Yönetimsel anlaşmazlıklar sonucu geride bıraktığımız yıllarda IFAF Paris ve IFAF New York olarak ikiye ayrılan IFAF’ta (Uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonu), yaşanan bu çift başlı duruma CAS’tan (Court of Arbitration for Sports) müdahale geldi.

Uluslararası sporda arabuluculuk görevi üstlenen bir üst makam niteliğindeki CAS, federasyona gönderdiği karar ile IFAF Paris yönetiminin, başkan Tommy Wiking’in 2015 yılında istifa etmediği yönündeki iddialarının geçerli olmadığına hüküm verdi.

Eylül ayında hem IFAF Paris hem de IFAF New York’un gerekçelerini dinleyen CAS, 22 Eylül’de yayınladığı kararda şunları beyan etti:

  1. Dönemin IFAF başkanı Tommy Wiking, federasyon yönetim kurulunun kabul ettiği üzere, 3 Şubat 2015 günü bu görevinden istifa etmiştir.
  2. 30 Nisan 2015’ten sonra Tommy Wiking’in IFAF adına bulunduğu bütün girişimler geçersizdir.
  3. Tommy Wiking, IFAF adına karar almaktan ve kendisini IFAF başkanı olarak lanse etmekten derhal vazgeçmelidir.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) özellikle olimpiyatlarda ve doping mevzularında ortaya çıkan anlaşmazlıklara arabuluculuk etmesi için kurduğu CAS’ın bu kararlarından da anlaşılacağı üzere, IFAF’taki çatlağın özü 2015 yılının başına kadar dayanıyor.

Öyle ki, 4-18 Haziran 2015 tarihlerinde İsveç’te düzenlenmesi planlanan IFAF Dünya Şampiyonası’nı iptal edilmiş ve görevinden kısmi olarak çekilen dönemin IFAF başkanı Wiking, bu olayı takip eden süreçte görevine geri dönmüştü.

2015 Ocak ayının sonunda ise Arlington/Teksas’ta düzenlenen IFAF buluşmasında federasyon yönetim kurulu, Wiking’den, görevine geri dönmemesini ve istifa edeceği yönündeki niyetini korumasını istemişti. Yönetim kurulunun bu teklifini kabul eden Wiking ise 30 Nisan 2015’e kadar görevden uzak kalacağını ve bu tarihe kadar istifa etme niyetini de koruyacağını belirtmişti.

Ancak tarihler 30 Nisan 2015’i gösterdiğinde yönetim kuruluna gönderdiği mektup ile Wiking, “federasyonda yapılan son görüşmeler ve IOC yetkililerinin yoğun desteği” sonucu görevinden istifa etmeyeceğini ve IFAF başkanı olarak görevine devam edeceğini beyan etmişti.

Wiking’in bu beyanı yönetim kurulu tarafından reddedilirken, 2015 Haziran’ında Canton/Ohio’da IFAF Dünya Şampiyonası’nın düzenlendiği esnada organize edilen IFAF kongresinde kendisine başkanlık koltuğu verilmemiş ve Wiking de otel lobisinde kendi kongresini düzenleyince federasyondaki IFAF Paris ve IFAF New York ayrımının da temelleri atılmıştı.

İlerleyen süreçte ise IFAF Paris grubu, içlerinde Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Japonya gibi futbol devlerinin bulunduğu ülkelerin üyeliklerini askıya almıştı (İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz).