Draft’a kaldı üç, dört gün, artık takvimi de biliyoruz. O zaman ben de Steelers ile ilgili bu sezonun olurunu söyleyeyim…

Öncelikle Steelers’ın draft odasına bir girelim. İlk üç tur için tabloda kimler var, kimler kalırsa draft edilcek bakalım. Son turlar için ise daha çok görüşülen oyunculardan konuşup, sonra da ne olur ne biter, kimleri almamız akıl karı ya da değil onları düşünürüz…

Draft Odası

Her turda belirli bir düzen ile oyuncuları ayıracağım ve tur başında açıklamamı yazacağım.
(C) combine da görüşüldü. (T) takım binasına gelip görüşme yapıldı demek. (P) Pro Day’de görüşüldü. (S) Senior Bowl’da görüşüldü demektir.

Birinci Tur

Birinci turda üç grup var. 1-10 demek bu oyuncular büyük yetenek demek. Steelers muhtemelen görmez ama görürse de havada kapar. 1-20 oyuncuları ise 10 ila 20 arasında gitme ihtimali yüksek ama kalırsa yine Steelers havada kapar demek. 1-30 ise playoff takımlarına düşecek birinci tur oyuncuları gibi görünebilir. Koyu olan oyuncular draft boyunca dikkat edilmesi gereken oyuncular…

1-10. Myles Garrett. Yazmayı gerektirecek bir şey yok. Geleceğin Julius Peppers’ı.

1-10. Solomon Thomas. NFL Scout’ları bu adamın motoru çok sağlam diyor. Açın videolarını izleyin gerçekten durmuyor.

1-10. Jamal Adams. Geleceğin Polamalu adayı, lider özelliği güçlü.

1-10. Malik Hooker. Ohio State çıkışlı, elleri çok iyi. Gelecekte Ed Reed gibi olabilir.

1-10. Derek Barnett. 10 numara fundamental’a sahip, futbol IQ’su çok yüksek.

1-10. Jonathan Allen. 4-3 oyuncusu olarak düşünülse de Steelers’a çok şey katabilir.

1-10. Marson Lattimore. Eli Apple tadında. Geleceği parlak ama azıcık daha pişmesi lazım…

1-20. Haason Reddick. (C) Başarı öyküsüne sahip. Senior Bowl ve combine’da çok göz doldurdu. Bu aralar ismi ortalar da pek yok. Belki Steelers’a kalabilir. Steelers’ın ILB pozisyonu için uygun olabilir.

1-20. Jabrill Peppers. Tam bir İsviçre çakısı. Ancak oynadığı pozisyonları öğrenmesi lazım. Polomalu adaylarından bir başkası daha. Kevin Colbert baya seviyor. Takımlar emin değil o yüzden 30’a kalabilir.

1-20. O. J. Howard. Heath Miller’dan sonra komple bir TE bulamayan Steelers’a ilaç olabilir. Hem blok yapması hem de pas hücumunda iyi olması en büyük artısı.

1-20. Gareon Conley. Lattimore kadar öne çıkmasa da fiziksel olarak da performans olarak da çok eksik değil. Ayrıca daha uzun süre maçlara başlaması büyük artı.

1-30. Mitch Tributsky. Boy, kilo yerinde. Aynı zamanda fena bir sistemden gelmiyor. O yüzden Big Ben’in veliahtı olmaya aday.

1-30. Deshaun Watson. Tam bir winner QB. Combine’da tüm pasları atabilse de, filme bakınca sadece üç tane rotaya attığı pas var. Ancak zor anlarda heyecansız rahat bir adam.

1-30. Charles Harris. (C) Bir edge rusher için yetenekli olduğu çok belli ama fiziksel olarak çok fazla soru işareti var. Yavaş koşması ya da atletik olarak yetersizliği bu kadar düşmesi için sebep. Teknik olarak çok iyi oyuncu…

1-30. T. J. Watt. (CP) Abiden torpilli azcık. Ancak filme bakınca birazcık Clay Matthews var bu çocukta. Steelers baya seviyor.

1-30. Takk McKinley. (CT) Yine motoru sağlam biraz da vahşi bir oyuncu. Combine’da drilller’i tahmin etmeye çalışması birazcık performansını düşürdü. Bir de sakatlık tabi ki.

1-30. Marlon Humphrey. (T) Fiziksel olarak ve atletik olarak çok iyi. Top yeteneği çok zayıf. Öğrenir mi belki ama riskli oyuncu.

