Kulüpler 1. Ligi’nde ikinci hafta, sürprizleri de beraberinde getirdi. Öyle ki, import (ithal) oyun kurucusuyla sorunları export (ihraç) edeceğine inanılan Sultans, beklediği oyun kurucusuna sonunda kavuştu ama İTÜ Hornets’e yenilmekten kurtulamadı. Buna ek olarak, ilk haftaki performansı görece diğer yedi takımın aşağısında kalan Hacettepe Red Deers, başkent derbisinde Gazi Warriors’u yenerek galibiyetle tanıştı.

Durum böyle olunca, ikinci haftanın güç sıralaması da ilk haftanınkine göre biraz değişti ve Onur Murat İnal ile verdiğimiz ortak karara göre ortaya şöyle bir dizilim çıktı:

1) Koç Rams (2-0), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 1

Onur Murat İnal: Koç Rams açık ara favori çıktığı karşılaşmayı beklendiği gibi açık farkla kazanmayı başardı. Maç genelinde üstün bir oyun sergilerken QB pozisyonunda oynayan Quentin Williams, her geçen maç takıma uyum sağladıkça daha üstün performans sergileyeceğini bir kere daha gösterdi. Özellikle off-side ihlaline rağmen attığı bir 70 yard’lık top izlenmeye değer. Savunma için konuşmayı üçüncü ve dördüncü haftalara bırakalım. Öte yandan, yaptıkları görsel çalışmaları mutlaka takip edin. Bir tebrik de yapılan canlı yayın kalitesine gelsin. Bu hafta oynayacakları Boğaziçi Sultans karşılaşması ise merakla bekleniyor.

And Kaan Yılmaz: İlk iki hafta bize şunu gösterdi ki Rams’in bu seneki playmaker’ları TAFL’ye birkaç boy büyük geliyor. Öyle ki Rams, etkili pass rush’lar altında zaman zaman zor anlar yaşayan hücum hattına rağmen saha görüşünü kaybetmeyip kendisine pas açısı yakalayabilen quarterback Williams’tan tutun da özellikle route koşularında üzerine gelen double coverage’a aldırış etmeden topu söküp alan wide receiver Ivan Pavlovic’e kadar TAFL’nin daha önce görmediği bir yetenek havuzuna sahip. Şu an için tek soru işareti, daha yakın ve dolayısıyla daha stresli geçen bir maçta takım dinamiklerinin nasıl çalışacağı. Ancak merak etmeyin, bu sorunun cevabını Pazar günü öğreneceğe benziyoruz. Nitekim rakip, kaybedecek pek de bir şeyi kalmayan ve maça da bunun mental rahatlığıyla çıkacak olan Boğaziçi Sultans.

2) Sakarya Tatankaları (2-0), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 2

Onur Murat İnal: Tatankalar için en önemli gelişme şu: QB Bilguun sahaya geri döndü, dönerken de daha maçın başında koştuğu touchdown ile iyi durumda olduğunu kanıtladı. Bir başka import oyuncusu Amar Krnjic ile 12-0 öne geçtikleri maçta, geriye düşseler de karşılaşmayı son çeyrekte kazanmayı başarmalarını, “Winning Team” durumuna geçişlerinde bir adım daha olarak görüyorum. Bu hafta ITU ile kendi evlerinde oynayacakları karşılaşma lig sonuna etki edecektir diye düşünüyorum.

And Kaan Yılmaz: İlk hafta Gazi Warriors’u, iki quarterback’inden de yoksun olmasına rağmen rahat geçen Tatankalar için sezon gerçek anlamda Eagles deplasmanıyla açıldı ki quarterback Bilguun Althankhuyag’ın sahalara dönmesi ile hücumdaki taşların yerli yerine oturması, Sakarya hücumunun güçlü Yeditepe savunması karşısında ayakta durmasını sağlayan en önemli etken oldu. Buna ek olarak savunma, zaman zaman oyunu contain etmekte (sıkıştırmak) zaman zaman problemler yaşasa da, import’ları ile big play tehdidi yaratan Yeditepe hücumunu 15 sayıda tutarak göz ardı edilemeyecek bir performansın altına imzasını attı. Öte yandan, iki haftadır evinden uzak kalan Tatankalar’ın takip eden haftalardaki Hornets ve Rams maçlarını Sakarya’da oynayacak olması onlar için önemli bir avantajmış gibi duruyor.

