NFL’in haftalık güç sıralaması olur da TAFL’nin olmaz mı, tabi ki de olur. Kulüpler 1. Ligi’nde ilk hafta geride kalmışken biz de Onur Murat İnal ve And Kaan Yılmaz olarak düşündük taşındık ve sanki başka hiçbir eksiği yokmuş da bir tek haftalık “yorumlu” güç sıralamasından mahrum güzide ligimize bir yenilik getirelim dedik. Bu çabamızın sonucu olarak da ligde boy gösteren sekiz takımı, bundan böyle maçların oynandığı her haftanın sonrasında bir sıralamaya tabi tutmaya karar verdik. Yaptığımız istişareyi takiben birinci haftanın sıralaması da ortaya şu şekilde çıktı…

1) Koç Rams (1-0)

Onur Murat İnal: Koç Rams son yıllarda olduğu gibi bu senede ligin açık ara favorisi olduğunu ilk maçtan gösterdi. Özellikle maçın daha başında hücum kuvvetininin ne boyutta olacağı açıkça görülen son şampiyon O-Line bölgesinide takımın seviyesine çıkarırsa bu sene durdurulmaları lig için zor görünüyor. Özellikle import oyuncuları ve RB pozisyonunda oynayan Taha’yı izlemek tüm sene boyunca keyif verecektir. Special team’ler için özellikle çalıştıkları da belli olan Koç Rams in savunması için ise ilk maçta görüntü olarak iyi bir tablo çizdiler demek mümkün. Şu an sakatlık yaşayan oyuncuların dönmesiyle daha da kuvvetlenecekleri aşikar. Avrupa maçları başladığında konsantrasyon kaybı yaşama ihtimalleri önlerindeki tek tehlike olarak görünüyor.

And Kaan Yılmaz: İTÜ Hornets maçı bizlere şunu gösterdi ki son şampiyonun import temelli hücumu, bu sezon da yard almakta ve sayı bulmakta zorlanmayacak. Özellikle 3 numaralı oyun kurucu Quentin Williams, cep içerisindeki farkındalığı (pocket awareness) ve saha görüşü ile Rams hücum hattının beklenenin altında kalan pas korumasına rağmen skill position’larından bilimum seviyede verim aldı ve daha da önemlisi, sezonun geri kalanı için önemli sinyaller verdi. Hornets’e karşı pass rush anlamında zaman zaman eksik kalan savunma da haftalar ilerledikçe form tutup hücuma angaje olmaya başlarsa Rams’in normal sezonu bir kez daha mağlubiyetsiz kapatması içten bile değil.

2) Sakarya Tatankaları (1-0)

Onur Murat İnal: Sadece üç sene içinde yaşadıkları değişim gerçekten benchmark olarak diğer takımlar tarafından kullanılabilir. Özellikle üç büyük şehir dışından bu işe kalkışmak ve bir şekilde başarabilmek gerçekten kolay değil. Eleştrilecek çok şey bulunabilir ama öncelikle takdir etmek gerekiyor. Son iki senedir bir şekilde gerçekten kaliteli import oyuncuları da Türkiye’ye getirmeye ikna ediyorlar. Ekonomik yapıyı sağlam temellere oturtup kulüpleşmeyi tam sağlarlarsa ligimize değer katmaya daha da devam edeceklerdir. Altyapı olarak üniversite liginde de başarılı olmaları aslında en büyük artıları. Bu sene en büyük talihsizlik QB’leri Bilgun’un yaşadığı talihsiz sakatlık oldu daha sezon başında. Bu sene Sakarya’ya giden yedek QB Taner’de sakatlanınca Gazi maçında import RB Tyvon Davis ile koşu ağırlıklı oynayarak maçı açıkçası çokta zorlanmadan kazanmayı bildiler.  Gerçek pozisyonunda oynadığında neler yapacağını merakla bekliyoruz. Podcast’te de konuştuğumuz gibi Türkiye’de şu anda toplamda en iyi line kadrosuna sahip görünüyorlar. Rotasyon sorunu yaşamayan nadir takımlardan biri olarak görünüyor. Keza savunma olarakta son derece başarılılar. Geçen sene yaşadıkları tecrübe eksiklerini de bu sene yaşamazlarsa finale kadar gidebilirler.  Tek not olarak ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar coaching staff ya da yönetimsel tarafa bir Amerikalı profosyonel getirmeleri gerektiğini düşünüyorum.