1-30. Pat Mahomes (CT). Kol kuvveti sağlam, çoğu kişiye göre bu sınıfın tavanı en yüksek QB’si. 30 desem de stoku hep yükseliyor.

1-30. Adoree Jackson. Ufak olmasına rağmen hızlı, elleri çok iyi ve kick’leri döndürmesi büyük artı.

1-30. David Njoku. Yine TE ihtiyacı. Fiziksel olarak çok iyi. Elleri çoğu WR’ye taş çıkartır ama blok yönünden zayıf olması Steelers için iyi olmayabilir.

1-30. Chritian Mccaffrey. Ofansif taraftaki İsviçre çakısı. Bell’in yükünü azaltıp ara da slot pozisyonunda konulabilinir.

1-30. Jarrad Davis. (T) Shazier kadar atletik bir manyak olmasa da güçlü motoru ve iyi cover yeteneği ile çok iyi olabilir. İlk tur sonu ya da ikinci tur başları uygun görülse de Steelers düşünebilir.

İkinci Tur

Puanlama birinci tur ile aynıdır.

2-10. Carl Lawson. (CP) Sakatlıkları olmasa çok daha yukarı gidebilir. Sürekliliği sıkıntı ama üzerinde çalışılırsa yıldız olabilir.

2-10. Deshone Kizer. (C) Boyu ile posuyla tamam bu çocuk yeni Roethlisberger desek de, daha çok kat edeceği yol var. Karar verme ve pas isabeti de soru işareti. Ancak AFC North için gereken boyuta sahip.

2-10. Kevin King. İyi bir combine geçirdi ve fiziksel olarak çok iyi bir CB. Bazen RB’lere tackle yaparken çok istekli görünmüyor. Muhtemelen ikinci tura kalır.

2-10. Budda Baker. (T) Draft yaklaştıkça ismi daha çok ön plana çıkmaya başladı. Fiziksel olarak biraz ufak ama çok hızlı ve cover yeteneği çok iyi.

2-10. Obi Melifonwu (T). Pek ismi geçmese de ilk tur için, atletizmi ile çok şey yapabilir. Uzun ve kilosu da olan bir oyuncu ama 44 inç sıçrama insani değil.

2-10. Taco Charlton. İyi rusher ama drop’u iyi değil. DE için uygun ama Steelers şemasında OLB olarak çok uygun değil. Uzunluğu ile biraz Carlos Dunlap’i andırıyor.

2-10. Joe Mathis. (C) Atletizm konusunda soru işaretleri ile dolu birazcık da ufak bir edge rusher. Yetenekli görünse de çok maç oynamaması ve sakatlık soru işaretleri olabilir.

2-10. Derek Rivers. (CPTS) Hem ikinci tur için, hem Steelers için biçilmiş kaftan. Küçük bir okuldan gelmesi ve iyi rakiplerle oynamamış olması soru işareti ama Steelers ikinci turu için çok iyi aday.

2-10. Zach Cunningham. (T) Ryan Shazier’ın bir alt modeli gibi bir oyuncu. Lawrence Timmons’tan sonra Vince Williams ile bu pozisyon için rekabet edebilir.

2-10. Tre’Davious White. (C) Senior Bowl ve combine performansı onu baya yukarılara taşımış olsa da biraz film izlenince daha yolunun uzun olduğu görülüyor. İlk sene uzun bir öğrenme sürecinden geçeceğinden daha aşağılara düşebilir.

2-20. Jordan Willis. Edge rusher pozisyonu için uygun bir aday. İlk adımı hızlı ve içerde de LB olarak oynadığı için coverage konusunda da sorun yaşatmaz. Senior Bowl’da düşük performans göstermesi güçlü rakiplere karşı ne yapacağı konusunda soru işaretleri oluşturdu.

2-20. Josh Jones. (T) Fiziksel olarak iyi olsa da atletizm konusunda soru işaretleri var. Sert vuruşları ile ton ayarlayıcı oyuncu özelliği ile Mike Mitchell’ı andırıyor.

2-20. Marcus Williams. (C) Malik Hooker’ın bir alt modeli gibi görülebilecek bir oyuncu. Hızlı ve geniş alanı çok iyi cover edebiliyor ama elleri o kadar iyi değil.