3) Yeditepe Eagles (1-1), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 4

Onur Murat İnal: Yeniden yükseldikleri ligde ilk hafta Boğaziçi Sultans’ı mağlup eden Eagles, bu hafta mağlubiyetten kaçamadı. İlk iki maçta görülen en büyük dezavantajları maç içinde yaşadıkları iniş-çıkışlar. Tüm maça performanslarını yayabilirlerse ve import oyuncular uyum sağlarsa ilk üçte kalmaya devam ederler. Üç Ankara takımıyla üst üste oynayacak olma fırsatını iyi değerlendirmeleri gerekiyor.

And Kaan Yılmaz: Evet, Eagles belki bu hafta Tatankalar’a yenildi ancak ilk hafta Sultans ile oynadıkları maça göre Sakarya karşısında bence daha pozitif bir performans sergilediler. Özellikle, Sultans karşısında nefesleri çabuk tükenen quarterback Austin Stubbs ve running back Chris Elliott’ın etkili performans gösterdikleri süreyi uzatmaları, Yeditepe ekibi adına umut verici. Bundan sonraki üç karşılaşmayı ligin görece altında kalan Ankara takımlarına karşı oynayacak olmaları, altıncı hafta oynanacak ve ligdeki dengeleri derinden etkileyecek olan İTÜ Hornets maçı öncesi moral kazanmalarına yardımcı olacaktır.

4) İTÜ Hornets (1-1), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 5

Onur Murat İnal: İTÜ, bu hafta Boğaziçi Sultans karşısında hatalar oyununda galibiyeti bulmayı başardı. QB Ateş ve receiverlar arasında zamanlamalar düzelmeye başlayınca pas oyunu sayısı da otomatik olarak artmış göründü. Yaptıkları tüm sayılar koşudan geldi bu arada (İki QB read bir reverse) ve bu da ilginç bir detay. Defansif olarak genel olarak iyi bir performans sergilediler ve üç INT’la maçı tamamladılar. Özel takımlar ise büyük bir soru işareti bence. Maçın başında kaydettikleri ilk sayılarından hemen sonraki kick-off’ta kicker tackle’i yapmasa çok farklı bir sonuç da oluşabilirdi açıkçası.

And Kaan Yılmaz: İlk haftaya göre performansını yukarı taşıyan bir diğer ekip de İTÜ Hornets. Quarterback Ateş’in playbook ile yakaladığı angajman, meyvelerini daha rahat yard alabildikleri Sultans karşılaşmasında verdi bile. Buna ek olarak, box savunmasında yetersiz kalsalar da edge rush’larda Sultans’ın import quarterback’i Nick Liebelt’i maç boyunca rahatsız etmeleri, Türkiye’ye yeni ayak basan oyun kurucunun ilk maç deneyiminin pek de iyi geçmemesine sebep oldu.

5) Boğaziçi Sultans (0-2), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 3

Onur Murat İnal: Boğaziçi lige 0-2 başladı ve bu haftaki rakipleri Koç Rams. Daha kötü bir senaryo olamazdı herhalde. Yeni QB’nin yetmeyeceği net görülüyor. Sertan Kutval’ın koşuları ve kısa route’larda WR #10 dışında başarılı bir hücum seyredemedik ilk iki hafta. (Haydi uzun pas oyunlarında kumara dönen deep pasları da sayalım) Savunma olarak bir pas takımı olan ITU’den üç koşu sayısı yemek hele ilk iki sayıyı bire bir aynı şekilde yemek, alarm çanlarını çalıyor Sultanlar için. Bu hafta Rams, haftaya ODTÜ deplasmanı. Kolay gelsin açıkçası, eğer bu iki maç da giderse erken havlu atabilirler.

And Kaan Yılmaz: “İmprt oyun kurucu dedik dedik bakın ne oldu şimdi?”… Bu maçta Liebelt her ne kadar attığı üç interception ile hayal kırıklığı yaratsa da açıkçası ben, kendisinden umutluyum (Her zaman Onur Murat İnal ile aynı fikirde olacak değiliz ya). Nitekim bu oyun kurucu, 2 Mart Perşembe günü Türkiye’ye ayak bastı ve çıktığı tek bir ekipmansız idman sonrası kendisini 5 Mart Pazar günü sahada buldu. Buna ek olarak, Sultans’ın blind side koruması da oyuncu bazında yapılan hatalar sonrası maç boyunca beklenenin çok altında kaldı. Bütün bunların sonucu olarak da ortaya üç interception’lık bir oyun çıktı. Tabi Sertan Kutval’ın etkili koşu performansı sayesinde İTÜ savunmasının biraz daha line of scrimmage’a yaslanması, çok daha dramatik bir quarterback istatistiğinin önüne geçti.

