TAFL’de dördüncü haftanın geride kalmasıyla sezonun ikinci yarısına merhaba demiş bulunmaktayız. Ligde yarı final heyecanı yaklaşırken dördüncü haftada Koç Rams, İTÜ Hornets ve Yeditepe Eagles fire vermeyerek ilk dört içerisindeki yerlerini sağlamlaştırdı. Lig ikincisi Sakarya Tatatnkaları ise normal sezonun finali olarak öngörülen karşılaşmada, evinde ağırladığı Rams’e mağlup olarak lig liderliğini Koç ekibine teslim etti. İlk dört içerisinde bütün bunlar yaşanırken Boğaziçi de ODTÜ’yü yenerek sezonun ilk galibiyetine ulaştı ve ilk dört takibini resmi olarak başlatmış oldu.

Dördüncü hafta karşılaşmalarında sürpriz bir sonuç çıkmamasına rağmen Hornets’in, Hacettepe Red Deers karşısında topun her iki tarafında da sergilemiş olduğu üretken oyun, ITÜ ekibini iki basamak birden yukarıya taşırken Eagles ve Sultans’ın birer sıra düşmesine sebep oldu. Geri kalan altı takımın güç sıralamasındaki yerleri ise sabit kaldı:

1) Koç Rams (4-0) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 1

Onur Murat İnal: Koç Rams geçen hafta oynadığı Boğaziçi Sultans maçında zorlanmasının ardından finaldeki muhtemel rakibi Sakarya Tatankaları’nı beklenenden çok daha rahat bir skorla, 42-15 ile geçmeyi bildiler. İkinci çeyrekte 15-7 olan skor, sonrasında çok hızlı bir şekilde açıldı. QB Quentin Williams yine maçın X faktörü olmayı başarırken bu maçta yaptığı bir lead block maçın ne kadar içinde olmayı seçtiğini gösterir nitelikteydi. Defans tarafında ise safety Charles  McCrea gerçekten başarılı bir performans sergilerken (Ayrıca hücum tarafında da başarılı işler yaptı), Koç Rams’in özellikle savunma tarafında Sakarya Tatankaları’nı çok iyi analiz etmiş. Önümüzdeki haftalarda ligin son iki takımıyla karşılaşacak Koç Rams’in, son hafta Yeditepe Eagles karşısında perfect season maçına çıkacağını şimdiden söyleyebiliriz.

And Kaan Yılmaz: Koç Rams’in bu maçtaki en büyük artısı, skill position’lardaki yetenekleriyle rakip takımları avlayan hücuma savunmanın agresif oyunuyla eşlik etmesi oldu. Maçın dört çeyreğinde de fiziksel olarak oyundan düşmeyen Koç savunması, box ve secondary’de çabuk çoğaldı ve bu da Tatankaları üç top kaybına zorladı. Maçı iki interception ile kapatan safety Charles McCrae’in, maçın başındaki blitz oyununda Tatanka sol tackle’ını bir defansif end edasıyla alt edip şovunu sack ile taçlandırdığı pozisyon görülmeye değerdi. Koç hücumunun dümenindeki isim Quentin Williams ise Tatankaların alan savunmasındaki boşlukları cezalandırarak bir maçta daha receiver’larından bilimum seviyede fayda aldı. Sultans’tan sonra Tatankaların da durduramadığı Rams için bu sezon şampiyonluktan aşağısı tatminkar olmayacak. Türk Amerikan Futbolu’nda yeni bir dynasty doğuyor desek, çok da iddialı konuşmuş olmayız herhalde.

2) Sakarya Tatankaları (3-1) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 2

Onur Murat İnal: Sakarya Temsilcisi ligin liderlik mücadelesinde maça tutunamadı ve Koç Rams’e kaybetti. Sıradaki karşılaşmaları Boğaziçi Sultans ile. Boğaziçi için artık tüm maçların mecburi olduğunu düşündüğümüzde zor bir maç yaşayabilirler. Haftanın maçı olarak görebileceğimiz karşılaşmada Sakarya için belirleyici faktör Koç maçının kötü etkilerinden kurtulmak olacaktır. Canlı yayın konusunda geçen yazıda belirttiğimiz temenni gerçekleşmedi ne yazık ki, hatta kendi yaptıkları yayında da sorun olmuş. Umarım çözerler bu sorunu, izlemek istiyoruz kendilerini.

And Kaan Yılmaz: Son üç sezonda da aynı takımların final oynadığı TAFL’de Tatankalar, yakaladıkları istikrar ile bu ligin en heyecan verici takımı oldular. Ancak bu hafta kaybettikleri Koç Rams maçı bize şunu gösterdi ki, “Neden olmasın?” diyebilmek için dahi daha fazla yol kat etmeleri gerekiyor. Nitekim, Rams’in ultra-atlet receiver’larına karşı reaksiyon vermekte zorluk yaşayan ve seperation’lara azımsanmayacak derecede izin veren line arkası savunmanın, olası bir finalde de Rams’in pas oyununu durdurabilmesi pek mümkün gözükmüyor. Savunma hattı ne kadar iyi bir pass rush performansı çıkarsa bile, saha görüşünü önündeki cep dağıldığında dahi kaybetmeyen Williams’ı durdurabilmek için linebacker ve secondary’e büyük iş düşüyor. Buna ek olarak, Rams’e karşı sakatlanan Tyvon Davis’in takım için önemi büyük. Eğer oynarsa, bu haftaki Sultans maçında skor düğümünü çözebilecek isim olabilir.

