Dallas Cowboys formasıyla bir efsane haline gelen, 2015 sezonunda ise Denver Broncos ile kariyerindeki ilk şampiyonluğu yaşayan 34 yaşındaki tecrübeli yıldız DeMarcus Ware, 12 yıllık NFL kariyerini sonlandırma kararı aldı.

Twitter aracılığıyla yayınladığı mesajda “Uzun süreli düşünme sürecinden sonra, bilinmeyeni kabul etmeye ve NFL kariyerimi sonlandırmaya karar verdim. Oynamam için cazip fırsatlar hala mevcut ve kendimi uzun yıllardır ilk kez bu kadar iyi hissediyorum diyebilirim. Ancak uzun vadede sağlığım ve yaşam kalitem, bu spora olan tutkuma ağır bastı.” ifadelerini kullandı.

2005-13 sezonları arasında Cowboys forması giyen Ware, açıklamalarının devamına ise “Bu sporda başarılı bir oyuncu ve inancına bağlı bir insan olmamda banayardım eden herkese teşekkür etmek istiyorum. Dallas Cowboys ve Denver Broncos camiasına mükemmelliğin ne demek olduğunu tecrübe etmem için sundukları olanaklar için teşekkür ediyorum.” şeklinde devam etti.

Ligdeki 12 yıllık kariyerini 138.5 sack ile bitiren Ware, bu istatistikle NFL tarihindeki en çok sack kaydeden sekizinci oyuncu oldu. Listenin ilk 10’unda yer alan bütün emekli Hall of Fame’e adını yazdırmış durumda. DeMarcus Ware de önümüzdeki yıllarda bu prestijli listede yerini alacakmış gibi duruyor.

NFL tarihinde en az 100 maça çıkan tüm oyuncuların arasında, Ware maç başına 0.78 sack istatistiği ile Reggie White ve Lawrence Taylor’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

2005 yılında Troy Üniversitesi gibi mütevazı bir okuldan 11. sırada draft edilen Ware, kısa sürede Dallas defansında tek başına terör estirmeyi başardı. Tecrübeli futbolcu dokuz kez Pro Bowl takımına seçilirken dört kez de All-Pro’nun ilk takımına seçildi. Ayrıca 2006 ve 2012 sezonları arasında  yakaladığı sezon başına 14.7 sack istatistiğiyle ulaşılması güç bir başarıya imzasını attı.

Geçtiğimiz üç yıl içinde geçirdiği sakatlıklar nedeniyle Denver’deki baskın performansı biraz azalmış olsa da 50. Super Bowl maçında Broncos, onun liderliği olmadan Lombardi Trophy’i alamazdı. Nitekim Ware, 2015 playoff’larında üç maçta 3.5 sack ve sekiz oyun kurucu hit’i ile terör estirmişti.

Ware kendi döneminin en iyi oyuncularından biri olmakla kalmayıp, aynı zamanda takım arkadaşları, koçları ve rakipleri tarafından en çok saygı duyulan futbolcularından biri olmayı başardı.

Takım arkadaşlarından Aqib Talib, bu emeklilik kararı hakkında “Şaşırtıcı bir karar oldu. Hala kendinde futbol adına çok şey olduğuna gönülden inanıyorum. Onu tanımak ve onunla oynamak bir onurdu.” açıklamalarını yaparken diğer bir takım arkadaşı Emmanuel Sanders ise, “Harika bir oyuncu ama daha çok harika bir insan. O defansımızın Peyton Manning’iydi. ” açıklamasını yaptı.

Dallas Cowboys’un sahibi Jerry Jones ise emeklilik kararının ardından “DeMarcus bir futbolcuda, bir insanda ve Cowboys camiasını temsil edecek birinde aradığımız her şeye sahipti. NFL’de kendi döneminin ve mevkiisinin en baskın oyuncularından biri, ayrıca Dallas Cowboys tarihinin en dinamik isimlerinin başında geliyordu. DeMarcus ve ailesi için her şeyin en iyisini diliyoruz. Lige ve takımımıza kattığı bütün değerler için saygı ve minnetimizi sunuyoruz. ” açıklamasını yaptı.

Bu kadar sevilen ve saygı duyulan yetenekli futbolcunun, bundan sonraki kariyerini nasıl çizeceği konusunda ise bir açıklama gelmedi.