And Kaan Yılmaz: Köklü bir organizasyon olsa da Türkiye Amerikan futbolunda yeni yeni zirveye oynamaya başlayan Tatankalar, geçtiğimiz yıl yarı final oynayarak elde ettikleri başarıyı takiben bu sezon çıtayı biraz daha yükseltmiş gibi görünüyorlar. İki quarterback’inden de mahrum kaldıkları maçta, Gazi Warriors karşısında skor kaygısı yaşamamaları ve wild-cat gibi daha marjinal formasyonlarla sonuca gitmeleri bunun en büyük göstergesi. Bilgun ve Taner Kocabey’in takıma dönüşüyle, eski NCAA Division-I (AA) oyuncusu Tyvon Davis’in orijinal pozisyonuna dönmesi, skor potansiyeli fazla olan Sakarya ekibinde taşları tam anlamıyla yerine oturtacaktır.

3) Boğaziçi Sultans (0-1)

Onur Murat İnal: Boğaziçi her zaman Boğaziçi diyerek başlamalı öncelikle. Evet, eski güçlerinde görünmüyorlar, kötü başladılar –klasik boğaziçi olarak- ama sene sonuna doğru yükselişe geçeceklerdir bir şekilde. QB pozisyonu için import getirmeleri hücum açısından çok sorunu çözebilecek gibi görünse de çok fazla genç oyuncu oynatmanın sonucu özellikle savunmada hatalarla big playler vereceklerdir diye düşünüyorum sezon boyunca. Sezon içinde genç oyuncularında alışmasıyla  özellikle beşinci hafta Sakarya karşılaşması yerlerini belirleyecektir diye düşünüyorum.

And Kaan Yılmaz: Sultans her ne kadar ilk maçta Yeditepe Eagles’a kaybetse de Yeditepe’nin maç boyunca bulduğu sayılara izin verilen ilk çeyreğin ardından sertleşen ve özellikle iç gap’ler üzerinden yapılan koşu oyunlarında göz açtırmayan savunma, gerçek kimliğini ortaya çıkardı. Maçın kaybedilmesindeki en önemli sebep ise hücumun, savunmanın dinamizmine ayak uyduramamasıydı. Ancak kulislerde dolaşan import quarterback spekülasyonlarının gerçeğe dönüşmesi, Sultans hücumunu beklenen seviyeye çıkaracaktır.

4) Yeditepe Eagles (1-0)

Onur Murat İnal: Ligin yeni ekibi, ilk maçında Boğaziçi maçını kazanarak dikkat çekti. Yabancı oyuncuları henüz yeni geldiği için takıma adapte olmalarını beklemek gerekiyor. Her zaman söylediğimiz kicker Çağrı sezon boyunca belirleyici rol alacaktır diye düşünüyorum. Ancak bu seneye oldukça formsuz başladığınıda belirtmek gerekiyor. Özellikle sezon başında Üniversiteler Ligi’nde İzmir Ekonomi Üniversitesi maçındaki performansı oldukça kötüydü. Bir başka hücum silahı TE Yavuz’u da kesinlikle daha etkili kullanmaları gerekiyor. Savunma tarafında ise ilk maçta başarılı görünürken big play verebilecek bir yapıları olduğunu belirtmek gerekiyor. Boğaziçi maçında da bunu görmek mümkün oldu. Özellikle secondary yapısı ve hataları skorboardu etkileyecektir. Defansif çizgi konusunda özellikle iç koşularda oldukça başarılı olduklarını tekrar söyleyelim. Bu sene oyun kenarında koç Egemen’in ekstra yardımcılar bulması gerekiyor bu düzeyde karşılaşmalar için.

And Kaan Yılmaz: Fırtına gibi girdikleri maçın ikinci çeyreğinden itibaren yard almakta zorlanmaları Yeditepe ekibi için fazlasıyla düşündürücü. Karşılarında daha iyi organize olmuş bir hücum takımı olsa, belki de ilk haftayı mağlubiyetle kapatacaklardı. Ancak gerek savunma hattı gerekse de secondary’si ile iyi iş çıkaran savunmanın performansını da gözden kaçırmamak lazım.

5) İTÜ Hornets (0-1)

Onur Murat İnal: İzlediğimiz Koç Rams maçında İTÜ Hornets tarafında tek artı Ateş’in sahaya dönmüş olmasıydı. Gerçekten dağınık bir görüntü sergilediler. Bunun nedeni Koç Rams’in dominasyonu mu yoksa İTÜ Hornets kadrosundan mı kaynaklı bu hafta Boğaziçi Sultans karşısında çok daha net görebileceğiz. Import oyuncularına ve takıma uygun bir playbook yaratmaları şart görünüyor ilk aşamada. Tecrübeli bir yönetim kadrosuna sahip oldukları için kısa sürede çözeceklerini düşünüyorum. Fikstür olarak kağıt üzerinde en zor başlangıç İTÜ ekibinde. Bunu da gözardı etmemek gerekiyor.