3) İTÜ Hornets (2-2) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 5

Onur Murat İnal: ITÜ için bu maç, tam vaktinde geldi diyebiliriz. Hacettepe karşısında daha rahat bir karşılaşma geçirerek 33-8 lik skorla maçı kazandılar. Hücum olarak gelişim devam ediyor. Bu hafta Gazi Warriors karşılaşması büyük bir sürpriz olmazsa, Yeditepe maçına hazırlık olabilir. ITÜ’nün konsantrasyonu, bu yıl da Üniversiteler Ligi gibi görünse bile ligde fikstür nedeniyle dengeler bir anda değişebilir kendileri adına.

And Kaan Yılmaz: Hornets; quarterback Ateş’in topu çok iyi dağıttığı, yeri geldiğinde read option’larla önemli yard’lar kazandığı buna ek olarak da import hücum silahlarının big play potansiyelini ilk kez bu denli sahaya yansıttığı bir karşılaşmayı geride bıraktı. Gap’ler üzerinden giden dikey koşu hücumlarında ise blokların kusursuza yakın işlemesi, takım için bir başka pozitif etken. Hep konuştuğumuz gibi Hornets’in olası bir final yolundaki en kritik sınavı altıncı hafta Yeditepe Eagles’a karşı olacak. Ancak Red Deers’a karşı gösterdikleri performans, altıncı haftaki maçın denkleminde Hornets’in bir adım ileri çıkmasına rahatlıkla yetti.

4) Yeditepe Eagles (3-1) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 3

Onur Murat İnal: Eagles kazanıyor ama güven vermiyor diyebiliriz. Gazi karşısında yeniden “kazanan takım” oldular kağıt üzerinde ama son iki karşılaşmada daha farklı bir takım ve skor bekliyorduk sahada. Yapılan transfer artıyor ama sahaya yansıması için beklemeye devam ediyoruz. Bu hafta rakip ODTÜ. Favori Yeditepe ama maç içi dinamiklerde hatalar yaparlarsa maçın sonunda sürpriz yaşanabilir. Play-off yarışında en kritik karşılaşmaları olan ITÜ maçından önce böyle bir lüksleri yok tabii ki. Eğer bu iki haftadan galibiyetle dönmezlerse muhtemelen yarı finalde Koç Rams ile karşılaşmak zorunda kalacaklar.

And Kaan Yılmaz: Ankara takımlarıyla oynadığı maçların ikincisinde de zorlanan Eagles, sezon başında umut aşıladığı çizgisinden biraz uzaklaştı. Skill position’ların bu denli önem kazandığı TAFL’de Yeditepe ekibinin ne yapıp edip import quarterback’i ve import running back’inin performansını dört çeyreğe yayması gerekiyor. Eğer Sultans, birinci haftada hücumdaki nefesi erken kesilen Eagles’ı yakalayabilseydi bugün Yeditepe için bambaşka bir sıralama konuşuyor olabilirdik. Benzer bir senaryonun küçük bir nüansla bu hafta ODTÜ deplasmanında yaşanması ve Eagles’ın, alacağı sürpriz bir mağlubiyetle ilk dört dışı kalma tehlikesinin ortaya çıkması çok da imkansız değil.

5) Boğaziçi Sultans (1-3) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 5

Onur Murat İnal: ODTÜ karşısında 30-6 galibiyet aldılar ama biraz geç kalmış olabilirler. Bu hafta Sakarya Tatankaları karşısında galibiyet alamazlarsa yanılmıyorsam tarihlerinde ilk defa losing season yaşayacakları garantilenecek. Bu bile, ne durumda olduklarını ifade etmeye yetiyor aslında. Bazı sezonlar feda edilerek önümüzdeki sezonlar için altyapı oluşturma çalışmasına dönülebilirbilir ama Boğaziçi Sultans kültürü de buna uygun mu, emin değilim. Yine sonradan çıkış yakalayacaklarını düşünerek soru işaretleriyle sezonun en kritik maçlarına çıkıyorlar.

