İlk mock draft yazımda da bahsettiğim üzere draft sürecinin dönüm noktalarından bir kaçını daha geride bıraktık ve mock draft versiyon iki ile karşınızdayım. Neredeyse bir ay önce gerçekleşen NFL scouting combine ve üç hafta önce başlayan yeni lig sezonu bu bahsettiğim dönüm noktaları.

Combine’da gösterdikleri performanslarla profesyonel atlet adayı oyuncularımızın kaderleri kendi ellerindeydi ancak yeni sezon takviminin başlamasıyla açılan serbest oyuncu döneminde yaşanan değişimler tamamen kontrolleri dışındaydı. Lafı fazla uzatmadan bu bir aylık süreçte yaşanan değişimlerin mock draft’ıma yaptığı etkileri gözlemleyelim.

1) Cleveland Browns – Myles Garrett, DE, Texas A&M

İlk sırada değişen bir şey yok. Myles Garrett, combine performansıyla kendisinin bu dünyadan olmadığını bize kanıtladı. Kendi boyutları için inanılmaz bir hareket kabiliyetine sahip. Garrett sadece bu draft’ın değil son yılların en büyük potansiyeli. Normalde bu seçim otomatik olmalı ancak konu Browns olunca doğru şeyi yapmak konusunda insanın içine tereddüt düşebiliyor. En azından bu kadar bariz doğruyu atlamamalarını umut ediyorum.

2) San Francisco 49ers – Jamal Adams, SS, LSU

Sanki Bears çok başarılı olmuş gibi gidip bir değil tam iki tane Chicago Bears quarterback’ini kadroya katmaları kendilerinden bir kaç sene bir şey olmayacağını onaylar gibiydi. Bu nedenle 49ers’ın bu sıradan quarterback seçmesini beklemiyorum. Franchise QB’lerini bulana kadar köklerini hatırlayıp savunmayla ayağa kalkmaları gerekiyor. Defensive front olarak zaten dolular, Jamal Adams ise bu sınıfın en garanti adamı. Her türlü safety görevini kusursuz yapabilecek kusursuz bir atlet ve lider.

3) Chicago Bears – Jonathan Allen, DE, Alabama

Allen’ın Alabama’da geçirdiği iki omuz sakatlığı ve omuzlarındaki kireçlenme hissesine büyük darbe vurmuş durumda. Beklenenin altındaki combine performansı da bu konuda pek yardımcı olmadı. Ancak risk ne olursa olsun Allen, bu draft’ta Garrett’a en yakın isim ve Bears’ın savunma sistemine mükemmel uyumu oluşu kendisini Chicago ekibi için cazip kılıyor. Bears, ön yedilinin eksik tek parçasını tamamlamak için riski alır.

4) Jacksonville Jaguars – Leonard Fournette, RB, LSU

Jaguars bu off-season’da da savunmaya büyük paralar yatırdı ve artık topun bu tarafında hazır durumdalar. Hücum tarafında ise offensive line ve Bortles kaynaklı sıkıntılar hala devam ediyor. Dördüncü sıraya değecek bir OL elimizde bulunmuyor, Bortles’a ise bir şans daha vereceklerdir. Hücumu geliştirmek için kalan tek seçenek running back. Leonard Fournette, Yeldon ve Ivory’de olmayan güç ve hıza aynı anda sahip.

5) Tennessee Titans (via. Rams) – Malik Hooker, FS, Ohio State

Titans, off-season’a iki zayıflıkla girdi; secondary ve Mariota için hedef. Logan Ryan ve Jonathan Cyprien hamleleriyle secondary’ye kısmen müdahele etseler de hala Malik Hooker gibi bir “playmaker” a sahip değiller. WR’ler Corey Davis veya Mike Williams ikilisi de burada seçenek olabilir fakat Titans hali hazırda işleyen bir hücuma sahipken ligin en kötü pas savunmalarından birine sahip. WR ihtiyaçlarını hala 18. Sırada giderebilirler.