And Kaan Yılmaz: Koç Rams gibi dominant bir takımın karşısına dar bir playbook ile çıkınca 28 sayılık mağlubiyet de kaçınılmaz oldu. Bu anlamda, ikinci hafta oynanacak olan Boğaziçi Sultans maçı öncesi oyun spektrumunun genişletilmesi ve quarterback Ateş başta olmak üzere, oyuncuların yeni oyunlara adapte edilmesi ilk öncelik olması gerekiyormuş gibi gözüküyor.

6) Gazi Warriors (0-1)

Onur Murat İnal: Geçen sene yine kötü başladığı sezonda tüm kritik maçlarını kazanmayı başaran Gazi Warriors bu sene aynı başarıyı yakalayabilir mi bilinmez ancak görünen o ki Üniversiteler Ligi’nde başarılı olan senelerin karşılığını bulamıyorlar. Sakarya Tatankaları karşısında yedikleri her sayı bir defans koçunu hastaneye yatırabilicek seviyede ne yazık ki. Hücum olarak ilerlemeyi başarsalarda sayı bulamamaları başka bir kritik konu. Ligin sayı bulamayan tek takımı oldular ilk haftada. Zor bir sene bekliyor savaşçıları bu sene. En büyük savaşları Ankara derbileri olacak.

And Kaan Yılmaz: Gazi’nin iki quarterback’inden de yoksun Sakarya hücumu karşısında box savunmasında oldukça yetersiz kalarak uzun koşu touchdown’larına karşı teslim olması, Ankara ekibi için tehlike çanlarını çaldırıyor. Nitekim Gazi, geçtiğimiz sezon daha çok savunmasıyla öne çıkan bir takımdı ve dolayısıyla savunmanın isteneni verememesi, bu zorlu ligde onlar için ilk dördün yalnızca bir hayale dönüşmesine sebebiyet verebilir.

7) ODTÜ Falcons (1-0)

Onur Murat İnal: Üniversite Ligi için güzel bir kadro ve yapıları var fakat Kulüpler 1. Ligi seviyesi için yeterli olacak mı bunu hemen önümüzdeki hafta Koç Rams karşısında sınayacaklar. Hücumda oynadıkları Flexbone ve pas oyunlarında WR 83 ün etkili oyunu Hacettepe bol skor bulmalarını sağladı fakat diğer maçlarda  yeterli olabilecek mi göreceğiz. Hacettepe maçında yine aynı şekilde kick returnlerde oldukça etkili oldular. Her maçta şehir farketmeden tribünlerde kalabalık olacak olmaları lig açısından son derece keyifli. En kritik maçları üçüncü hafta Gazi Warriors ile karşılaşacakları hafta olacak gibi görünüyor.

And Kaan Yılmaz: Lige galibiyetle başlayan bir takımın niçin buralara kadar düştüğünü merak ediyor olabilirsiniz. Ancak en nihayetinde, Falcons’ın mağlup ettiği takım olan Hacettepe Red Deers da ilk haftanın ardından diğer bütün takımların görece altında kaldı. Bu sebeple ODTÜ ekibinin, Red Deers maçını bir siftah olarak değil de yanlışları düzeltmek için bir fırsat olarak görmesi gerekiyor.

8) Hacettepe Red Deers (0-1)

Onur Murat İnal: Liglerin efsane takımı lige tekrar döndü dönmesine ama ligin seviyesine göre pek umut vermedi açıkçası. Eğer ciddi bir atılım yapmazlarsa asansör takım olmanın en büyük adayları kendileri şu an için. İzlediğim maç görüntülerinde her birimde ciddi eksikler ve hatalar yapmaktalar. Umarım bir an önce eski güçlerine dönebilirler ve rekabete dahil olabilirler.

And Kaan Yılmaz: Geçtiğimiz sezon ikinci ligden yükselerek başarılarla dolu tarihindeki kara bir sayfayı kapatan Red Deers, ne yazık ki ilk hafta hiç umut vermedi ve dolayısıyla listede buraya kadar düştü. Takımın, hem savunma hem de hücum tarafında acilen toparlanmaya ihtiyacı var çünkü Red Deers için ufukta bir yeni bir ikinci lig macerası gözüküyor…