And Kaan Yılmaz: Sultans, şeytanın bacağını bu hafta kırdı ancak takım, kendi kaderi üzerindeki kontrolünü ilk iki hafta Eagles ve Hornets’e yenilerek bu iki takıma çoktan devretti. Buna rağmen, Sultans’ın performansındaki ilerlemeyi görmezden gelmek elde değil. Sezonun başında oyuncu sirkülasyonu yaşayan hücum hattında uyum yeni yeni yakalanıyor, hattın savunma ünitesi ise artan edge ve interior rush performansıyla her geçen hafta rakip O-Line’lara daha zor anlar yaşatmayı sürdürüyor. Şu an için takımdaki en önemli eksik, quarterback Nick Lielert’ın hücumda verdiği kararların idealden biraz uzak olması. “Madem Sultans bu kadar iyi, niçin yukarıya koymuyorsun?” diyecek olursanız, güç sıralamasının mantığı, safi güncel olandan ziyade hem istatistiksel hem de oyun anlamında takımların sezon başından bu yana sahip oldukları kümülatif performansa dayanıyor. Bu kritere göre, 1-3’lük Sultans’ın ilk dörde kendisini atabilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi duruyor.

6) ODTÜ Falcons (2-2) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 6

Onur Murat İnal: Boğaziçi’ne karşı sahada tutunamadılar ancak daha büyük tehlike, önlerindeki fikstür. Sırasıyla Yeditepe-Sakarya-ITÜ ile oynayacak olmaları kendilerinin play-off yarışına girmelerini zor kılıyor. Bunun yanında en büyük avantajları son iki sıra için memleket rakiplerinin fikstürlerinin kendilerinin fikstüründen daha da zor olması.

And Kaan Yılmaz: TAFL’de güç dengeleri o kadar kemikleşti ki sizin de takip ettiğiniz üzere, birkaç takım haricinde hiçbir ekibin sıralamadaki yeri hiç değişmiyor. Bu durum sadece bu sezona özgü olmamakla birlikte, ODTÜ de sahip olduğu koltuğu aşındıran takımlardan bir tanesi. Halen iki Ankara takımını mağlup etmenin ekmeğini yiyen Falcons, kendisini yukarı atabileceği ilk maçta Sultans’a karşı bir tehdit oluşturmanın bir hayli uzağında kaldı. Oyunu iyi sıkıştıran Boğaziçi savunmasına karşı çözümsüz kalan ODTÜ hücumu, quarterback’i koruma konusunda da sıkıntılar yaşayınca mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Takımın önünde, sahip olduğu sıralamayı değiştirebileceği Eagles ve Hornets maçları bulunmasına rağmen, bu karşılaşmalardan da istenen sonucun çıkması zor gibi duruyor.

7) Hacettepe Red Deers (1-3) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 7

Onur Murat İnal: Önündeki maçlar sırasıyla Koç Rams – Boğaziçi Sultans – Sakarya Tatankaları. İzlediğimiz Hacettepe takımının buradan bir galibiyet çıkarma ihtimali matematik denklemi olur ne yazık ki. Geçen hafta yazdığım “tamam mı devam mı” kısmında ITÜ mağlubiyetiyle tamam dediklerini düşünüyorum. Amerikalı koç var ama programda belli ki ciddi parçalar eksik görünüyor.

And Kaan Yılmaz: Red Deers, ilk yarısını iyi oynadığı karşılaşmada ikinci yarı çözülerek ağır bir yenilgi aldı. Hornets’e karşı ilk yarıda sergilenen oyunun maç geneline taşınması ise takım için bir hedef olmalı. Ancak ilk hafta ODTÜ’ye kaybetmiş olmaları takımın, ligin kalburüstü takımları ile karşılaşacağı son üç haftadan en az iki galibiyet çıkarmasını zorunlu kılıyor. Bütün bunlar bir kenara, 40 yard’lık alan golünü nasıl vurdun be abi, helal olsun J.

8) Gazi Warriors (0-4) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 8

Onur Murat İnal: Ankara kaleleri düştü! Ligin galibiyetsiz tek ekibi olarak sezonun yarısı geçildiğine göre kağıt üstünde son iki için yerini kesinleştiren ilk takım diyebiliriz. Sırayla maçlarının ITÜ – Koç – Boğaziçi olması Gazi Warriors sevenlerin zor zamanlar yaşayacakları anlamına geliyor. Boğaziçi için söylediğim, bu seneyi bırakıp yeni sezon yapılanmasını bir an önce başlatmaları kendileri için faydalı olacaktır. Sezon içinde yaptıkları koç değişiklikleri buna son derece uygun. Camiada kendilerini kanıtlamış bu kişilere güvenip zaman vermek gerektiğini düşünüyorum.

And Kaan Yılmaz: Hem savunma hem de hücum hattında büyük problemler yaşayan Warriors için sezonu kurtarma umutları, üçüncü haftada Falcons’a karşı alınan mağlubiyetle bir hayli azalmıştı. Bu hafta Eagles’a da yenilen Gazi ekibinin önünde bir Koç Rams maçının olduğunu hesaba kattığımızda matematiksel olarak dahi kümeden kurtuluş ihtimali fazlasıyla azalıyor. Onlar için sezonun bundan sonraki amacı, uygulayacakları rotasyon ile genç oyuncularına tecrübe kazandırmak olabilir.