Yine ölü sezonda farklı bir yazı yazmak istedim. Hep en iyileri yazıyorduk geçen hafta bir farklılık yapıp en kötüleri yazdım. Bu hafta da hepsinden farklı bir şey yapıp ligin son iki, üç senesinin hep ortalama da kalan takımlarını yazmak istedim. Neden bu takımlar ortalama kaldılar ve acaba 2017’de farklı bir şey görür müyüz gelin beraber bakalım…

Buffalo Bills

Bills her sene ne iyi ne kötü takımlara bakınca listenin en başında geliyor. 2014 senesinden beri bu takımın toplam 24 galibiyeti ve 24 mağlubiyeti var. 2014 senesinde takımın başına getirilen Rex Ryan’ın takımın çehresini değiştirmesi beklenirken AFC East ekibi hiçbir iyileşme gösteremedi. Bazen çok parlak görünse de takım bazen çok kolay ve kazanmaları beklenen maçları kaybettiler. Mesela geçen sene Patriots’a yenilgi yaşatan iki takımdan biri Buffalo Bills’di (Brady oynamasa da rakiplerini sıfıra karşı yendiler).

Bills her zaman ortalama üzeri bir savunmaya sahip olsa da hücum konusunda hep sıkıntılı bir görüntüye sahip. Running back pozisyonunda NFL’in şu an en çok kazananı olan LeSean McCoy her sene iyi istatistikler ortaya koyuyor. Aynı şekilde 2014 draft’ının dört numarası Clemson ürünü wide receiver Sammy Watkins sakatlıklarla sorun yaşamadığı sürece çok dominant bir performans gösteriyor. Topun defansif tarafında da Marcell Dareus, Jerry Hughes ve Shaq Lawson gibi pek çok ilk tur oyuncusu olsa da, bu oyuncular takımın geçen sene takımın sayı yeme istatistiğinde 16. sırada yer almasına engel olamadı. Bunlara ek olarak geçen yıl linebacker pozisyonunda oynayan Lorenzo Alexander kariyer sezonu geçirip Pro Bowl’a kaldı. Diğer bölgeleri sabaha kadar konuşsak da takımın en problemli bölgesi QB pozisyonu…

Oyun kurucu pozisyonunda oynayan Tyrod Taylor topa sahip olmada çok iyi olsa da ben hala bu adamın pasları iyi mi kötü mü çözemiyorum. Hatta oyun anlayışı Alex Smith’e benziyor desem yine yanlış konuşmamış olurum. Tek artısı koşu oyununda atletikliği ile ön plana çıkması ama bu bir takımı daha ileri götürür mü? Bana çok gerçekçi gelmiyor. Bir de tabi ki bu kadar kötü performanslardan sonra Rex Ryan yerine bu sene Carolina Panthers’ın eski defansif koordinatörü Sean McDermott takımın başına getirildi. McDermott kesinlikle savunmayı daha iyi bir yere getirecek olsa da hücumda ne yapar bilinmez. Bu sezon normalde 10 numaradan draft edecekken Kansas City Chiefs ile takas yapan Bills, cornerback pozisyonunu Tre’Davious White ile güçlendirdi. Bana göre en parlak hareketleri ise ikinci turda draft ettikleri wide receiver Zay Jones. Zay Jones özellikle Robert Woods ve Marquise Goodwin’in takımdan ayrılmasından sonra ilk seneden iyi katkı yapacaktır diye düşünüyorum. Anack yine de bu sene altı ile sekiz galibiyet arasında alacaklardır diye düşünüyorum.

Philadelphia Eagles

Son üç yılı yine 24-24 olan bir başka takım ise Philadelphia Eagles. 2015 senesinde Chip Kelly’den kurtulduktan sonra takımın başına Andy Reid’in yardımcılarından Doug Pederson’ı getirdiler. Doug Pederson’da Andy Reid gibi batı yakası ofans şemasını takıma getirip ilginç bir savunma tarzı ortaya koymaya çalıştı. Sam Bradford’ın Eagles’a yollanması sonucunda 2016 draft’ının iki numarası Carson Wentz sezona süper bir giriş yapsa da sezonun ilerleyen zamanlarında o da bir çaylak olduğunu gösterdi. Tabi ki WR pozisyonundaki (muhteşem) ilk tur seçimleri Nelson Agholor ve Dorial Green-Beckham’ın düşürdükleri toplardan ya da yanlış dizilmelerinden bahsetmiyorum bile. RB pozisyonunda yer alan Ryan Mathews sakatlıklarla boğuşurken, Darren Sproles ise tackle’lar arasında koşularda görünmezleri oynadı.

Savunma kısmında Fletcher Cox ve Brandon Graham iyi işler yapsa da çaylak QB ile gidilebilecek iyi bir noktaya 7-9’a geldiler. Philadelphia hep iyi görünen free agent imzaları ile ön plana çıkarken bu free agen’tlar özellikle son yıllarda pek bir işe yaramadı. Bu sene de yine bu yoldan devam edildi ve Chicago’dan Alshon Jeffery, San Francisco’dan Torrey Smith, New England’tan LeGarette Blount takıma katıldı. Savunma kısmında ise New England’tan Chris Long, Baltimore’dan Timmy Jernigan’da takıma eklenen diğer parçalar. İlk turda draft ettikleri Derek Barnett pass rush konusunda takıma kesinlikle pozitif katkı yapacaktır. İkinci turda takıma katılan Sidney Jones bu sezon pek katkı vermeyecek olsa da önümüzdeki sene takımı çok daha iyi yerlere getirebilir. Üçüncü turdan aldıklar Rasul Douglas ise boyutları ile özellikle yüksek toplarda WR’ler ile baş edebilecek kapasiteye sahip bir oyuncu. Carson Wentz kesinlikle üzerine koyacaktır diye düşünüyoru. Anca Eagles’ın böyle farklı takımlardan toplama stratejisi genelde hep hüsranla sonuçlansa da bu sezon gerek Cowboys’un gerekse de Giants’ın düşüş yaşayacağını düşündüğümden Eagles bu sezon sekiz, dokuz galibiyet arası alıp belki de wild card pozisyonlarından birini zorlayacaktır.

