Beşinci haftanın da sonu geldi. Sürprizler, sakatlıklar ile hala ortalamaya yakınsayamamış sezon tüm kaotikliği ile devam ediyor. Yine her hafta olduğu gibi AFC Kuzey takımlarının maçlarını değerlendirip, önümüzdeki haftanın maçları ile ilgili öngörülerimi paylaşacağım…

Steelers bu hafta kendi evinde saçmalamanın en üst sınırını zorladı. QB’si ile ilgili binlerce soru işareti bulunan Jacksonville Jaguars’a 30-9 gibi farklı bir şekilde kaybetti. Oyun kurucu Ben Roethlisberger her zaman deplasmanda saçmalamaya açık olsa da, ne zaman Heinz Field’e dönse bir şekilde maçını kazanmayı bilirdi. Kariyerinde ilk defa Roethlisberger bir maç içinde beş interception attı ve bunların ikisini Jacksonville hanesine TD olarak yazıldı. Öncelikle Jacksonville’i başarılı savunmaları ve Ben’i zora soktukları için tebrik etmek lazım. Ben kariyerinin açık ara en kötü maçını oynadı ve muhtemelen Steelers taraftarı Heinz Field’te bu kadar kötü bir takım görmemişti (umarım bir daha görmez).

Maçı iki kısımda değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. İlk devre ve Steelers’ın ilk hücumunu bir parça, maçın gerisini ise başka bir parça olarak görelim. Maçın ilk devresinde Steelers maça hızlı girdi, uzun paslarla arka alanı zora sokan Steelers ilk devre de yavaşta olsa iki alan golü ile altı sayı yapabildi. İkinci devreye de hızlı giren Steelers altı dakika da 73 yardlık bir serinin sonunda yine bir alan golü buldu ve skoru 9-7’e getirdi. Buradan öncesini birinci parça olarak değerlendiriyorum çünkü bu noktaya kadar hala Steelers’ın maçı domine ettiğini söyleyebiliriz. Daha sonraki Jaguars punt’ından sonra orta rotaya atılan pasta Ben ajan oyuncuyu farketmedi ve çok basit bir interception attı. Bu interception da skora döndü ve kaçan ekstra puan ile 13-9 Jacksonville öne geçti. Daha sonraki pozisyonda Antonio Brown’a üçlü savunmaya karşı atılan pası tipleyip interception yapan Jacksonville savunması farkı açtı ve skoru 20-9’a getirdi. İşte bu noktadan sonra Ben saçmalamaya başladı.

Son çeyrekte JuJu Smith-Schuster’ın rotasında kayıp düşmesi sonucu dördüncü interception’ını atan Ben, interception beşincisini 10 yard kısa attığı end zone pasında verdi. Maç sonunda tabi ki basın mensuplarına karşı konuşmak zorunda kalan Ben, genelde geçiştirmek için ‘kötü oynadım’, ‘daha iyi oynamam lazım’ şeklinde cevaplar verdi. Ancak tabi ki basın demeçlerinin ’belki artık bende iş kalmamıştır’ tarzı kısmını öne çıkardı.  Peki bunların hepsi Ben’in suçumu. Tabi ki beş interception’ı taraftarlar atmadı tabi ki bunun büyük günahını Ben alacak ama yine de birkaç şeye dikkat çekmek istiyorum. Bu beş interception’ın bir sorumlusu da kesinlikle ofansif koordinatör Todd Haley’dir. Üç kere red zone’a gidip ligin en kötü koşu savunmasına karşı ve en iyi pas defansına karşı neden koşmazsın? Üçünden birisi TD olsa zaten bu senaryo oynanmayacak maçta. Steelers, Bell ile 35 kere koşacak ve buna karşılık Bortles interception’ları atacaktı. Ancak tam tersi oldu ve Jacksonville hem saati koşarak emdi, hem de Steelers en iyi pas defansına karşı pas hücumu yapmak zorunda kaldı.

Defans tarafında ise Steelers yine koşu savunmasında sınıfta kaldı. Jacksonville’in zayıf karnının Bortles olduğunu heralde ilkokul seviyesinde futbol oynayan çocuğa sorsan söyler. Neden Bortles’ı baskı altına almıyorsun. Bortles’ı sana pas atmaya zorlayacaksın. Bunun yerine Bortles toplamda sadece 14 pas denemesinde bulundu ve sadece 98 yard pas attı bu maçta. Ancak Jacksonville RB’i Leonard Fournette’in de hakkını vermemiz gerekiyor. Bu kadar koşuya karşı odaklanmış savunmaya karşı 181 yard koşan Fournette bunu bir iki TD ile süsledi. Özellikle son çeyrekte sekiz dakikalık çok uzun bir seride Jacksonville sadece koştu. 30 sayı çok gibi görünse de son çeyrekteki 90 yardlık TD’ı ve interception dönüşlerini saymadığında, sadece 10 sayıya izin veren savunma çok başarılı olmasa da takımı oyunda tutmak için elinden geleni yaptı.

