NFLTR camiası başlığa bakmayın Pittsburgh’da hiçbir şey olmuyor, olmaz da muhtemelen. Takım “draft, geliştir, elinde tut” felsefesinin en uzun süredir işlediği takım olabilir. Onun dışında şehir spor şehri herkes sporla çok iç içe ama şu an hokey dönemi herkes ona kilitlenmiş durumda. Geçen sene Stanley Cup’ı kazanınca Penguins, Steelers kadar öne çıkmaya başladı. Sonra beysbol başlayacak zaten Amerikan futbolu Ağustos’a kadar unutulur. Hatta Kevin Colbert ilk turda kimi almış millet bakar (kesin linebacker alır) sonra beysbol maçına sosisli yiyip bira içmeye gider. Ben de bu yazıda kendi kendime sorup cevaplayacağım son zamanlarda olanları kısaca özetlemeye çalışacağım. Bir de draft, free agency gibi durumlarla ilgili de duyduklarımı yazarım…

Big Ben Emekli Olur Mu?

Hangimiz yedik? Hiçbirimiz. Anladık adam duygusal, dördüncü Super Bowl’a gidiyorum derken, Foxborough’da tatsız bir şekilde yenilmişsin. Her sezon bir ameliyat oluyorsun büyük küçük, iki üç hafta kesin kaçırıyorsun. Anladık ama hala içinde o rekabetçi genç çocuk duruyor. Bir de tabi ki ispat çabası. 2005, 2008 ve 2010’da arkanda ‘Demir Perde’ varken yaptın, haydi bakalım şimdi topla gençleri ve göster şampiyonluğu. Ben Roethlisberger bırakmaz daha iki sene oynar ama Colbert Bey mesajı alıp hafiften Ben’in yerini doldurmaya başlayabilir. Eğer akıllılarsa Aaron Rodgers gibi bir QB bulup iki, üç sene bekletirler adam gibi kıvama getirip Ben’in yerine koyarlar.

Bell’in Durumu Ne Olur? 

Duyan duymuştur, Steelers, Le’Veon Bell’e exclusive franchise tag denen “Benim adamıma yanaşmayın ha” etiketini yapıştırdı. Bu sene tahminlere göre 12.1 milyon gibi bir şey alacak olarak görünüyor ama Bell o parayı göremeyecek ne yazık ki. O paradan daha fazla alan tek oyuncu Adrian Peterson ama ona da kimse o parayı vermeyecek. Hatta Patriots isterse ekstra kıyak yaparım falan gibi dolaşıyormuş. Şahsen Patriots’a imkan vermiyorum da New York Giants bu adama 12-13 milyon verebilir o zaman Steelers Bell’e 12 milyon vermek durumunda kalır. Ancak eğer bir şekilde 12 milyon bandının altına inerse Bell, beş yıl 55 milyon gibi uzun vadeli bir sözleşmeye imza atar. Yine riskli iş çünkü Bell’in iki kere uyuşturucu cezası var, bir daha yerse aynı cezayı 10 maç ceza alacak. Ancak Rooney’ler boş kağıda imza atmaz. Bell o cezayı alırsa, o paranın hakkını söke söke alır bir kontrat maddesi ile. Eğer Adrian Peterson yüksek kontrat yaparsa o zaman işler değişir. Bir sene kendini ispatla ceza alma denir sonra da seneye uzun vade düşünülür gibime geliyor.

Brown’a Kontrat Yaptık Şimdi Ne Olacak?

Antonio Brown şu an NFL’in en çok kazanan WR’si oldu. Dört senelik 68 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladılar. Sonunda Brown muradına erdi. Brown tabii ki Flacco gibi salıp paranın keyfini çıkarmayacak, yine sabah en erken idmana gelip yine en çok çalışan oyuncu olacak. Ancak Steelers’ın bu mevki de soru işaretleri çok fazla. Geçen sene iki numara diye yola çıkılan Sammie Coates sadece derin top yakalayıp başka hiçbir işe yaramadığından ötürü ve hele de parmağı kırdıktan sonra hiç randıman vermemesi “Acaba ihtiyaç var mı?” sorularını sordurmaya başladı. Martavis Bryant dönecek ama adam bir senedir topa dokunmadı ve yine depresyona girip uyuşturucuya başlamaz diye bir kavram yok. Adam insan değil, fiziksel olarak Randy Moss’a yakın, hızlı ama kafa yok işte. Adam kalçasıyla top yakalayıp touchdown yaparken, CB’lerle oyun oynarken şimdi çoluk çocuğa maskara oldu. Wheaton, free agent olacak bu sene, yeniden imzalayacaklarını zannetmiyorum çünkü slot pozisyonunu Eli Rogers’a kaybetti tamamen. Cobi Hamilton yine practice squad’a döner ama Demarcus Ayers diye bir WR var, o çocuk rotasyona girebilir. Muhtemelen dördüncü tur sonrasında bir receiver draft edecek gibi görünüyor.

Free Agency’den Ekmek Yer Miyiz?

