AFC North draft değerlerlendirmesi yazılarımın geldik sonuncusuna. Bu hafta da Baltimore’un draft’ını ve sonrasında yaşadıkları problemlerden bahsedip Ozzie Newsome’a bir iki sallayıp çekileceğim. Önce kimdir bu Ozzie Newsome… Alabama’da kolej futbolu oynamış daha sonra da 78-90 yılları arasında da Cleveland Browns forması giymiş bir Hall of Fame bir tight end ve son 15 senedir de Ravens’ın genel menajeridir. En bilinen özelliği ise bu adamın Alabama oyuncularına olan aşkıdır. Ha Alabama’dan kötü oyuncu çıkar mı genelde çıkmaz ama Ozzie için iyi kötü yoktur sadece Alabamalılar ve Alabamalı olmayanlar vardır. Bu sene de Ozzie yine gözünü kapadı ve Alabama’dan kim varsa takıma doldurdu. Gelelim tek tek incelemeye…

1. Tur, 16. Sıra: Marlon Humphrey – CB – Alabama

Ozzie’nin bu sene ilk oyuncusu tabi ki Alamaba’dan. Zaten 1997’den beri sekiz kere ilk turda Alabamalı seçmiş, toplam sayıdan bahsetmiyorum bile. Bu çocuk belirli bir seviyede ise hem de Ozzie ile aynı forma numarasına sahipse nereye gideceği de iyi kötü belli oluyordu. Fiziksel yönü oldukça iyi olan Humphrey ile ilgili en büyük eleştiri her zaman için top yetenekleri oldu. Hem Washington, hem de Clemson maçında ellerinin arasından kayıp giden toplar ve bazen cover’da kaybolup gitmesi büyük soru işaretleri oluşturdu. Aslında Humphrey’in bu sene pek forma şansı bulmasını beklemiyordum çünkü daha baya öğreneceği var. Fakat Tavon Young’un sezon kapatan sakatlığı kesinlikle bu çocuğun forma şansını arttırıyor. Yine top yetenekleri ile ilgili Deion Sanders’tan bir alıntı yapayım. Sanders bu çocuk için “Fiziksel olarak çok iyi ama top tekniği kötü ve üzülerek söylüyorum ki kimseye top tekniğini öğretemezsiniz” şeklinde konuşmuştu. Aynı Sanders, bir cornerback için top tekniği doğuştan olmalıdır demişti. Ben de açıkçası çok akıllı bir hamle olarak görmüyorum ama Ozzie’nin vardır bir bildiği deyip geçelim.

2. Tur, 47. Sıra: Tyus Bowser – LB – Houston

Bowser, hızlı, çevik ve Ravens’ın pass rush’ına kesinlikle katkı sağlayacaktır. Onu geçtim çoğu NCAA linebacker’ına artı olarak koşuya karşı çok iyi ama ne zaman ki gel sen bie cover yap desen orada işler değişiyor. Tamam bunlar öğrenilir falan da bu adamın 2016 yılında bir ayı sadece takım arkadaşı ile kavga ederken kırdığı bir kemik yüzünden kaçırması hangi akla mantığa sığıyor. Nerede akıl, nerede düşünce. Azcık kafayı kullansan neler olacak… Ancak kesinlikle Suggs’tan öğreneceği çok şey var.

3. Tur, 74. Sıra: Chris Wormley – DL – Michigan

Ravens’ın yine iyi seçimlerinden birisi. Yapı olarak Brandon Williams’ı andırsa da daha baya öğreneceği şeyler var. Biraz da üretim konusunda sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. 4ört yıllık Michigan kariyerinde 17.5 sack ve 31.5 yard kaybettiren tackle’ı olan Wormley Ravens savunması için önemli olabilir. Her şeyi güçle yapmaya çalışırsan NFL ofansif line’ları senle oynar onun için bazı numaraları öğrenmesi lazım.