Ne kadar telaşlanmalıyız? Roethlisberger’in buradan daha kötü olmayacağını düşünüyorum. Hatta genelde böyle kötü yenilgilerden sonra iyi performanslar ortaya koyduğu bilinen bir gerçek ama Ben’den daha fazla pozisyonunu düşünmesi gereken birisi varsa o da ofansif koordinatör Todd Haley’dir. Ofanstaki yeteneğin ne kadar olduğu artık bilinen bir gerçek ama bu kadar yanlış oyun seçimleri ve koşu oyunundan bu kadar kolay vazgeçmek yenilgiye davetiye çıkarmaktır. Peki nasıl düzelir işler? Bu hücum hattı ve Le’Veon Bell gibi bir RB varken hemen vazgeçip pasa dönmek yerine 30 kere Bell’e verip koşacağız. Ben kendine biraz çeki düzen verecek ve daha fazla huddlesız oynayıp biraz daha özgür olacak. Ben o kadar umutsuz değilim ve hala derin playoff için şansımızın sürdüğünü düşünüyorum.

Grubun ikinci takımı Baltimore Ravens ise Oakland Ravens deplasmanında galibiyet elde etti. Derek Carr’ın yokluğunda pek fazla bir şey üretemeyen Oakland’a karşı bol bol koşu hücumu yapan Ravens, savunmasının iyi performansı ve Flacco’nun biraz kendisini bulması ile maçtan kolay bir galibiyet ile ayrıldı. Koşu savunmasında sıkıntılı görünse de 3-2 galibiyet-yenilgi sayısına gelen Ravens, Steelers ile durumunu eşitledi. Cincinnati Bengals ise evinde Buffalo Bills’i ağırladı. İyi koşu hücumuna sahip Bills’in tek sağlam pas opsiyonu TE Clay’de sakatlandıktan sonra savunma ile maça tutunmaya çalışsa da kendi evinde Bengals maçı 20-16 kazandı. Yedi yakalamada 189 yard alan yıldız receiver A.J. Green, çaylak CB Tra’davious White’a NFL’e hoşgeldin der gibi oynadı. Son olarak ise Cleveland kendi evinde AFC Doğunun yeni lideri Jets’e 17-14’luk skor ile mağlup oldu.  Kötü performansı ile dikkat çeken çaylak QB DeShone Kizer üçüncü çeyrekte kenara çekildi. Yerine giren Kevin Hogan iyi bir performans ortaya koysa da çabası galibiyeti getirmeye yetmedi. İlk maçına çıkan 2017 draftının ilk seçimi Myles Garrett maçı iki sack ile tamamladı.

Önümüzdeki hafta maçlarına gelirsek, Steelers deplasmanda ligin tek yenilgisiz takımı Kansas City Chiefs ile karşı karşıya gelecek. Chiefs özellikle kariyer senesi yaşayan QB’leri Alex Smith ve çaylak RB’leri Kareem Hunt’ın önderliğinde içeride dışarıda zorlanmadan galibiyetler aldı. Hele ki birde buna desibel rekorları kırılan stadyumları Arrowhead Stadyumu’nu da eklersek, Steelers’ı zor bir sınav bekliyor. Fakat Travis Kelce’nin kafa travması protokolünde olması ve Chris Conley’nin aşil tendonunu koparması dolayısıyla Chiefs pas oyununda biraz zora girebilir. Ben bu maçta Roethlisberger’ın güçlü bir geri dönüş yapacağını ve Steelers’ın kazanacağını düşünüyorum. Geçen sene üçüncü hafta da Eagles’a 34-3 gibi yüz kızartıcı bir yenilgi aldıktan sonra Heinz Field’ta hangi takımı 43-14 ile evine göndermişti Steelers. Tabi ki Chiefs. Tabi ki bu seneki Chiefs ile geçen seneki Chiefs’i karşılaştıramayız ama son altı müsabakadan beşincini Steelers’ın kazandığını belirlelim. Skor tahminim 35-33 Steelers.

Ravens ise altıncı maçında kendi evinde Chicago Bears’ı konuk edecek. QB pozisyonunda değişiklik yapan Bears, Minnesota Vikings’e karşı iyi bir mücadele ortaya koymuş olsa da bir alan golü ile maçı kaybetti. İyi bir koşu oyununa sahip Bears, Ravens’a karşı deplasmanda bile olsa sıkıntı yaşatabilir ama Ravens arka alanı da çaylak bir QB için bir kabusa dönüşüp, her verilen yanlış kararda interceptionları sıralayabilir. Başabaş geçen bir maç olacağını ve 20-17 Ravens’ın kazanacağını düşünüyorum.

Cleveland Browns ise önümüzdeki hafta ligin flaş takımlarından Houston Texans’a konuk olacak. Texans aradığı franchise QB’yi bulmuş ve hücum konusunda iyi yönde ilerlemeler gösterse de Pazar akşamı futbolunda hem J.J. Watt’ın hem de Whitney Mercilus’ın sezonu kapatan sakatlıklar yaşaması Texans’ın savunmadaki sertliğini biraz düşürecektir. Ancak topun diğer tarafında daha hangi QB’nin başında olacağını bilmediğimiz bir ofans var. Houston’ın hiç şans tanımayacağını ve açık farkla kazanacağını düşünüyorum. Skor tahminim 56-14 Texans.

Son olarak geçen hafta Steelers’a büyük farkla kazanır demiştim ama Jacksonville savunması Pittsburgh’da yaşayan herkesi morarttı, yapacak bir şey yok. Fakat diğer maçların skorlarını da görece yakın tahmin edebildim. 21-19’dediğim Bengals maçı 20-16 ile, 20-9 dediğim Ravens maçı 30-17 ile ve en son 13-10 dediğim Browns maçı ise 17-14 ile noktalandı. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…