6) New York Jets – Marshon Lattimore, CB, Ohio State

Josh McCown ile bir yıllık sözleşme imzalanmış olması New York Jets’in quarterback seçme ihtimallerini sıfırlamıyor ancak gelen bilgiler geçen yıl ikinci turda seçilen ve hiç bir maçta aktif dahi olmayan Christian Hackenberg’e biraz daha zaman tanımak istedikleri yönünde. Kaldı ki Jets’in tek ihtiyacı QB değil ve seneye muhtemelen yine bu sıralardan daha iyi bir QB seçme şansları olacak. Geçen sezon gördük ki Jets, hiç bir takımı havadan savunamıyor. Savunmada ligin kaliteli ön alanlarından birine sahip olsalar da arka alan aynı derecede kötü. Marshon Lattimore, cornerback zengini bu draft’ın bana göre kendi pozisyonunda en iyisi.

7) Los Angeles Chargers – Corey Davis, WR, Western Michigan

Chargers’ın tüm planları Adams veya Hooker’ın kendilerine kalması yönünde olacaktır. Genç linebacker hattı ve Joey Bosa gibi fark yaratan bir isme sahip savunmanın şuan tek ihtiyacı savunmanın arka alanına liderlik edecek bir isim. Bu senaryoda ikisi de seçildiğine göre Chargers’ın diğer büyük ihtiyacı olan OL gündeme gelebilir fakat 7. Sıra bu draft’ta OL seçmek için fazla değerli. Sürpriz bir hamle ile WR Corey Davis’i seçebilirler. Keenan Allen yıllardır sakatlıklarla boğuşuyor ve onun dışında takımın WR havuzu bir kaç sıradan isimden ibaret. Davis, sakatlığı nedeniyle sırasıyla Senior Bowl, combine ve pro day kaçırmış olsa da maç kaseti yalan söylemez. Geniş bir tahlil olacak ama oyununda bir parça Randy Moss hissine kapıldığımı da not düşeyim.

8) Carolina Panthers – Solomon Thomas, DE, Stanford

Kony Ealy’yi takasla Patriots’a neden gönderdiklerini bir türlü anlamış değilim. Ealy, bu takımın en potansiyelli pass rusher’ıydı. Artık Bill Belichick’in insanları hipnoz ettiğine inanmaya başlıyorum. Julius Peppers geri döndü dönmesine ancak deposunda ne kadar benzin kaldı büyük bir soru işareti. Solomon Thomas, her geçen gün draft tahtalarında daha da yükseliyor. Panthers’ın seçim hakkına kadar seçilmiş olması da çok muhtemel. En dip noktasının Panthers olacağını düşünüyorum.

9) Cincinnati Bengals – Rueben Foster, LB, Alabama

Foster’ın combine’da hastane görevlileri ile kavga edip daha sonra yetkililer tarafından evine gönderilmesi, etkinliğin önemli konu başlıklarından birisiydi. Açıkçası burada Foster’ın oyalanarak takımlarla yapacağı görüşmelere geç kalması nedeniyle haklı bir tepki verdiğini düşünsem de sakinliğini koruması gerekirdi. Pro day öncesi konuyla alakalı takımlarla görüştükten sonra bu hadisenin Foster’ın hissesine kötü bir etkide bulunmadığını öğrendik. Foster hala bu draft’ın en iyi iç linebacker’ı ve Kuechley’den sonra gelen en kaliteli iç linebacker. Bengals bu pozisyonda Kevin Minter ile anlaşıp Ray Mauluga’yı serbest bıraktı. Ancak Foster kalitesinde bir linebacker’a hala ihtiyaçları var.

