Dallas Cowboys oyun kurucusu Dak Prescott, Cumartesi akşamı düzenlenen ve sezonun en iyilerinin seçildiği NFL Honors töreninde Associated Press ajansının ismiyle anılan Yılın En İyi Hücum Çaylağı ödülünü aldı. Kendisinin, adaylar arasında bu ödül için favori olduğu söylenemez.

Ödül için en muhtemel isim Cowboys running back’i Ezekiel Elliott idi. En azından iki çaylağın ödülü paylaşması bekleniyordu. Sonuç olarak Prescott 50 oyun 28’ini alırken, Elliott 21 oyda kaldı.

Bu beklentiler tabii ki Prescott’ın ödülü hak etmediği anlamına gelmiyor, tam tersi en az Elliott kadar da hak ediyordu. Sonradan düşünülen bir isim olarak NFL 2016 Draftı’nın dördüncü turunda seçilen Prescott; Jared Goff, Carson Wentz, Paxton Lynch, Christian Hackenberg, Jacoby Brissett, Cody Kessler ve Connor Cook’tan sonra draft edilmişti. Kendisini ancak Tony Romo’nun Ağustos ayında sırtında kemik kırıldıktan sonra herkese tanıtabilmişti.

Bu nokta, Prescott’ın talihinin döndüğü nokta oldu diyebiliriz. Tecrübeli oyun kurucunun yerinin boş kalması sonrasında çaylak Prescott, ilk oynadığı hazırlık maçındaki performansıyla göz kamaştırdı. Yine de sezon başladığında göstereceği performanstan şüphe eden olsa da, Prescott performansından hiçbir şey kaybetmedi.
Sezondaki 16 maçın hepsine starter olarak çıkan ve Romo’yu bench’te tutmayı başaran genç yıldız Dallas’a 13-3’lük skorunda öncülük etti ve NFC playoff maçlarına takımını taşıdı. Attığı 23 pası touchdown ile sonuçlandıran ve bu tüm paslarının %67.8’inde başarılı olan oyun kurucu, pas başına da sekiz yard istatistiğini elde etti.
Tabii bu başarısında Ezekiel Elliott’ın hakkı da yenemez. Prescott ile Elliott sezon boyunca mükemmel bir uyum içerisinde oynadılar ve bu uyum her ikisinin başarısını gün geçtikçe arttırdı. Elliott, sezonu 1,631 yard ile bitirdi. Eric Dickerson’ın çaylak sezonunda elde ettiği rekoru 177 yard ile kaçıran Elliott, 1970 yılından beri Dickerson, Earl Campbell, George Rogers ve Edgerrin James’in yanında sezonun rushing lideri olan beşinci çaylak running back oldu.
Her şeyin ötesinde ödülü kimin aldığı önemli olmaksızın NFC Doğu Grubu’nda her takımın bu ikiliden korkması gerektiğini düşünüyoruz, çünkü Prescott – Elliott ikilisi lige henüz giriş yaptı ve ilk sezonlarında oldukça başarılı oldular. Eğer sakatlıklar yaşanıp bu ikiliye engel olmazsa, Dallas Cowboys taraftarını oldukça neşeli yıllar bekliyor diyebiliriz.
2016 sezonunun en değerli hücum çaylağı Prescott olurken, işin savunma kısmında ise bu ödülü kazanan isim San Diego Chargers’ın 21 yaşındaki defensive end’i Joey Bosa oldu. 2016 NFL Darftı’nın üç numaralı seçimi Bosa, oylamada Jacksonville Jaguars cornerback’i Jalen Ramsey’i geride bıraktı.
Chargers tarafından draft edilmesine rağmen kontratı konusunda takımla bir türlü anlaşamayan ve bu sebeple dört maç kaçıran yıldız defansif end, kalan 12 karşılaşmada 10.5 sack gibi müthiş bir rakama imza atarak takımı için ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu herkese gösterdi.