2-20. Teez Tabor. Kötü combine ve Pro Day performansına rağmen ancak ikinci tura düştü. Vernon Hargreaves’in veliahtı olarak görülse de bazen kendine yakışmayan performanslar gösterebiliyor.

2-20. Chidobe Awuzie. Çok büyük bir okuldan gelmese de iyi performans gösteren bir oyuncu. Kolejde birden çok pozisyonda oynaması Sean Davis’i andırıyor. TE ya da büyük RB’lere karşı sıkıntı yaşayabilir.

2-20. Jourdan Lewis. (T) Lattimore ya da Conley kadar yetenekli olmasına rağmen ölçüler yönünden kaybediyor. Kısa kolları ve boyu sıkıntı yaratabilir. İstek ve azim konusunda tartışılmaz. Nickel paketlerde başarılı olabilir ama yine de boyutlar sıkıntı.

2-20. Fabian Moreau. Her şema da iyi performans gösterebilir. İstekli ama hızlı WR’lere karşı çok sıkıntı yaşayabilir.

2-20. John Ross. (C) Sakatlık endişesi gitgide aşağıya doğru çekiyor. Pek ihtiyaç olmasa da gelecek için iyi bir yatırım.

2-30. Tarell Basham. (C) Küçük okuldan gelen muhtemel iki ya da üçüncü tur oyuncusu. Hızlı ve çevik ama kalça hareketlerinde zayıf duruyor.

2-30. Dawuane Smoot. (C) Çok hızlı olması ve OT’ler ellerini koymadan hareketlere başlaması güzel. Fakat yine de futbol zekası biraz daha gelişmeli. NFL’de sadece hız ile OT’leri geçmesi pek mümkün değil.

2-30. Demarcus Walker. (C) Daha çok 4-3 DE’si olabilecek bir oyuncu. Combine’da drill’leri yapmaması onun için sıkıntı. Çünkü Steelers sistemindeki OLB için drill performansı çok önemli.

2-30. Raekwon McMillan. (T). Ohio State’li olması ve yapı olarak Shazier’e benzemesi ile güzel bir eklenti olabilir. Mezun bağlantıları ile Steelers’a gelmesi çok olası.

2-30. Desmond King. (C) Yine hibrit bir oyuncu. Hem CB, hem safety oynaması güzel görünse de boyunun kısa olması sorun olabilir.

2-30. Marcus Maye. (P) Elleri iyi, hızlı ve range konusunda sıkıntısı olmayan bir safety. Özellikle geçen sene kolunu kırması sıkıntı olmuştu. Tackle yaparken sorun çekebiliyor, gelecek projesi olabilir.

2-30. Sidney Jones. Net ilk tur CBsi olmasına rağmen ACL’ini yırtması buralara kadar düşürdü. Press, zone her türlü coverage oynayabilcek bir oyuncu ama sakatlık durumu düşündürücü.

2-30. Cameron Sutton (SCP) Genel olarak iyi oyuncu. Kimsenin gözlerini yerinden oynatacak kapasitede değil ama iyi bir gelecek projesi olabilir.

2-30. Quincy Wilson. Teez Tabor için yazdıklarımın hemen hemen aynısı geçerli. Muhtemelen combine’a katılmasa daha iyi bir yerden draft edilebilirdi. Atletik değil, fiziksel olabilir ama AFC North’taki hızlı WRlere karşı çok sıkıntı olabilir.

2-30. Evan Engram. TE pozisyonunda oynayan bir WR. Steelers için çok iyi bir seçim olarak görülmese de kan ağlayan başka bir pozisyon.

Üçüncü Tur

Bu turda artık üçe bölmek yerine ikiye bölüyorum.

3-15. George Kittle. Steelers için biçilmiş kaftan çünkü draft’ın en iyi blok yapan TE’i. Hızlı ve sıçraması iyi olan TE Steelers’a büyük artı olabilir ama blok yapması Steelers koşu oyunu için çok önemli.

3-15. Devonte Fields. (C) Kafadan aşağısı birinci tur yukarısı undrafted. Çok fazla saha dışı durumu var özellikle uyuşturucu kullanımı ile ilgili. Elinde Bryant gibi bir bela varken zor.

3-15. Tim Williams. (CT) Bu sezon gelen belki de en iyi pass rusher ama sadece 3. haklarda oynaması ve ot kullanımıyla ilgili sıkıntıları takımın başını ağrıtabilir. Ancak kesinlikle ilk tur yeteneğine sahip.