6) ODTÜ Falcons (1-1), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 6

Onur Murat İnal: ODTÜ Falcons için Koç Rams karşılaşması hedef karşılaşma değildi bu nedenle bu maçı çabucak unutmaları gerektiği kanaatindeyim. Bu hafta Gazi, sonrasında Boğaziçi maçlarını kazanabilirlerse play-off yarışına dahil olurlar. Hücumu hızlandırabilir ve biraz da olsa farklı formasyon ekleyebilirlerse başarabileceklerini düşünüyorum.

And Kaan Yılmaz: Bu ligde herhangi bir takım Koç Rams ile oynuyorsa, ortaya üç aşağı beş yukarı böyle bir skorun (49-6) çıkma gibi bir ihtimali var. Nitekim, ilk haftaki Rams-Hornets maçında da skor (35-7) pek farklı değildi. Ancak böyle bir ihtimale rağmen, ODTÜ’nün tek bir formasyonda (flexbone) bu kadar ısrarcı olmasının sonuca azımsanmayacak bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Nitekim, temelde bir option hücumuna tekabül eden bu formasyon, rakip savunmayı gafil avlamak için maç boyunca birkaç kez değil de neredeyse bütün down’larda uygulanınca önlem alması da bir o kadar oluyor. Evet, Gazi Warriors zamanında double wing ile şampiyonluk yaşadı TAFL’de; ancak köprünün altından çok sular aktı, takımlar bu tarz trick hücumlara karşı artık daha hazırlıklı.

7) Hacettepe Red Deers (1-1), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 8

Onur Murat İnal: Hacettepe Red Deers, Ankara derbisinde ezeli rakipleri Gazi Warriors’ı maçın çoğu orta alanda horoz dövüşü şeklinde geçen karşılaşmada mağlup etmeyi başardı ve altın değerinde bir galibiyet aldı. İlk hafta ODTÜ’ye bu kadar farklı kaybetmeleri onları matematiksel olarak potadan çıkaramayacak gibi görünüyor. Özellikle savunma tarafında ciddi fundemental eksikleri maçla ilgili en çok dikkati çeken konuydu kendi adıma. Umarım bir an önce toparlanırlar.

And Kaan Yılmaz: Red Deers, bence Sultans ile birlikte haftanın diğer bir sürprizine imza atan takımı oldu. İlk maçta, ODTÜ hücumundan 46 sayı yiyince sezonun geri kalanı için önemli sinyaller veren Hacettepe ekibinin, Warriors’ı altı sayıda tutması oldukça pozitif. Fakat, bu maçla Ankara maçlarını sonlandıran Red Deers, lige tutunabilmek için çok daha büyük sınavlara çıkacak.

8) Gazi Warriors (0-2), Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 7

Onur Murat İnal: Gazi Warriors ilk hafta QB’siz Sakarya karşısında mağlup olurken hadi “Hedef maç değildi.” dedik ama ikinci hafta, Ankara derbisini kaybederek deyim yerindeyse “kendi ayaklarına sıktılar”. Bu hafta ODTÜ karşısında bir başka Ankara karşılaşmasına çıkıyorlar. Bu maçı kaybetmeleri halinde son iki sırada kalmaları net 1.05 oran. Özellikle Üniversiteler Ligi’nde yakaladıkları başarılı jenerasyonu ve ivmeyi Kulüpler Ligi’ne taşıyamadılar ne yazık ki.

And Kaan Yılmaz: Sakarya mağlubiyetinden sonra Red Deers’ı mağlup ederek moral bulacağı öngörülen Warriors için işler hiç de yolunda gitmiyor. Böyle bir atmosferde Warriors’ın, takım adına olası bir “son ikiden kurtulma bileti” işlevini görecek olan Falcons maçına çıkacak olması, Gazi ekibi için karşılaşmanın önemini katlıyor. Cumartesi günü Anakaralı Amerikan futbolseverleri, stresli ve bir o kadar da çetin bir mücadele bekliyor.