10) Buffalo Bills – Mike Williams, WR, Clemson

Tyrod Taylor konusu geçen mock draft’ta da anlattığım gibi beklediğim şekilde sonuçlandıktan sonra Bills, dikkatini takımın diğer eksik taraflarına verebilir. Geçen mock’ta yaptığım cornerback tercihine sadık kalabilirdim ancak bu cornerback açısından zengin bir draft ve bu takım hücumda sadece koşarak maç kazanamaz. Hali hazırda ligin bir numaralı koşu hücumuna sahipken pas hücumunda Sammy Watkins dışında gerçek bir opsiyonları yok ve o da zaten sezonun yarısını sakat geçiriyor. Watkins gibi Clemson’da yetişen Mike Williams, iri vücudu ve topa yüksek noktada hamle yeteneği ile ihtiyaç duydukları birisi.

11) New Orleans Saints – Taco Charlton, DE, Michigan

New Orleans Saints’in draft ne şekilde akarsa aksın bu noktada pass rusher tercihine gideceğine inanıyorum. Tabi değerin de sıra ile orantılı olması koşuluyla. Taco Charlton, prototip bir sol defensive end. Pozisyon için yeterince güçlü, iri ve atletik. Kendisi için yapılan popüler Justin Tuck benzetmesine katılmamak elde değil.

12) Cleveland Browns (via. Eagles) – Mitch Trubisky, QB, North Carolina

Daha önce Browns’ın bu sıradaki hakkı ile DeShaun Watson’a kilitlendiğini söylemiştim. Ancak peki ya Trubisky hala tahtadaysa? Hue Jackson’ın böle bir durumda mekanik olarak lige daha hazır görünen Trubisky’yi tercih edeceği söyleniyor.

13) Arizona Cardinals – DeShaun Watson, QB, Clemson

Arka arakaya quarterback? Neden olmasın. Cardinals’ın gitgide kapanan Super Bowl penceresinde geleceğin quarterback’inden ziyade daha elzem eksiklerini gidermesini bekleyebiliriz ancak böyle bir senaryoda DeShaun Watson pas geçmek için fazla iyi olabilir. Bruce Arians’ın quaretrback’lerinde aradığı zeka Watson’ı onun için fazla cazip kılacaktır. Combine görüşmelerinde takımların Watson ile yaptıkları görüşmeler sonrası onun zekasına ve liderliğine aşık oldukları söyleniyor. Palmer’ın arkasında geçireceği bir sezon Watson’ın oyununun eksik yanlarını geliştirmesi için iyi bir fırsat olabilir. Kazan-kazan.

14) Philadelphia Eagles (via. Vikings) – Dalvin Cook, RB, Florida State

Eagles, bu off-season’da Carson Wentz’in etrafında iyi bir hücum takımı kurmak için mesai harcadı. Alshon Jeffery ve Torrey Smith transferlerine hazırdaki Jordan Matthews ve Zach Ertz’i de ekleyince kağıt üzerinde ışıltılı bir ateş gücü oluyor. Tek bir eleman dışında hazırlar; running back. Dalvin Cook’un combine performansı -özellikle 20 yard shuttle ve 3 cone drill gibi çabukluk testleri- büyük hayal kırıklığı yaratsa da maç kasetleri bazında ilk 15 değerinde bir running back.

15) Indianapolis Colts – Cam Robinson, OT, Alabama

Bu draft sınıfının en zayıf yanının OL olduğundan bahsetmiştim. Fakat her yıl olduğu gibi bazı oyuncular bilemediğim nedenlerle yükselişe geçiyor. Buna iki sene önceki Agholor ve Perriman örneklerini verebilirim. Bu yıl bu isim ise Cam Robinson gibi duruyor. Geçen sezonki performansı baz alındığında hayalkırıklığı olsa da combine performansı ve tam bir NFL OT profiline sahip olması takımların Robinson’ı yeniden sevmesine neden oluyor. Colts, geçen sezon Robinson’ın Alabama’dan takım arkadaşı Ryan Kelly’yi draft etmişti. Robinson’ı NFL seviyesinde LT olarak görmüyorum ama Colts’un da zaten ilk etapta RT ihtiyacı var.

