Kulüpler 1. Ligi’nde playoff heyecanı yaklaşırken beşinci hafta, ilginç enstantanelere sahne oldu. Cumartesi günü İstanbul’da oynanması planlanan Koç Rams-Hacettepe Red Deers maçı, Ankara ekibinin yalnızca 15 kişiyle sahada bulunması sonucu iptal edildi. Sultans ise Sakarya Tatankaları’na kaybederek tarihinde ilk kez bir sezonu yüzde elli galibiyet oranının altında bitirmeyi garantiledi.

Red Deers-Rams arasında oynanması planlanan maçın Koç ekibi lehine hükmen galibiyetle sonuçlanmasını takiben haftanın açılış karşılaşmasında ODTÜ Falcons ve Yeditepe Eagles, Ankara’da karşı karşıya geldi ve mücadelede gülen taraf 26-6’lık skorla Eagles oldu. Geçtiğimiz yıl ikinci ligden yükselen Eagles, bu galibiyetle sezonu ilk dört içerisinde bitirmeyi garantiledi ve büyük bir başarıya imza attı. Falcons ise Eagles’a kaybederek playoff umutlarını daha da zora soktu.

Bir diğer karşılaşmada evinde İTÜ Hornets’i ağırlayan Gazi Warriors, bir haftada daha galibiyetle tanışamadı ve son dönemde yükselen grafiğiyle dikkat çeken Hornets’e 30-0’lık skorla boyun eğdi. Sultans’ın Tatankalar’a mağlup olmasıyla sezonu çok büyük ihtimalle playoff macerasıyla taçlandıracak olan Hornets, haftaya Eagles’a karşı kazanırsa üçüncü sıraya yerleşecek.

Beşinci haftanın en önemli karşılaşmasında ise Boğaziçi Sultans, Sakarya Tatankaları’nı Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Stadı’nda ağırladı. Çok sert geçen maçın ilk çeyreğinde iki takım da sayı bulamazken normal sürenin geri kalan kısmında, deyim yerindeyse Sultans kaçtı Tatankalar kovaladı ve Sakarya ekibi, dördüncü çeyreğin sonlarında vurduğu alan golüyle skoru 16-16’ya getirip maçı uzatmalara taşımayı başardı.

Uzatmalarda ilk hücumu gerçekleştiren Tatankalar, touchdown’a rahat uzanırken takip eden drive’da Boğaziçi Sultans, 10 yard’da takıldı ve dördüncü hak hücumunda da end zone’a ulaşamayınca karşılaşma 23-16’lık skorla Sakarya ekibinin lehine sonuçlandı.

Tatankalar, kendileri için hedef maç olmayan ancak rakipleri için son derece büyük bir önem arz eden bu karşılaşmayı kazanarak dördüncü galibiyetine ulaşırken 1-4’te kalan Sultans, ikinci hafta oynanan Hornets maçından sonra bir kez daha uzatmalarda maç kaybetti. Daha önemlisi ise Türkiye Amerikan futbolunun lokomotif takımı, 30 yıllık tarihinde ilk kez bir “losing-season” yaşamayı garantiledi. Sultans’ın playoff şansı ise gerçekleşmesi mucizelere bağlı olan Falcons-Hornets-Sultans üçlü averajına kaldı.

(Maçların detaylı analizine TAFL Podcast’inin yakın zamanda yayınlanacak olan 18. bölümünden ulaşabilirsiniz.)

Beşinci hafta karşılaşmalarının tamamlanmasıyla yaklaşık bir ay futbolsuz geçecek bir dönem bizleri bekliyor. Nitekim altıncı hafta maçları 29-30 Nisan tarihlerinde oynanacak. Bu haftada ilk olarak ODTÜ Falcons ve Sakarya Tatankaları, Sakarya’da kozlarını paylaşacak. Haftanın maçı ise İTÜ Hornets ve Yeditepe Eagles arasında oynanacak. Diğer mücadelede Boğaziçi Sultans, Red Deers deplasmanına konuk olacakken lig sonuncusu Gazi Warriors, evinde lig lideri Koç Rams’i ağırlayacak.