Indianapolis Colts

2014 senesinde 11-5 yapmış olsa da sonraki iki yıl 8-8’e demir atan Colts bu sene de 8-8 yapsa pek şaşırtıcı olmaz. Özellikle ofansif line bölgesinde ve savunmanın her yerinde rezilleri oynayan Colts’un bir şekilde bu bölgeleri çözmesi gerekiyor. 2015 senesinde böbrek yaralanması geçiren Andrew Luck, geçen sene de omzundan sakatlandı. Bu sene de iyi bir ofansif line olmazsa neresini sakatlayacağını bakıp göreceğiz. WR bölgesinde TY Hilton, Donte Moncrief ve Phillip Dorsett gibi göreceli iyi oyunculara sahip olsalar da acaba Luck pas atmaya yetecek süreye sahip olacak mı bakıp göreceğiz. RB bölgesinde yılların adamı Frank Gore’un alternatifini bulamazlarsa bu bölgeden de pek katkı sağlanacağını sanmıyorum.

Savunma kısmında Giants’tan Johnathan Hankins ve Patriots’tan Jabal Sheard’ın takıma eklenmesi savunma yönünden katkı sağlasa da yine de geçen seneki gibi bu sene de pass rush konusunda sıkıntı yaşayacaklardır. 2014 yılındaki gibi bir Dwight Freeney ve yaşlı olsa bile Robert Mathis olmadan ne yapacaklarını göreceğiz. İlk turda draft ettikleri safety Malik Hooker ise kesinlikle kısa sürede takımın savunmasına artı etki sağlayacaktır. Eagles ve Bills’den farklı olarak bu takımın en büyük artısı bir franchise QB’sine sahip olması. Etrafında iyi receiver’ları da olduğu için hücumu düzeltmeleri hiç zor olmayacaktır. Yine de savunma konusunda bu kadar çok söküğü yamalamaya kalkmak hiçte kolay bir iş değil. Bu sene tamamen ofansif line iyi giderse ve AFC south yine geçen seneki seviyede geçerse 9-7 yapmaları olası görünüyor ama ben yine 8-8 ile istikrarlı gidişi sürdüreceklerini düşünüyorum.

New Orleans Saints

Son üç yılda da 7-9 yaparak toplamda 21 galibiyet alan Saints ligin istikrarlı ortalama takımlarından biri. Ofans konusunda belki de ligin en iyi beş QB’sinden biri Drew Brees’e sahip olsalar da defans konusunda bu kadar bahtsız olan takım, bu nedenle düzenli olarak ortalamadan kurtulamadı. WR pozisyonunda geçen sene yıldızlığa adım atan çaylak oyuncu Michael Thomas, yılların veteranı Ted Ginn Jr. ve TE pozisyonunda Colts’tan alınan Coby Fleener göze çarpan isimler olarak öne çıkıyor. Eski bir Heisman Trophy kazananı running back Mark Ingram’ın yanına Vikings’ten alınan 2012 yılı MVP’si Adrian Peterson’ı eklediler. Bunların yanına üçüncü koşucu pozisyonuna da bu sene draft’ın iyi RB’lerinden Alvin Kamara’yı aldılar.

Drew Brees’e iyi tamamlayıcılar veren takım savunma tarafında da boş durmadı. Alex Okafor ve Manti Te’o’yu takıma free agency’den ekleyen Saints bunların yanına ilk turda CB Marshon Lattimore’u ekledi. Jordan Cameron ve 2016’nın bir numarası Sheldon Rankins kendinden bekleneni verirse bu sezon Saints’in yukarılara gitmesi için hiçbir engel yok. Ancak gerek bulundukları grubun zorluğu gerekse de her sene yaşadıkları şanssızlıklar ve de hiçbir şekilde defansif koçlar konusunda yüzleri gülmediği için 8-8 ya da 9-7 yapacaklarını düşünüyorum. Her maçta ne kadar geride kalsalar da bir şekilde yetişmeyi başarsalar da maçları bitiremiyorlar. Bunu deyince benim aklıma direk geçen sene kaybettikleri Oakland Raiders ve Denver Broncos maçları geliyor ama eminim sizin de aklınıza başka maçlar geliyordur. Yine de bu takım da Colts gibi bir franchise QB’sine sahip. O yüzden iyi bir kadro ve momentum yakaladıklarında playoff görmeleri için bir engel yok…

Bu yazıda son iki üç senedir ortalama olmada istikrar sağlayan takımlardan bahsettim. Umarım ki 2017 yılı bu ortalama takımların istikrarlarını bozduğu ve playoff’lara kaldığı sene olur. Özellikle Buffalo Bills gibi taraftarı yeterince çile çekmiş ekip şu şeytanın bacağını kırar diyorum ama bu kadro ile nasıl yaparlar bakıp göreceğiz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…