3-15. Rudy Ford. (P) Genel olarak ufak olmasına rağmen iyi bir atlet ama top tekniği zayıf ve yine Steelers’ın baş belası tackling problemi olan bir oyuncu.

3-15. Shaquill Griffin. (C) Combine istatistikleri gerçekten çok iyi ama uzun koşusu çok ortalama. Tackling’i iyi ve Steelers’ın “Cover 2” şemasına uygun olabilecek bir oyuncu.

3-15. Marquez White. (C) Combine performansı çok gözümüzü almasa da istatistiksel olarak çok iyi durumda. Tuttuğu oyuncuyu tamamen kapatıyor. CB pozisyonunda daha tenha bir draft olsa muhtemelen daha yukarı giderdi.

3-15. Rasul Douglas. (T) Belki New England maçını kurtaramaz ama Bengals maçlarında A. J. Green’e karşı kullanılabilinir. Uzun boyu ve press başarısı kesinlikle onu burası için iyi bir CB yapıyor. Koşu oyununda zayıf olması ise soru işareti.

3-15. Joe Mixon (P) Leonard Fournette’ten eksiği yok ama saha dışı olayları ve özellikle kadına şiddet olması direk Steelers için hayır sebebi ama belli de olmaz.

3-15. Zay Jones. Senior Bowl ve Combine’ı çok iyi geçirmesine rağmen gitgide stoğu düştü. Emmanuelle Sanders’ı andırsa da hızı büyük sıkıntı.

3-15. JuJu Smith-Schuster. Çok iyi ve fiziksel bir WR. Hızlı değil ya da çevikliği çok ön plana çıkmıyor ama güçlü ve top için CB’ler ile iyi mücadeleye girebilir. Çok fazla sakatlığı olması sıkıntı olabilir.

3-15. Ryan Anderson. (C) Tam bir ortalama pass rusher. Her maç belirli bir seviyede performans gösterir ama fazlasını beklemeyin. Ancak bu biraz Alabama problemi de olabilir. Etrafında çok fazla yıldız oyuncu olması onu sönük gösteriyor olabilir.

3-15. Gerald Everett. (C) Atletik bir oyuncu olan Everett hem blok hem de derin pas oyununda tehdit olabilir. Hem blok yönünde istekli olması, hem de güvenlik battaniyesi olma rolü sebebiyle Steelers adına iyi bir seçim olabilir.

3-15. Adam Shaheen. (C) Fakir adamın Gronk’u tam gereken yorum. İki metre üzeri ve ağırlığı da yüksek. Çok iyi bir blok TE olması yanında red zone’da çok etkili olabilir.

3-15. Chris Goodwin. (CT) Pittsburgh’a yakın bir yerden olması ve de zor yakalayışlardaki başarısı baya ilgi çekici. Tam bir üçüncü tur yeteneği. Steelers alabilir.

3-30. Josh Dobbs. (CT) İyi bir lider, kolu kuvvetli ve gerektiğinde ayaklarını kullanabiliyor. Zor yerlerden gelmesi stoğunu güçlendirse de hala düzenli başarı sağlamış durumda olmaması soru işareti ama gelecek için iyi bir yatırım olabilir.

3-30. Brad Kaaya. (C) Riskli bir QB seçimi olan Kaaya. Ölçüleri ya da derin topu ile iyi gözükse de, mekanik olarak paslarını fazla havaya şişirmesi kol gücü hakkında soru işaretleri doğuruyor. Yine draft’ta az QB olması onun artısı olacak gibi.

3-30. Nathan Peterman. (T) Mahallenin çocuğu gibi ama kol konusu soru işareti. İsabet ve topun hızı konusunda sıkıntı yok ama belden aşağısı çok ortalama.

3-30. Jake Butt. Bu senenin OJ Howard sonrası bana göre en iyi TE’i. Ama sorunu ACL’ini yırtması ve çok atletik pas yakalayıcı tipli bir TE olmaması. Ama futbol zekası oldukça iyi ve özellikle koşu desteği çok iyi.

3-30. Josh Reynolds. (CT) Martavis Bryant’a baya benzer ama hala çok çiğ. Her topa dip rota koşması lazım yoksa gerisi pek iyi değil. Saha dışında sorunu olmaması ve gerisinin öğrenilebilmesi onu iyi bir seçim yapıyor.