3. Tur, 78. Sıra: Tim Williams – OLB – Alabama

Gelelim başka bir Alabamalı çocuğa. Yetenek desen var, patlayıcılık, hızlı vesaire hiçbiri eksik değil. Adam ilk 11 başlamadan 2016 yılında 16 yard kaybettiren tackle ve dokuz sack ile oynadı. Yine yaratıcılıkla alakalı sorunlu olan Williams’ın baya öğrenmesi gereken şey var ama Tim Williams’ın esas sıkıntısı karakter. Ravens sadece bir pass rusher değil onunla beraber bu paketi de draft etmiş oldu. Uyuşturucu problemi, silah problemi ve sabıka kaydı problemi. Yetenekli olduğu kesin ama bakalım Maryland’te sonu the Wire dizisindeki gibi mi olacak yoksa bir Elvis Dumervil mi olacak?

4. Tur, 122. Sıra: Nico Siragusa – G – San Diego State

Öncelikle belirteyim bu adamın Tony Siragusa ile bir alakası yok. Ancak özellikle ofansif line oyuncusu konusunda fakir olan draft’ın en atletik guard’larından birisi olduğu kesin. Küçük bir okuldan gelmesi sıkıntı olarak görülse de Baltimore gibi outside zone şemasıyla koşacak takıma katkı sağlayacağı garanti. Baltimore’un bu sene bana göre en iyi seçtiği oyuncu.

5. Tur, 159. Sıra: Jermaine Eluemunor – OT – Texas A & M

Eski bir rugby oyuncusu olan Eluemunor kesinlikle bir OT için fazlasıyla çevik. Aynı zamanda 1.94 boyu ve 150 kilosu ile de linebacker’lara karşı üstünlük sağlayabilir. Özellikle Ricky Wagner’dan sonra o boşluğu doldurmak için erken bir zamanda çaylak olmasına rağmen forma ile tanışmaması için hiçbir neden yok. Ekstra not olarak da kolej için hiçbir okul tarafından seçilmeyip sonra da The Office dizisinin çekildiği yer olan Scranton, PA’deki Lackawanna College’da kariyerine başladığını da parantez içinde verelim. Sonra oradan en iyi ikinci konferans takımına seçilip buradan A&M’i tercih etmiştir.

6.Tur, 186. Sıra:  Chuck Clark – S – Virginia Tech

Kesinlikle Eric Weddle ve Tony Jefferson arkasında kalacak fakat gelişmeye çok açık bir oyuncu. Özellikle de pozisyon derinliği açısından çok faydası olacağını düşünüyorum. Ama gel gelelim ki bu sene forma şansı bulması zor görünüyor. Muhtemelen özel takımlarda kendine yer bulacaktır. 183 cm ve 93 kilo fizik ile de iyi işler yapabilir.

Genel

Ravens yine bu sene ilk dört seçimini toplamda da beş seçimini savunma oyuncusundan yana kullandı. Zaten bu savunma ligin en iyi savunmalarından birisi idi. Çoğu istatistikte ilk beşte yer alan bir takım neden bu kadar savunma draft etti anlamak pek mümkün değil. Bir de zaten free agency’de Tony Jefferson, Brandon Carr’ı almışsın, bir de Brandon Williams’ın kontratını uzatmışsın. Bunun yanında geçen sene ligin en kötü hücumlarından birine sahipsin. Düzgün running back yok takımda, wide receiver grubunda Steve Smith sonrası için zaten çözümsüz ancak ahı gitmiş vahı kalmış Mike Wallace’ın eline bakıyorsun. Ofansif line konusunda gelecek için umutlu olsam da Ricky Wagner’ın boşluğunu doldurmakta zorluk çekeceksin hala neden defans?

Bir de tabi ki son günlerde Dennis Pita’nın da sezon bitiren sakatlığı sonrası Baltimore’a kolay gelsin diyorum… İlk turda Humphreys yerine gidip O. J. Howard’ı almak varken cornerback aldılar, akıl fikir diliyorum Ravens’a… Ancak ne olursa olsun hem John Harbaugh tarafından çalıştırılmaları, hem de şanslı olmaları dolayısıyla muhtemelen Joe Flacco’ya rağmen Steelers ile başa baş mücadele edecektir. Ne kadar eleştirsem de draft’larını, Bengals ile karşılaştırınca en azından daha az riskli ve gelecek için umut verici bir draft olduğunu düşünüyorum. Siz bu sene Ravens’tan az skorlu maçlar bekleyin, hele ki Cleveland Browns ile olan maçları toplamda 20 sayıda falan biter gibime geliyor…