Bir Türk Amerikan Futbolu Ligini daha 15.06.2017 – Perşembe günü Sarıyer Yusuf Ziya Öniş stadında oynanan Koç Rams – Sakarya Tatankaları final maçı ile sonlandırdık. Federasyonun yaşadığı çalkantılı dönem ve sonrasında, 28 Ocak 2017 tarihinde yeni seçilen Federasyon yönetimin maç programını hiç bozmadan bu ligi bitirebilmesi ve bu kadar güzel bir organizasyon ile final maçını oynatması sebebi ile Türk Amerikan futbolu açısından takdir edilmesi gereken bir performans olduğunu düşünüyorum. Zira, 2006 yılında İnönü Stadı’nda oynanan maçtan beri en güzel final organizasyon performansı sergilendi. Final maçı ise seyir zevki açısından müthiş, ama rekabet açısından beklenenin altında oldu.

Koç Rams takımının zamanında esas omurgasını oluşturması sebebi ile İstanbul Cavaliers zamanından da kalma müthiş bir final tecrübesi var. Final maçlarında final tecrübesinin ne kadar önemli olduğunu açık olarak bu maçta gördük. İki sene önce ikinci ligde mücadele eden Sakarya Tatankaları’nın ise bir final oynuyor olması müthiş bir başarı olarak görülmesi gerekir. Zaten Türk Amerikan Futbolu Ligi’nde ilk final maçında benim hatırladığın kadarı ile şampiyon olan takım yoktur. Takımların şampiyon olmaları için mutlaka bir final kaybetmiş olmaları gerekiyor. Sakarya Tatankaları’nın bu final mağlubiyetinin gelecek sezonlardaki şampiyonluk habercisi olduğunu umuyorum.

Koç Rams çok kaliteli ve Türk Amerikan Futbolu Ligi seviyesinin üstünde yabancılara sahip bir takım. Oyun kurucuları Quentin Williams, receiver’ları Ivan Pavlovic ve koşucuları Charles McCrea her takımı şampiyon yapabilecek kalitede oyuncular. Bu tip oyuncuların varlığı TAFL, Koç Rams oyuncuları ve diğer takımlar açısından da kendilerini geliştirmeleri için büyük avantaj. Takımlar bu kalitede oyuncularla oynadıkça tecrübe kazanmakta ve Koç Rams oyuncuları ise sürekli bu oyuncular ile antrenman yapmaları sebebi ile kendilerini geliştirmekteler. Koç Rams yönetimini ve Koç Üniversitesi’ni bu kadar kaliteli yabancıları Türkiye’ye getirdikleri için kutlamak gerekir.

Bu kadar kaliteli yabancıları olmasına karşın, Koç Rams takımının kısa mesafeli oyunlar ve koşu oyunlarında sorun yaşadığını gördük. Tabii bunun sebebi klasik TAFL stili olan kısa pas ve kısa koşu oyunlarında uzmanlaşmış Sakarya Tatankaları’nın, Koç Rams’i bu oyunlarda durdurabilmesidir. Ancak Koç Rams oyun kurucusu Quentin Williams oyunun her sıkıştığı anda attığı uzun paslar ile Sakarya Tatankaları’nın direncini kırmayı başardı ve Koç Rams haklı bir galibiyet ile Sakarya Tatankaları’nı 56 – 14 yenerek şampiyon olmayı başardı.

Final organizasyonu, Türk Amerikan Futbolu Ligi’nin bu güne kadar gördüğü en profesyonel ve en güzel organizasyonuydu. Perşembe günü olması sebebi ile eleştiriler almış olsa da, tribünler normal bir final maçı doluluğundaydı. Kaldı ki maçın TRT Spor’dan naklen yayınlanması sebebi ile Türk Amerikan Futbolu severler maçı bu işi bilenlerce yapılan profesyonel bir çekim ve yayınlama ile izleme imkanı buldular.

Final organizasyonuna baktığımızda profesyonel ses sistemi, TRT tarafından yapılan naklen yayını, profesyonel sunucusu, açılış vuruşunu dünya şampiyonu ve olimpiyat ikincisi milli güreşçi Rıza Kayaalp’ın yapması, devre arası konser veren Merve Özbey, hakemin kulaklığından kararları anonsu, led ekran skorbord’u, ödül organizasyonu ve hakemlerin formaların kenar görevlilerinin formasına kadar uyumu ile bizlere bir final organizasyonun nasıl yapılacağını gösterdiler. Sosyal medyada takip ettiğimizde ise final maçı hakkında olumlu ve insanların şaşırdığı bir yayın akışı gördük. Bu da sporumuzun tanıtımı açısından çok önemli bir gelişme oldu.

Şahin Kömürcü’nün federasyonda yaptığı usulsüzlükler sebebi aldığı sekiz ay hak mahrumiyeti ve sonrasında kalan enkaz ile, 28 Ocak’ta yeni seçilen federasyon yönetimi, diğer aday bu sezon lig başlayamaz dediği halde, bu ligi zamanında oynatmayı başlatarak ve bu kadar başarılı bir final organizasyonu yaparak bize federasyon yöneticiliğinin insanların arkasından iş çevirerek değil, sahaya çıkıp organizasyon yaparak yapılacağını bize göstermiştir. Bu başarısı sebebi ile federasyon yönetimini ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Sahada ter döken ve kenarda iki takımı da destekleyen tüm yönetici, görevli ve oyuncuları bu kadar kaliteli TAFL standartları üzerinde bir finalin parçası oldukları için kutluyorum.