TAFL’de beşinci haftanın tamamlanmasıyla, ilk dört içerisindeki yer kapma mücadelesinin neticeleneceği son iki haftaya girmiş bulunmaktayız. Hoş, Koç Rams ve Sakarya Tatankaları zaten haftalar önce aldıkları kritik galibiyetler ile potadaki yerlerini sağlamlaştırmışken Yeditepe Eagles, bu hafta ODTÜ Falcons’ı 26-6 mağlup ederek playoff biletini alan bir diğer ekip oldu. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa son yarı finalist koltuğuna da, dörtlü içerisindeki pozisyonu halen net olmayan İTÜ Hornets oturacak.

Playoff’a yükselecek takımları belirleyen maçların sezonun ilk haftalarında oynanmış olması ise TAFL’de güç dengelerinin artık kolay kolay değişmeyecek olduğuna önemli bir işaret. Bunun doğal bir sonucu olarak biz de beşinci hafta sonrası takımları sıralarken bir önceki haftanın dengelerini koruma kararı aldık:

1) Koç Rams (5-0) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 1

Onur Murat İnal: Bu hafta hangi oyuncular ön plana çıkar da biz onları yazarız derken Hacettepe Red Deers’in karşılaşmaya eksik gelmesi sonucu maç oynanmadı ve bize yazacak bir şey kalmadı. Kendi aralarında hücum-savunma karşılaşması yapan Koç Rams le ilgili yazmak da olmaz şimdi. Bu hükmen galibiyet ile 5-0’ı buldular ve sıradaki karşılaşma ligin son sırasında yer alan Gazi Warriors ile. Öncesinde ise Kragujevac’ta oynayacakları bu sezonun ilk CEFL karşılaşması olan Wild Boars maçında kendilerine başarılar diliyorum.

And Kaan Yılmaz: Red Deers’ın İstanbul’a 15 kişi ile geliyor oluşu dahi bize, bu ligin kendisinden en çok çekinilen takımlarından birisinin Rams olduğunu gösteriyor. 2004’te kurulan ve 2014’te takım tarihinin ilk Kulüpler 1. Ligi finalini oynayana kadar inişli çıkışlı bir süreç yaşayan  Koç ekibi, sadece korumalı futbol alanında değil genel olarak Türk spor tarihinin en hızlı yükselişlerinden birisini yaşadı ve yükselişinden bu yana da sürekli zirveye oynayarak bu başarısının geçici olmadığını ispatladı. Daha uzun yıllar boyunca da eriştikleri bu noktadan kolay kolay aşağı inmeyeceğe benziyorlar.

2) Sakarya Tatankaları (4-1) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 2

Onur Murat İnal: Sakarya temsilcisi Koç Rams mağlubiyeti sonrası ligin önemli takımlarından Sultans karşısında zor geçen bir karşılaşma sonrasında uzatmada galibiyet alarak ilk iki için zor bir engeli daha atlattı. Maç içi dengelerin sıkça değiştiği karşılaşmada özellikle kenar yönetiminin verdiği doğru kararlar galibiyette etkili oldu. Bloklanan ve sayıya dönüşen PAT denemesinden sonra alan golü başarısı sağlamaları, maçı uzatmaya götürmeyi ve sonrasında kazanmalarını sağladı. Sırada ODTÜ ile Sakarya’da karşılaşacaklar.

And Kaan Yılmaz: Tatankalar, hedef maçlarını oynamadıkları Sultans karşısında üç kez geriye düşseler dahi eşitliği sağlayarak oyun ve moral üstünlüğünü maç boyunca rakibe bırakmadılar. Quarterback Bilguun Althaykuyag’ın yoğun pass rush’ı erken fark edip cep dışına yaptığı koşularla önemli first down’lara ulaşan Tatankalar, uzatmalardaki son Sultans drive’ında iyi bir “prevent” örneği sergileyerek hak ettikleri bir galibiyete ulaştılar. Kalan maçlarını sırasıyla ODTÜ Falcons ve Hacettepe Red Deers’a karşı oynayacaklarını hesaba kattığımızda, bu hafta Hornets ve Eagles arasında oynanacak olan ve lig üçüncüsünü belirleyecek olan karşılaşma ikinci sıradaki Tatankalar adına çok daha önemliymiş gibi duruyor.

