Uzun bir aradan sonra merhabalar sevgili NFLTR.com okurları. Chicago Bears’ın ölü sezon hamlelerini değerlendirmek üzere tekrar karşınızdayım.

Bilindiği üzere John Fox koçluğunda ve Ryan Pace genel menajerliğinde Chicago Bears, üst üste iki kötü sezon yaşadı, bu iki sezonda toplamdaki 32 karşılaşmanın sadece sekizini kazanmayı başaran Bears için hem draft’tan hem de serbest oyuncu piyasasından yapılanmak şart oldu. 2015 sezonundan sonra, ölü sezonda takıma katılan oyunculardan sakatlıklar sonucunda performans alınamadı, Bears’ın pas defansı fazlasıyla sorgulandı ve geldiğimiz yerde, 2017 ölü sezon hamlelerinde de taraftara pek ışık verilemedi.

Öncelikle, tüm Bears QB rekorlarını elinde bulundurmasına rağmen stabil olamayışı, taraftarlar tarafından adeta nefret edilen bir figür haline gelişi ve yüklü kontratının garanti ücretlerinin bitmesi nedeniyle Jay Cutler ile yollar ayrıldı, kontratı feshedildi. Bunun ardından takıma Tampa Bay Buccanneers ile dört senelik geçmişi olan ancak son iki sezonda Jameis Winston’ın draft edilmesiyle beraber neredeyse sahaya adımını atamayan Mike Glennon takviyesi yapıldı. Defans arkası pozisyonları için eski Cardinals oyuncusu Marcus Cooper, eski Texans Quintin Demps ve Prince Amukamara takıma eklendi. Yine eski Dolphins TE’i Dion Sims, WR’lar Markus Wheaton ve Kendall Wright gibi takımın hücum yönüne katkı sağlamaları için yapılan eklemeler oldu. Ölü sezon “şimdilik” son olarak NFL’in önemli hayal kırıklıklarından Mark Sanchez’in eklenmesiyle beraber son buldu.

Takımdan ayrılan oyuncular ise, takımın geleceği için zaten düşünülmeyen isimlerden oluşuyordu, biri hariç. Bunlardan ikisi, aynı pozisyonda oynamalarına rağmen ilginç biçimde San Francisco 49ers yolunu tuttular, geçtiğimiz sezon Jay Cutler’ın sakatlığında forma şansı bulan Matt Barkley ve Brain Hoyer. En çok göze çarpan isimse belki de serbest oyuncu piyasasının pozisyonuna göre en çok göze batan ismi Alshon Jeffrey oldu. Chicago Bears’ın geçtiğimiz sezon aldığı cezalar ve yaşadığı sakatlıkların ardından uzun soluklu bir kontrat vermekten çekindiği Jeffrey, Philadelphia Eagles yolunu tuttu.

Şimdi, takıma katılan oyunculara biraz daha yakından bakalım:

Oyun Kurucular:

Mike Glennon , QB, Üç Yıl 45 Milyon Dolar

Mark Sanchez, QB, Bir Yıl İki Milyon Dolar

Mike Glennon’a verilen para bir yana dursun, en azından Chicago Bears’ın dümeninde bir sonraki sene Jay Cutler olmayacak. Glennon, Tampa Bay’de geçirdiği çaylak sezonunda fazlaca şans bulmuş, bunu iyi değerlendirmiş ancak takımına galibiyet getirme konusunda sınırlı kalınca, yerine Jameis Winston draft edilmişti. Tony Romo’nun ardından QB piyasasının en gözde ismini böylece Chicago Bears kadrosuna katmış oldu. Peki, Mike Glennon, iki senedir neredeyse hazırlık maçı ve antrenman haricinde top atmamışken, 45 milyon dolarlık kontrata kendisiyle imzalanmasının nedeni nedir?

Öncelikle bu NFL QB piyasası için pek de şaşalı bir miktar değil. Starter QB’ye 2017 NFL’inde yıllık 15 milyonluk bir bütçe ayırmak da lüks değil, eğer ki çaylak bir oyun kurucu ile sezona girmeyi istemiyorsanız. Muhtemelen Chicago Bears, draft’tan bir sene kenarda oturtmalık, oyunu göstermelik-öğretmelik bir QB seçecek, bu birinci tur üçüncü sıra da olabilir, üçüncü turda da. Fakat ciğeri böbreği satıp Mike Glennon’a emanet etmeyecek kadar akıllı davranılacağını düşünüyorum. Taraftarlar, Jay Cutler haricindeki bir oyuncuyu Bears dümeninde gördüklerinde zaten ona kredi tanıyacaklardır, kimsenin geriye dönüp de “Ah Jay Cutler olsaydı uçardı bu takım” diyeceğini düşünmüyorum (örneğin Dallas Cowboys en ufak bir tökezleyişte kendi içinde “Verdik Romo’yu, bel bağladık biraz pırıltı gösteren çaylağa” gibi serzenişler, homurtular duyacaktır). Ayrıca, Mike Glennon’ın ilk basın toplantısını izlerseniz eğer, 2016 sezonunun üçüncü karşılaşmasında Kevin White’ın yakaladığı bir toptan bahsettiğini göreceksiniz, line oyuncusuna kızıp vuran Jay Cutler’dan çok daha iyi bir karakter başlangıcı olduğu muhakkak.