Steelers hiçbir zaman öyle parlayan FA oyuncuları imzalayan bir takım olarak bilinmez, öyle FA imzalama isteyenler eyaletin diğer tarafına Philedelphia’ya gitsin. Bir de yakın vadede Colbert’ın ağzını yaktı böyle bir karar. Mike Mitchell gayet iyi bir FA olarak alınsa da geçen sene 20 milyon dolara dört senelik imzalanan Ladarius Green altı maç oynayıp sadece bir kere TD yaptı. Önce ayak sakatlığı, sonra fiziksel olarak yetersizlik ve beyin travması derken adamın sezonu hiç oldu. Bu sene döneceğine de pek garanti gözüyle bakmıyorlar ama dead cap yiyeceğinden belki bir sezon daha dayanabilir ama bir concussion daha geçirirse muhtemelen erken emeklilik çanları çalar. Güzel FA oyuncuları var Steelers’ın işine yarayacak ama paranın büyük kısmını zaten Bell ve Brown’a gömeceksin. Takım içinde bu sezon free agent çıkacak oyunculara da ekstra çare düşünmek gerekiyor…

Öncelikle Ben’in yedeği Landry Jones’un sözleşmesi geldi kısa da olsa bir kaç senelik ona da bir kontrat yapmak gerekiyor. Millet beğenmese de iyi bir yedek QB. Bu sezon Patriots’ı bile yenebilirdi ama adama tam bir şans gelmedi hiçbir zaman. Ben iki, üç maç gidiyor sonra tam Landry artık takıma hakim diyorsun, hop Ben geri dönmüş. Shamarko Thomas imzalayacaklar çünkü adam Darrius Heyward-Bey ile beraber en iyi özel takım oyuncun. Yazık olan 2013 ilk tur hakkı Jarvis Jones başka diyarlara yol alacak. Kötü bir oyuncu değil ama Steelers sistemi adama uygun değil ve çok sakatlık geçirdi. Ancak başka bir yerde gayet OLB rotasyonuna girer. Son olarak da veteran oyuncu ILB Lawrence Timmons. Eskidi bizim koca oğlan valla yaş geldi 31’e. Hala iyi oyuncu, inside twist’i güzel kuvvetli ama artık coverage’da iyi takımlara karşı yeterli kalmıyor. Bir de 10 milyonluk kontratla gelen oyuncuya gel üç milyona oyna dersen ben bir bakayım var mı alıcım der. Ancak tahminim Timmons gidecek bir bakacak piyasaya sonra yine Steelers’a dönecek.

Şu an Steelers’da sezon öncesinde ihtiyaçlar belli. Olursa bir defensive back, bir edge rusher kesinlikle, tight end, yedek QB ve O-Line oyuncusu. Defensive back konusunda aceleci davranırlarsa ucuza Jacksonville’den Amukamara’yı ya da Eagles’dan Nolan Carroll’ı deneyebilirler ama free agent yerine draft’a yönelmeyi düşüneceklerdir. Bazı kaynaklar Stephan Gilmore ve Malcolm Butler yazıyor ama inanmayın. Butler istediği kontratı alacak bu sene ama Steelers o parayı vermez imkansız. Gilmore, 10 milyon civarı konuşuyorlar bunlar Steelers için imkansız rakamlar. Ha Revis gelir mi memleketinin takımına o belli olmaz ama Revis’in yüzde 80’i Steelers’a Super Bowl için yeter mi bence yetmez. Hemen parantez içinde söyleyim Ryan Harris emekli olunca bir backup tackle free agent ile bir tane de draft ile alabilirler diye düşünüyorum. Bir de az evvel okudum Terrell Pryor diyorlar sakın inanmayın.

Draft Ne Olur? 

Draft eden Steelers olunca ilk tur tabi ki defans oyuncusu seçilecek çok bariz. Steelers draft’ta varsa iyi linebacker ya da defensive draft eder hatta olmasa da eder. Bu iki iki dörttür. Son altı senede bir kere cornerback, bir kere offensive guard draft ettiler gerisi full defensive end ve linebacker. Bu sene hele ki böyle bir draft sınıfı olunca mecbur o pozisyona seçecekler. Zaten Jarvis gitti, Harrison 39 yaşında olunca artık Dupree’nin karşı tarafında oynayacak bir oyuncu lazım. Steelers’ın en büyük sıkıntısı 30. sırada seçmesi olacak. Muhtemelen oraya çok iyi DB’ler de kalacak o zaman işte kafa karışmaya başlayacak. Düşünsenize Jabril Peppers 30 numaraya kalmış (ne fantezi yaptım).

İlk mock draft’lar direk UCLA’den Takkarist McKinley’i göstermişti. Combine’da da fena gözükmedi McKinley ama ben Steelers’a daha iyi bir oyuncu kalacağını düşünüyorum. Özellikle Alabama’dan Tim Williams karakter sorunları sebebiyle 30’a kalabilir. Steelers hava da kapar diye düşünüyorum. Ancak belli de olmaz Steelers son senelerde draft ederken hep aile babası (Artie Burns), küçük yaşta büyümüş (Ryan Shazier), aile fertleri ölmüş ya da öldürülmüş (Artie Burns, Jarvis Jones), takım kaptanı (Alvin Dupree) gibi karakterleri etkileyecek oyuncuları seçiyor ilk turda. Arızalılar daha çok Boston bölgesi takımlarını seviyorlar daha doğrusu koç öylelerini daha çok seviyor. Ryan Anderson’da tam bir Steelers oyuncusu gibi. Bakınca adama Lamarr Woodley’i görmüş gibi olmamak elde değil. Kalırsa Steelers için iki numara da olacaktır. Mayock’a göre T. J. Watt iyi bir Steeler olabilir diyor ama ben çok ihtimal vermiyorum. Eğer Temple’dan Haason Reddicik kalırsa Timmons’a güle güle deriz gibime de geliyor. Bana göre öncelik edge rusher’da olacak ama olmazsa ne kalırsa alacaklar. Draft’ın en zayıf yönü doğru dürüst tight end olmaması. OJ Howard çok önde ama ondan sonra ikinci bir isim ilk round’da çıkmaz ki Steelers’da üç ya da dördüncü turda ancak seçer gibime geliyor. Uzun lafın kısası ilk tur LB/DE, ikinci tur DB, üçüncü tur TE/OL şeklinde seçilir ve FA’dan belki receiver ya da TE/OL alınır diye tahmin ediyorum…