NFLTR Podcast’in yorumlarında yazmaya başladığım, haftaya dair ilginç olaylara ve istatistiklere yer verdiğim “Şudur Budur Facts” yorumlarına anasayfada yer vermeye karar verdik. Öncelikle, haftalık olarak yazmayı planladığım bu yazının ismini bulmamda bana ilham veren “Şudur Budur” lafının sahibi Hilmi Çeltikçioğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.

NFL’de sezonun yedinci haftasını geride bıraktık ve bu hafta, yine ilginç olayları ve eğlenceli istatistikleri barındıran bir hafta oldu. Bazı takımlar sayı üretemedi bazıları ise ulaşılması zor sack sayılarına ulaşmayı başardı. Büyük rekorlar son buldu ve yeni rekorlar kırılmaya devam etti…

Haftaya çok güzel bir maçla başlangıç yaptık. Bu sezon Perşembe gecesi oynanan maçlar hep çok yakın geçti zaten. Perşembe günü oynanan altı maçın beş tanesi altı ve altıdan az farkla sonuçlandı. Bu yıl çok etkili bir performans sergileyen Alex Smith’in istatistikleri bu hızda giderse sezon sonunda 4,500 yard ve 34 touchdown pasıyla sezonu bitirebilir. Kareem Hunt bu maçta da toplam 100 yardı geçerek çaylak rekorunu geliştirmeye devam etti. Chiefs bu maçla birlikte 17 Eylül 2015 tarihinden beri ilk kez bir division rakibine kaybetmiş oldu.

Tarih boyunca 285 Perşembe gecesi maçı oynandı. Bu 285 maçta maçı kaybeden takımlardan sadece 1993 Dallas Cowboys takımı şampiyon olmayı başarabildi. Bu tarihten itibaren hiçbir Super Bowl şampiyonu Perşembe günü maç kaybetmedi. Bu istatistiğe göre Patriots, Panthers ve Chiefs gibi takımların bu sene şampiyonluk şansı yok gibi :)

Denver Broncos, 22 Kasım 1992 tarihinden beri ilk kez bir maçta sayı üretemedi. Bu maçla birlikte 413 maçlık sayı yapma serisi de bitmiş oldu. Bu alanda rekorun sahibi olan Broncos’u takip eden ve 1993’ten beri her maç sayı üreten Colts da bu hafta sayı üretemeyince, rekorun yeni sahibi 2001’den beri her maç sayı üreten Saints oldu.

Jacksonville Jaguars sosyal medya hesabının adını “#sacksonville” yaparak dikkatleri üzerine çekmişti ve yaptıkları sack’lerle de bu ismin hakkını fazlasıyla veriyorlar. Şu anki hızlarıyla gitmeye devam ettikleri takdirde, 1984 Bears takımının bir sezonda yaptığı 72 sack’lik rekoru geçerek, 75 sack ile rekorun yeni sahibi olacaklar. Sack konusunda takımın en önemli silahı olan Calais Campbell da böyle devam ettiği takdirde 22.5 olan bireysel sack rekorunu geçmeye aday (Şu anki hızıyla devam ederse 22.8 sack gibi bir ortalama ortaya çıkacak). Takımın quarterback’i Blake Bortles da Jaguars tarihine geçerek, Jaguars’ın tarihinde bir maçın ilk yarısında en çok yard alan oyuncu oldu (282 yard). Bu sezonki istikrarsız sonuçlarıyla adından söz ettiren Jacksonville, tek sayı olan haftalarda (1, 3, 5, 7) rakiplerine toplam 107 sayı fark attı.

Öte yandan bu sezon draft olan Mitchell Trubisky ve Kareem Hunt, sekiz yaşından beri birbirini tanıyormuş ve evlerinin arasında beş mil mesage varmış. 2011 yılında lisenin en iyi oyuncusuna verilen Tony Fisher ödülünü de paylaşmış bu ikili. O sezonda ikisi de tam 41 touchdown’a imza atmış. (Hikayenin detayları ve lisedeki olağanüstü istatistikleri için iki dakikalık bu videoyu izleyebilirsiniz http://youtu.be/cjayhxfgOR4)

Diğer istatistiklere gelirsek…

– Vikings’in Mike Zimmer yönetiminde çıktığı ve en az 21 sayı bulduğu son 20 maçtaki durumu 19-1.

– Geride kalan altı haftada en az sayıya izin veren takım Seattle Seahawks (15.6 sayı). Aynı alanda son üç haftanın lideri olan takım ise lige savunma sorunlarıyla başlayan Patriots (12 sayı).

– Lige 0-4 başlayıp playoff yapabilen tek takım 1992’nin Chargers takımı. Bakalım bu sene de aynı başarıyı yakalayabilecekler mi…

– 2015’ten bugüne dek oynanan maçlarda, Derek Carr geriden gelip maç kazanma konusunda Matthew Stafford’ı yakalamayı başardı (12 maç).

– Üst üste en çok snap’te oynama rekorunu (10,363 snap) elinde bulunduran Joe Thomas, bu hafta sakatlanarak rekorunu daha da geliştirme şansını kaybetti. Thomas, bu snap’ler boyunca tam 21 farklı quarterback ile sahaya çıktı.

– C.J. Beathard, 2005 yılındaki Alex Smith’ten sonra Niners adına maça starter olarak başlayan ilk çaylak QB oldu.

– Philadelphia Eagles’ın genç oyun kurucusu Carson Wentz geçen sezonki touchdown sayısına şimdiden ulaşmış durumda (17 touchdown pası)

– Kareem Hunt bu sezonki 124 koşu denemesinde 37 tackle kırarak geçen sezon Elliott’un 322 denemede 36 tackle kırışını geride bıraktı.

– Los Angeles Rams bu sezon ürettiği 212 sayı ile en çok sayı üreten takım konumunda. Geçen sezon ise toplamda sadece 224 sayı üretebilmişlerdi.

– Dan Synder (Redskins’in sahibi) dönemindeki Redskins’in Pazartesi maçlarındaki performansı yalnızca 5-20.

– Pittsburg Steelers’ın safety poziyonunda görev yapan oyuncusu Robert Golden, ikinci yarıda rakip quarterback Andy Dalton’dan daha fazla pas yardı aldı.

– Chicago Bears, çaylak quarterbacki Mitch Trubisky’nin maç boyunca atabildiği sadece dört isabetli pasa rağmen maçı kazanmayı başardı.

– Dallas Cowboys bu hafta; Broncos, Titans, Cardinals, Colts, Browns, Giants ve Panthers takımlarının toplamından daha çok sayı üretti.

– 1957 yılından beri MVP ödülü kazanan oyuncusu olmayan sekiz takım var. Bunlar: Buccaneers, Saints, Cardinals, Ravens, Chiefs, Jets, Texans ve Jaguars.

– Buffalo Bills’in QB’si Tyrod Taylor, kolejde kendisinin yedeği olan eski quarterback yeni tight end Logan Thomas’a bu hafta touchdown pası attı.

Şimdilik benden bu kadar, haftaya tekrardan görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…