Mike Sanchez hakkında söylenmesi gereken şeyler yıllardır söyleniyor. Kendisi artık “veteran” bir QB, umarım oyunun nasıl oynanması gerektiğini kimsenin oturup ona anlatmasına lüzum yoktur, biliyordur diye tahmin ediyorum, hele ki “butt fumle” sonrası. Yine de Eagles’da geçirdiği sürede iyi sinyaller vermişti, Bears şu açıdan bir hata yapmış olabilir; Jay Cutler’dan sonra NFL’in en sevilmeyen başka bir QB’sini neden takıma getiriyorsunuz kardeşim?

Defans Oyuncuları:

Marcus Cooper, CB, Üç Yıl 16 Milyon Dolar

Quintin Demps, S, Üç Yıl 13,5 Milyon Dolar

Prince Amukamara, CB, Bir Yıl, Yedi Milyon Dolar

Bears açısından iki sezondur top tutucuları savunmak neredeyse kabus denebilir. Takımın genç oyunculardan, hatta draft edilmemiş gençlerden oluşan defensive back çekirdeğine bu ölü sezonda bolca deneyim eklendi. Üstelik eklenen oyuncular için fahiş fiyatlar da ödenmedi. Muhtemeldir ki Stephon Gilmore ya da A.J. Bouye gibi isimlerin peşinden koşuldu fakat bu oyuncuların imzaladığı kontratlar görülünce hafiften dudak uçuklamasına neden olmuyor değiller.

Prince Amukamara lige önemli beklentiyle giren ancak bir türlü potansiyelini yansıtamamış oyunculardan; Quintin Demps geçtiğimiz sezonki Houston Texans defansının görünmeyen arka alan kahramanlarından, Marcus Cooper ise pozisyonunda ligin belki de en iyi oyuncusu Patrick Peterson ile aynı takımda olduğundan dolayı göz ardı edilen oyunculardan. Her birinin kontratı da can yakmayacak düzeyde ayrıca, bir de 2017 draftının CB-Safety için çok derin olduğu, alt turlardan da inanılmaz yıldızların çıkabileceği konuşuluyor, bu durumda, yerinde ve kararında hamleler.

Top Tutucular:

Dion Sims, TE, Üç Yıl 16 Milyon Dolar

Markus Wheaton, WR, İki Yıl, 11 Milyon Dolar

Kendall Wright, WR, Bir Yıl, İki Milyon Dolar

Alshon Jeffrey kaybedildikten ve geçtiğimiz sene kendisinden neredeyse randıman alınamadıktan sonra, WR pozisyonu için iki hatrı sayılır takviye yapıldı. Ayrıca WR için eğer iyileşebilirse Kevin White önemli bir tehdit olacak (umarım onun hikayesinin devamı Sammy Watkins’e benzemez) ve ayrıca geçtiğimiz sezonun güzel öykülerinden Cameron Meredith de bu sene takımla devam ediyor.

Her ne kadar kendisini “top tutucular” kısmına yazdıysam da Dion Sims iyi bir blokçu öncelikle. Kendisine verilen kontratın “biraz” yüksek olduğu savunulabilir ki haklıdır bunu savunan fakat, sakatlılk geçmişi bol olan Bears TE oyuncusu Zach Miller’ın tekrar bir talihsizlik yaşaması ihtimaline göre, iyi bir sigortadır kendisi.

Markus Wheaton çok önemli bir derin pas tehditi, çok hızlı. Elbette Big Ben gibi bir QB ile oynamasının onun bu özelliğini ortaya çıkardığını söyleyebilirsiniz ancak Mike Glennon’ın da hiç fena bir kolu yok, izleyin göreceksiniz, biraz eğitilmesi lazım o kadar.

Kendall Wright, eski bir birinci tur seçimi. Titans’da geçirdiği yıllarda hemen her sezon bir QB değiştirdi, potansiyelini sahaya yansıtma imkanı bulamadı. Chicago Bears onun kariyeri açısından gidişat belirleyecek ölçüde önemli.

Diğerleri:

Kicker Connor Barth ile sözleşme yenilendi ancak Bears kendisine daha iyi bir alternatif bulabilirse ki bulacaktır, devamlılığı pek de olmayacak. Benny Cunningham ile return oyunlarında denenmek üzere anlaşma imzalandı. Geçtiğimiz sezon sakatlıkların bol olmasıyla bolca şans bulan safety Chris Prosinski ile sözleşme tazelendi ancak zaten siz bu isimleri çok da önemsemeyeceksiniz, muhtemelen Bears front office’i de önemsemiyor.

Draft öncesi veya sonrasında tekrar görüşmek üzere sevgili okular…