16) Baltimore Ravens – Marlon Humphrey, CB, Alabama

Ozzie Newsome ve Alabama ürünlerini ilişkilendirmek çok kolay, o yüzden burada kestirme yolu seçmiş olabilirim. Fakat bu her açıdan mantık içeriyor. Ozzie, Alabama oyuncularını seviyor, Ravens’ın Jimmy Smith’in yanında ikinci bir starter corner’a ihtiyacı var ve Humphrey benim listemde Lattimore’un arkasında en iyi ikinci cornerback.

17) Washington Redskins – Haason Reddick, OLB, Temple

Bu yılın en büyük kazananı kuşkusuz Reddick. Senior Bowl sonrası combine performansıyla da ilk turdaki yerini garantiledi. Bununla yetinmeyip ilk 20 içinde kendine yer bulabileceğini düşünüyorum. Redskins ideal konunda. Coverage yeteneği olan mobil bir linebacker. Kulağa hoş geliyor.

18) Tennessee Titans – John Ross, WR, Washington

Titans’ın WR olarak asıl hedefleri Mike Williams ve Corey Davis olacaktır fakat 18. Sıraya kadar beklemeleri halinde iki isminde tahtada olmadığı bir durumla karşılaşabilirler. John Ross’un Titans’ın ihtiyaç duyduğu tarzda bir WR olmadığı yorumlarına katılmıyorum. Ross, sadece derin pas tehdidinden ziyade DeSean Jackson ve Brandin Cooks gibi bir hücumun no.1 reciever’ı olabilir. Chris Johnson’ın 40 yard dash rekorunu kırması hissesine güzel bir itici güç sağlayacaktır.

19)  Tampa Bay Buccaneers – O.J. Howard, TE, Alabama

Buccs’ın DeSean Jackson hamlesi benim tüm FA piyasasında en beğendiğim hamlelerden biri oldu. Bu takım fazlasıyla Mike Evans’a bağımlıydı. Yine de hücumda hayatı Winston için daha da kolaylaştırıcak bir eleman daha güzel olurdu. Cam Brate geçen sezon güzel performans gösterdi ancak O.J. Howard’ın olduğu gibi fark yaratan biri değil. 2012’den beri draft sınıflarına çalışıyorum ve Howard, benim gördüğün en iyi tight end potansiyeli bu süre zarfında.

20) Denver Broncos – Garrett Bolles, OT, Utah

Geçen sene yaptıkları Russell Okung deneyi başarılı olmadı ve bu takımın artık stabil bir left tackle’a ihtiyacı var. Quarterback pozisyonunda hala bir istikrar sağlayamamışken LT pozisyonunun da muamma olması işlere yardımcı olmuyor. Bolles’in JUCO’dan Utah’a uzanan enteresan bir hikayesi var, onu başka zaman anlatırız. Bilmeniz gereken bu sınıfta LT olarak oynamaya en hazır ve yatkın OL oyuncusunun kendisi olması. Bir çaylak için yaşının fazla olması, LT pozisyonunda takımların uzun vadeli isimler aramasından dolayı hissesini düşürüyor.

21) Detroit Lions – Derek Barnett, DE, Tennessee

Lions’ın bu seçim hakkıyla gidebileceği o kadar çok yön var ki.. Defanslarının her üç alanda da ciddi bir yetenek takviyesine ihtiyacı var. NFL’de maçların kazanılıp kaybedilmesi arasındaki ince çizginin scrimmage line olduğu felsefesini benimseyen biri olarak Lions yerinde olsam ilk hamlem pass rusher üzerine olurdu. Geçen sezon bu takımın Aaron Rodgers’ı durdurmak adına pek bir şey yapamadığını zaten gördük. Barnett, saf atletizm ve güçten ziyade tekniğiyle öne çıkan bir pass rusher. Bir üst seviyede sadece tekniğiyle hayatta kalabilir mi diye sorabiliriz ancak inkar edilemez bir kolej üretkenliği aklımızı çeliyor.

