenin en büyük sürprizlerinden birisini yarattı.

Bu sezon yakaldığı 117.1’lik passer rating’i ile quarterback’lerin başını çeken Ryan, sadece MVP ödülünü almakla da kalmadı ve bu prestijli ödüle ek olarak Yılın Hücum Oyuncusu da seçildi. Sezon içerisinde 13 farklı Falcons oyuncusuna touchdown pası atan Ryan, tarihin en dinamik hücumlarından birisinin kaptan koltuğunda oturuyordu.

Gecenin bir diğer önemli ödülünü ise Cowboys head koçu Jason Garrett aldı ve 2010’dan bu yana Dallas ekibinde head koçluk yapan Garrett, 2016 sezonunun en değerli koçu seçildi. Bu ödül için Bill Belichick (Patriots), Adam Gase (Miami Dolphins), Jack Del Rio (Raiders) ve Andy Reid (Chiefs) ile yarışan Garrett, bir önceki sezon 2-14’te kalan Cowboys’u 13 galibiyetle NFC’nin zirvesine ulaştırmıştı. Öte yandan tecrübeli head koç, böylece son dört yılda Panthers head koçu Ron Rivera ve Cardinals head koçu Bruce Arians arasında gidip gelen bu ödüldeki örüntüyü de bozmuş oldu.

MVP ve Yılın Koçu ödüllerini takiben gecede verilen bir diğer önemli ödülünün sahibi ise Oakland Raiders’ın yıldız defansif end’i Khalil Mack oldu ve Mack, Yılın Savunma Oyuncusu seçildi. Geçtiğimiz iki sezonda toplam 29 sack’e imza atarak First-Team All-Pro’nun değişmez isimlerinden birisi olan Mack, zorlu oylamada en önemli rakibi Von Miller’ı sadece bir oyla alt etti. Super Bowl 50 MVP’si Miller bu sonuçla son 10 yıl içerisinde J.J. Watt’tan sonra ilk kez, playoff’a yükselemeyen bir takımın üyesi olarak bu ödülü kazanan savunma oyuncusu olma unvanını kaçırdı.

Gecenin ilerleyen dakikalarında verilen Yılın En İyi Geri Dönüş Yapan Oyuncusu ödülü ise Green Bay Packers’ın yıldız wide receiver’ı Jordy Nelson’a gitti. Ön çapraz bağlarındaki (ACL) yırtık sebebiyle 2015 sezonunun tamamını kenarda geçiren Nelson, sahalara geri dönüş yaptığı 2016 sezonunda yakaladığı toplam 1.257 yard’lık pas ve 14 touchdown pasıyla Rodgers’ın en önemli silahı olmayı başarmıştı.

NFL Honors, verilen ödüllerin dışında Hall of Fame’erların açıklandığı da bir organizasyon ve Cumartesi gecesi, Hall of Fame’in 2017 sınıfı da bu organizasyon ile kamuoyuna duyuruldu. Sadece NFL tarihine damgasını vuran oyuncu/koç/takım sahiplerinin girebildiği Hall of Fame’in bu seneki sınıfında bir sezonda en çok touchdown koşusuna (28) imza atan running back LaDainian Tomlinson, St. Louis ile 1999 sezonunda Super Bowl şampiyonluğu yaşayan quarterback Kurt Warner, Cowboys’un sahibi Jerry Jones, Super Bowl XXXII Terrell Davis ile birlikte Morten Andersen, Jason Taylor ve Kenny Easley gibi isimler bulunuyor.