3) İTÜ Hornets (3-2) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 3

Onur Murat İnal: Beklediğimiz gibi İTU Hornets haftalar geçtikçe form grafiğini yükseltiyor. Üniversiteler Ligi seviyesinde son yıllarda başarılı olan iki takımın karşılaşmasında Gazi Warriors’a karşı 30-0’lık net skorla galibiyet bulurken yabancılarından skor anlamında en çok verim aldıkları karşılaşma oldu.  Fikstür olarak en zor başlangıcı yaptığını düşündüğüm Hornets ligin sonunda da kendileri için iki kritik karşılaşmaya çıkacak. Ligin tüm sıralamasını bu iki karşılaşma belirleyecek dersek yanlış olmaz. Altıncı haftanın maçı, kesinlikle Yeditepe ile oynayacakları karşılaşma olacak.

And Kaan Yılmaz: Lig sonuncusu Gazi Warriors’a karşı alınan 30‘lık sonuç herhalde kimse için şaşırtıcı olmamıştır. Bu sebeple ne Hornets ne de Warriors adına, üzerine çok da fazla konuşulacak bir karşılaşma değil. Hornets için asıl önemli olan, haftalardır konuştuğumuz Eagles maçının kapıda belirmiş olması. Olası bir mağlubiyet, takımı sadece üçüncülükten uzaklaştırmayacak; buna ek olarak, son hafta oynayacağı ODTÜ Falcons maçını da bir hayli kritik bir duruma da sokacak. Nitekim, Hornets’in iki maçını da kaybetmesi beşinci Sultans için bir yarı final şansı yaratacak. Ancak tabi bu, gerçekleşmesi oldukça güç bir senaryo. Bundan ziyade Hornets, topun iki tarafında da verdiği güvenle zaten bu küçük ihtimali dahi göz ardı etmemizi sağlıyor.

4) Yeditepe Eagles (4-1) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 4

Onur Murat İnal:  Yeditepe öyle ya da böyle beşinci haftaya 4-1 ile girmeye başardı. Lige tekrar giriş yapan bir takım için önemli bir başarı kesinlikle. Bu hafta ligin sıralaması için oldukça önemli olan karşılaşmada ODTÜ Falcons’u son çeyrekte kopan karşılaşmada geçerek playoff biletini aldılar. Hücum konusunda daha önce belirttiğimiz avantajları kullanmaya başladılar fakat ilk maçlarda görev alan center yerine çaylak center’la oynuyor olmak zorunda olmaları kritik zamanda hatalara yol açıyor. Son iki hafta ise Yeditepe için güçlerini görecekleri/gösterecekleri İTÜ  Hornets ve Koç Rams karşılaşmalarını yaşayacaklar. Ligin şu ana kadar en az sayı yiyen takımının, bu iki güçlü hücuma sahip ekibe karşı oynayacağı oyun merak konusu. Koç kadrosu kalabalık olmayan Yeditepe’nin Üniversiteler Ligi’ne çeyrek finalde veda etmesiyle artık tek odak noktasının Kulüpler 1. Ligi olması avantaj sağlayacaktır kendilerine.

And Kaan Yılmaz: Eagles, bu hafta Falcons’a karşı oyun olarak çok üstün götürdüğü karşılaşmayı ilginçtir son çeyrekte kopardı. Öyle ki, son 15 dakikaya Yeditepe ekibi 6-0 önde girerken maç sonunda tabelada 26-6 yazıyordu. Qaurterback’i Austin Strubbs’ın kusursuza yakın oynadığı bir dördüncü çeyrek sonrası gülen Eagles’da karşılaşmanın yıldızı ise tigt end Yavuz Akaydın’dı (#86). Tight end dediğime bakmayın, pozisyon havuzu slot receiver’dan flanker’a kadar genişleyebilen ve dolayısıyla büyük eşleşme problemleri yaratabilen Yavuz, TAFL’de savunulması en güç hücum silahlarından bir tanesi. Eagles, bu karşılaşmada da ondan maksimum hedef almayı başardı. Takımla ilgili olumsuz gördüğüm unsur ise sayısız snap ve long snap’te hata yaparak önemli yard’lar kaybedilmesi oldu. Falcons maçı, bu tarz basit hataları kaldıracak bir karşılaşmaydı ancak bir yarı final maçının bu tarz hatalara karşı çok daha toleranssız olacağı kesin.