Buradan sonra iyi olabilecek diğer oyuncuları anlatayım…

5-15. Tanoh Kpassagnon. (CT) Tam anlamıyla bir dev. Yine de gelişim oyuncusu olarak beşinci turda seçilmesi fena bir fikir olmayabilir.

5-15. Jalen Myrick (T). 4.28’i çok konuşulmasa da bir CB için inanılmaz hızlı. İyi bir nickel CB olabilir.

5-15. Shelton Gibson (T). Filme bakınca uçuyor ama combine’da 4.50 ile koşuyor. Hızı hep tehdit ama elleri üzerine koyunca ne kadar hızlanır bilinmez. Gelişirse çok tehlikeli olabilir.

6-15. James Conner. (T) Yine mahallenin çocuğu ve kanserden kurtulması vesaire büyük artıları. Bir de gerçekten fiziksel bir RB olması da Bell arkasında özellikle kısa down RB’si olabileceğini gösteriyor. Ayrıca bu sezon Clemson’a 187 yard koşması da baya değerini yükseltiyor.

6-15. Javancy Jones. (T). İyi bir ILB olabilir ama kesinlikle ilk 11 çıkması ya da Shazier ya da Williams ile rekabet etmesi düşünülemez ama iyi bir yedek olabilir.

7-15. Samson Ebukam. (T). Sadece pass rush durumunda oynaması eksiği. Koşuya karşı zayıf ama ikinci ligden geldiği için çok normal.

7-15. Ryan Lewis. (T) Mahallenin çocuğu ama pro gününde 4.32’lik 40 yardı baya heyecanlandırıyor. Ancak yedeğin yedeği denilebilecek bir durum belki de senelerce practice squad’ta kalabilir.

7-15. Kenny Golladay. (T) Elleri iyi, fiziksel olarak da iyi durumda ama rota koşmayı öğrenmesi lazım. Gelişim için olabilir.

7-15. Montae Nicholson. (CT) İyi bir box safety olabilecek bir oyuncu. Uzun, ağır ama tackle konusunda oldukça iyi.

7-15. Jason Croom. (T) Yeni yeni TE oynamaya başladığı için daha baya yolu var ama elleri gayet iyi.

Son olarakta NFLTR özel oyuncumuz…

5-30. Antonio Pipkin. İkinci ligin Tom Terrific’i. Sahaya çıktığında iyi oyuncular ile oynarsa fark yaratabilir gibi şimdiye kadar etrafındakilere ayak takımı desek yeridir. Belki iyi bir backup olabilir.

Not: Bu kısmın büyük kısmı ‘Behind the Steel Curtain’ sitesinde derlenen farklı scout profillerinden hazırlanmıştır…

Şimdi gelelim ne olura… Şu an için Steelers’a baya iyi oyuncular kalacakmış gibi düşünülüyor. Steelers alt turlarda daha iyi pick’ler için ilk turu bırakabilir. Reddick ya da Peppers direk atlanılacak pick’ler değil ama ne bir QB ne de Derek Barnett kadar olmayan bir edge oyuncusu Steelers’ın iştahını kabartmayacak. Okuduğum en çılgınca ama bir o kadar da mantıklı takas senaryosunu anlatayım… Steelers ilk tur hakkını, üçüncü tur hakkını ve dördüncü tur hakkını Chicago’ya veriyor. Karşılığında ikinci tur dört numara ile üçüncü tur üç numarayı alıyor. Bu takas sonucu ikinci tur da önce Derek Rivers’ı sonrasında ikinci olarak da Marcus Williams’ı almaları çok mümkün. Marcus Williams, Sean Davis ile beraber safety pozisyonunun geleceği için çok iyi olabilir. Üçüncü turda için öncelikle Rasul Douglas daha sonra compensatory pick ile George Kittle’ın alınması baya ihtiyaçları kapatıyor.

Dördüncü tur için ise Denver ya da başka bir takımdan dördüncü tur hakkını alıp bu senenin ve senenin beşinci tur hakkını veriyoruz. Sonra da dördüncü turda Josh Dobbs ya da Nate Peterman alınırsa QB konusunda da bir deneme yapılmış oluyoruz. Altıncı turda da kalırsa Tanoh Kpassagnon ya da Javancy Jones daha mantıklı olsa da, Kevin Colbert, James Conner’a bir şans verebilir. Yediye de Kenny Golladay diyeyim ve sallamanın da sonuna gelelim…