22) Miami Dolphins – David Njoku, TE, Miami 

Dolphins, bu off-season’da Juluis Thomas’ı takasla kadrosuna katmasına rağmen hala tahtada olan Njoku ismi kafaların karışmasına neden olabilir. Birincisi Thomas, en iyi dönemlerinde bile sık sakatlanan bir oyuncu ve kariyeri düşüşteyken Miami’ye geldi. Uzun vadede güvenilirlikten uzak. İkincisi ise Njoku, Miami’nin arka bahçesinde yetişen bir yetenek. Tight end pozisyonu için eşsiz yeteneklere sahip (hız ve atletizm) ve Dolphins, bu fırsatı kaçırmak istemeyebilir.

23) New York Giants – Ryan Ramcyzk, OT, Wisconsin

Running back dışında Giants’ın en büyük derdi OT pozisyonu. Eski birinci tur seçimi Ereck Flowers koca bir hayalkırıklığı oldu. Zaten iyi defans ve patlayıcı hücuma sahip olan takımın Eli Manning’i daha iyi koruduğunu düşünsenize. Zatıf OT sınıfının öne çıkan isimlerinden olan Ramcyzk’in bu sıralara düşmesi Giants için rüya senaryo olur.

24) Oakland Raiders – Jabrill Peppers, SS, Michigan

Ligin en geniş salary cap’lerinden birine sahip olsa da Raiders’ı bu off-season oldukça pasif izledik. Bunda Derek Carr, Khalil Mack ve Gabe Jackson’ın bitmeye yakın kontratlarının etkisi büyük tabi. Savunmaya yardımcı olacak bir kaç oyuncuyla en büyük Super Bowl adaylarından olacak olan Raiders’ın eksiklerini gidermek için tüm dikkatini draft’a harcayacağını kestirmek mümkün. Takımın sahanın ortasını cover edebilecek bir oyuncuya ihtiyacı var. Peppers, combine performansıyla inanılmaz bir atlet olduğunu bir kez daha kanıtladı. NFL’de pozisyonu ne olursa olsun sahanın ortasını devriye gezebilecek donanıma sahip.

25) Houston Texans – Patrick Mahomes, QB, Texas Tech

Off-season’ın en büyük ses getiren olayı kuşkusuz Texans’ın üzerine draft hakkı vererek Brock Osweiler’dan kurtulmasıydı. Ana plan Tony Romo’nun serbest kalmasını bekleyerek takıma katmak olsa da Romo olsun olmasın gelecek için bir plana ihtiyaçları var. Patrick Mahomes, bu sınıfın en ilgi duyulan quarterback’i çünkü NFL gözlemcilerinin en büyük dilenme noktası olan insan dışı kol kuvvetine sahip. Romo’nun arkasında geçecek bir, iki sezon en ideali olsa da tersi durumda Savage’ın arkasında da belirli bir süre beklemesi gerekebilir. Neyse ki Bill O’Brien bu oyunun en iyi QB öğretmenlerinden.

26) Seattle Seahawks – Forrest Lamp, OG, Western Kentucky

Bu kadar kötü offensive line ile ligin en iyi takımlarından biri oldukları için Seahawks’ı tebrik etmek gerekiyor. Bu noktada bulabildikleri tüm offensive line yardımına ihtiyaçları var. Lamp, Western Kentucky için Tackle oynadı ancak NFL seviyesinde Guard oynaması ön görülüyor. Alabama karşısında Jonathan Allen ve Tim Williams gibi pass rusher’lara karşı çok iyi kaç çıkarmıştı. Mobilitesi yüksek bir OL.

27) Kansas City Chiefs – Zach Cunningham, OLB, Vanderbilt

Derrick Johnson’ın yaşı ve sakatlığı sonrası Chiefs’in en iyi ihtimalle iç linebacker’a ihtiyacı var. En kötü ihtimalle de sahanın ortasını parsellemede Eric Berry’ye yardımcı olacak bir weakside linebacker’a ihtiyaçları var. Ne kadar şanslılar ki Zach Cunningham her iki rolde de başarılı olabilir.