5) Boğaziçi Sultans (1-4) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 5

Onur Murat İnal: Sultanlar için atılabilecek başlık “Yine OImadı”. Yıllardır geç açılıyorlardı ama bu sefer fazlasıyla geç kalmış olabilirler. Kazanabilecekleri maçı kaybetmelerinden sonra son iki hafta mucize peşindeler. Türkiye olarak bu durumlara alışık olsak da bu sefer iş gerçekten yıldızların bir araya gelmesiyle olacak gibi değil. Yabancı oyuncu seçiminde başarılı tercihler yapamıyor olmaları bu durumda olmalarının en büyük nedeni bana göre. Bir başka neden ise özellikle hücum tarafında maç içinde belli dönemlerde sıkışıyorlar ve buna çözüm bulamıyorlar. Playoff şanslarının devam etmesi kendileri için yeniden yapılanmaya başlama imkanı da vermiyor.

And Kaan Yılmaz: Bundan önceki hafta, aralarında bendeniz And Kaan Yılmaz’ın da bulunduğu birçok kişi, Sultans için Tatanka maçını kazanmayı bir zorunluluk olarak görüyordu. Tabı sezon başında üst üste gelen mağlubiyetlerin, takımın sanki hiç mağlubiyet lüksü kalmamış gibi bir izlenim yaratması doğal. Ancak şu bir gerçek ki Tatankalar maçının kaybedilmiş olması, Sultans’ın zaten az olan playoff şansında pratik olarak neredeyse hiçbir fark yaratmadı. Beşinci haftaya kadar, takımın ilk dörde yükselebilmesi için Yeditepe Eagles-İTÜ Hornets maçı mağlubunun aynı zamanda en gerçekçi rakip olan ODTÜ Falcons’a da kaybetmesi gerekiyordu. Tatanka-Sultans maçı oynanırken Eagles’ın Falcons’ı devirmesi ise Yeditepe ekibini playoff’a yolladı ve bu denklemden çıkardı. Bu durumda, Sultans’ın ilk dörtten edebileceği tek rakip 3-2’lik Hornets olarak kaldı. Hornets’in önümüzdeki iki hafta maçlarını kaybetmesi, Tatankalar’ın bu hafta Falcons’ı mağlup edeceğini varsayarsak, Falcons-Sultans-Hornets’i üçlü averaja sokacak. Bu farazi üçlü eşitlik durumunda şu an için Sultans +17, Falcons ise -24’lük averaja sahip. Yani eğer bu hafta Hornets, Eagles’a kaybederse Falcons’ın ilk dörde çıkabilmesi için son hafta Hornets’i 42 sayılık bir farkla yenmesi gerekecek. Eğer Sultans, Tatankaları mağlup etseydi, Hornets’in son iki maçını kaybediyor Sultans’ın da son iki maçını kazanıyor olması Boğaziçi ekibini ilk dörde sokacaktı. Tatankalar maçının kaybedilmesi ise Sultans’ın playoff ihtimalini şu senaryoya indirgedi: Sultans’ın son iki maçını kazanıyor, Hornets’in ise yedinci hafta ODTÜ’ye karşı 41’den az fark yemek üzere son iki maçını kaybediyor olması lazım. Falcons’ın Hornets’e 41 sayılık fark atması çok gerçekçi olmadığından, iki senaryo arasında Sultans’ın playoff şansı yönünden neredeyse hiçbir fark yok. Buna rağmen Tatanka maçı, Sultans için önemli bir sonuç doğurdu ki o da takımın, tarihinde ilk kez bir “loosing season” yaşayacak olması. Sultans küçük de olsa bir ihtimal yine playoff yapacak, ancak Türk futbolunun lokomotif ekibi için bu sezonda elde edilen derece uzun yıllar hafızalardan çıkmayacak.