28) Dallas Cowboys – Quincy Wilson, CB, Florida

Cowboys’un sıkıntılı bir salary cap’e sahip olduğunu biliyoruz ve off-season’da ellerinin kollarını bağlı olmasını anlayışla karşılıyoruz. Açılabilecek her boşluğa ihtiyaç varken Romo meselesinin neden hala uzatıldığını anlamıyorum. Sonuçta bu, Super Bowl’a bir kaç hamle uzaklıkta bir takım ancak buna rağmen önemli elemanlarını kaybetmeye devam ediyor. Ana rotasyonda yer alan Byron Jones dışındaki tüm secondary oyuncuları ayrıldı ve hala pass rusher’a ihtiyaçları var. Şuan daha ağır basan taraf cornerback, sahaya çıkacak birilerini bulmaları lazım. Quincy Wilson kalibresindeki CB ilk turun sonu için hazine gibi bir seçim olur.

29) Green Bay Packers – Christian McCaffery, RB, Stanford

Christian McCaffery’nin etkileyici combine performansı kendisini ilk turda bulmasına neden olabilir. Özellikle pas drill’lerinde gösterdiği pürüzsüz rota koşma yeteneği Devonta Freeman, Tevin Coleman gibi RB’lerin ligi domine edişini gördüğümüzde çok daha önemli. Bu bakımdan Packers, ilk turda McCaffery için ideal bir iniş noktası olur. Kadrolarında şuanda WR’den döndürdükleri Ty Montgomery dışında iyi bir RB bulunmayan bir takımdan bahsediyoruz.

30) Pittsburgh Steelers – Takkarist McKinley, OLB/DE, UCLA

Bud Dupree, geçtiğimiz sezon Steelers’ın kendisini neden birinci turdan seçtiğini kanıtlar nitelikte oynadı ancak bu yeterli değil. Steelers’ın Dupree’nin paralelinde oynayabilecek başka bir pass rusher’a daha ihtiyacı var. James Harrison 38 yaşında bir sezon daha oynayacak ama bu noktada ne kadar verimli olacağı tartışılır. Tak McKinley, bu sınıfın pass rusher’ları arasında en patlayıcı ilk adıma sahip ismi olabilir. UCLA formasıyla çok verimli bir sezonu geride bırakarak geliyor.

31) Atlanta Falcons – Charles Haris, OLB/DE, Missouri

Super Bowl’u efsanevi bir meltdown ile kaybettikten sonra Falcons, Kyle Shanahan’ı da kaybetti. Hala çok iyi bir hücum takımına sahip olsalar da odak noktaları artık serpilmeye başlayan savunmaları olacaktır bundan sonra. Off-season’da yapılan Dontari Poe eklemesiyle birlikte eksik oldukları tek nokta Vic Beasley ile birlikte kenarlarda terör estirecek bir pass rusher. Charles Harris, çok daha yukarılardan seçilecek değerde bir pass rusher fakat draft’ın kalite ve derinliğinin kurbanı olarak Falcons’ın kucağına düşebilir.

32) New Orleans Saints (via. Patriots) – Gareon Conley, CB, Ohio State

Saints, Cooks’u Patriots’a gönderdiği takas sonucu bir kez daha ilk turda iki seçim hakkına sahip oldu. İki sene önce de aynı durumdaydılar ve bunu pek iyi kullandıkları söylenemez. İlk seçimi savunmanın ön alanına harcadıktan sonra ikinci seçimi de savunmanın arka alanına harcayacaklarını düşünüyorum. Geçen sezon bu takımın en iyi cornerback’i Sterling Moore’du ve bu ismi çoğunuz bilmiyorsunuz veya unuttunuz. Gareon Conley, geçen sezon Ohio State’te rakiplerinin sadece yüzde 13 oranında pas yakalamasına izin verdi ve ilk turun sonunda müthiş değer taşıyor.