6) ODTÜ Falcons (2-3) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 6

Onur Murat İnal: Koşu takımı olarak gördüğümüz ve lanse ettiğimiz ODTU Falcons, Yeditepe karşısında maçın başında neredeyse tamamen pas deneyerek yaptığı interception’lara rağmen son çeyreğe kadar maçın içinde skor olarak kalmayı başardı. Sonrasında basit hatalar ve oyundan düşerek kısa süre içerisinde 20 cevaplanamayan sayıyla karşılaştılar. Üniversiteler Ligi’nde ağır bir mağlubiyetle veda ederken Sakarya ve İTU deplasmanlarına gidecek olan ODTÜ Falcons’u zor karşılaşmalar bekliyor.

And Kaan Yılmaz: Sultans başlığının altında uzunca anlattığım playoff senaryolarında Falcons’ın Eagles’a mağlup olmasının denklemi hatırı sayılır miktarda sadeleştirdiğinden bahsettim, çünkü bu karşılaşma Eagles’ın playoff biletini garanti etmekle kalmadı aynı zamanda Falcons’ın ilk dört şansını da ciddi anlamda azalttı. Aslına bakarsanız Falcons, Eagles’a karşı fena direnmedi ki dördüncü çeyreğe kadar da skoru 6-0’da tuttu. İlk yarıda quarterback hatasından kaynaklanan üç interception, Falcons’ın ritim yakaladığı drive’ların önünü kesmeseydi belki de dördüncü çeyreğin senaryosu bambaşka olacak ve ODTÜ kaçarken Yeditepe kovalayacaktı.

7) Hacettepe Red Deers (1-4) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 7

Onur Murat İnal: Amerikan Futboluyla ilgili belli standartlar getirilmeye çalışılırken ve bazı takımlar kurumsallaşmaya çalışırken en üst ligimizde oyuncu sayısı yetersizliği nedeniyle maç oynanmıyor olması gerçekten düşündürücü.

And Kaan Yılmaz: Adeta bir yaz havasının yaşandığı geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’a gelen 15 Red Deers’lının iş güç arasında yaptıkları bu küçük “İstanbul kaçamağı”nın güzel geçtiğini umuyorum. Bu seyahate bir “kaçamak” diyorum çünkü Red Deers gibi köklü bir takımın, bir maç öncesi sahada en az 35 kişiyle hazır bulunmaları gerektiği kuralını bilmiyor oluşlarını düşünmek dahi istemiyorum.

8) Gazi Warriors (0-5) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 8

Onur Murat İnal: Üniversiteler Ligi’nde yarı finale ulaşan Gazi Warriors, Kulüpler 1. Ligi’nde tam tersi bir görüntü çizmeye devam ediyor. Sezon başında ilk ü. hafta aldığı sonuçlarla kendi kaderlerini belirlerken önlerindeki iki hedefsiz maçın zorluk seviyesinin yüksek olması, kendilerini konsantrasyon konusunda oldukça zorlayacaktır.

And Kaan Yılmaz: Warriors için kabus hızla devam ediyor! İlk hafta Sakarya Tatankaları’na 30-0 kaybeden takım, bu hafta da İTÜ Hornets’e aynı skorla boyun eğdi. Eksikleri hakkında, sezonun başından beri fazlasıyla konuştuk ancak bundan sonra söylenecek bir sözün faydadan çok zararı olacaktır. Gazi, adeta hatırlamak istemeyeceği bir sezon yaşadı. Umarız, önümüzdeki sezon ikinci ligde mücadele edecek olan takım Anka kuşu misali küllerinden doğup eski dominant günlerine en kısa sürede geri döner.