NFL’de sekizinci hafta da geride kaldı ve bu hafta da bir sürü ilginç istatistiği barındıran bir hafta oldu. Deshaun Watson haftanın en dikkat çeken oyuncusu oldu, Kareem Hunt’ın rekoru son buldu, çok uzun mesafeli touchdownlar ilgi çekti, Drew Brees touchdown pası atamadı, JuJu Smith-Schuster ilginç touchdown sevinçlerine devam etti ve doğal olarak ilginç olmayan tek şey Cleveland’ın maç kazanamaması oldu…

Haftanın en güzel maçlarından birinde Seahawks ve Texans karşı karşıya geldi. Çok yüksek skorlu geçen maça takımların quarterback’leri damga vurdu. Maçı toplamda 485 yard ile bitiren Seahawks’ın bu 485 yardının 482’si Russell Wilson’dan geldi (452 yard pas, 30 yard koşu). Wilson’ın 452 yardlık pas performansı, Seahawks tarihinde bir maçta alınan en fazla pas yardı oldu. Yıldız oyuncu aynı zamanda rakip takımın 30 sayıyı geçtiği bir maçta kariyerindeki ilk galibiyetine ulaşmış oldu. Texans’ın çaylak quarterback’i Deshaun Watson ise, Wilson’ın bu inanılmaz performansını gölgede bırakacak kadar iyi bir performans gösterdi. Maçı 469 yard ile tamamlayan çaylak oyuncu, dört de touchdown pasına imza attı. Bu inanılmaz sayılar onu tarihteki 400+ pas yardı, dört touchdown pası ve 55+ koşu yardı alan tek quarterback durumuna getirdi.

Rekorlara doymayan Watson aynı zamanda dört maç arka arkaya üç ve üstü touchdown pası atabilen ilk çaylak QB oldu. Çaylak sezonunda en çok touchdown pası atan oyuncular, 26 touchdown pasıyla 1998 yılındaki Peyton Manning ve 2012 yılındaki Russell Wilson konumunda. İki oyuncu da 26 TD pasıyla bu rekoru paylaşıyorlar. Deshaun Watson ise şu an akıl almaz bir rekora doğru gidiyor. Bu hızla devam ederse tam 43 touchdown pası ile sezonu tamamlayacak Deshaun Watson’ın bu performansı Texans GM’i Rick Smith’i fazlasıyla etkilemiş olacak ki Smith, “Franchise quarterback’imizi Deshaun Watson’da bulduk” açıklamasını yaptı. Quarterback’lerin bu performansları dışında dikkat çeken bir başka isim ise Texans reciever’ı Will Fuller oldu. Şu an recieving touchdown’larda yedi touchdown ile ligin zirvesinde bulunan oyuncu bu rakama sadece 11 pas yakalayarak ulaştı. İlk üç maçta da oynamadığını göz önünde bulundurursak bu sayı gerçekten çok fazla. Daha sağlıklı bir karşılaştırma yapmak için iyi bir reciever’ın sayılarına bakacak olursak; Jarvis Landry 2016’dan beri yaptığı yedi touchdown’a tam 154 pas yakalayarak ulaşabilmişti.

New Orleans Saints’in Chicago Bears’ı yendiği maçla birlikte, Drew Brees kariyerinde 6000+ isabetli pas atan üçüncü quarterback oldu (Diğer iki isim ise Brett Favre ve Peyton Manning). Aynı zamanda Drew Brees’in touchdown pası atmadığı ve Saints’in kazandığı son maç 2009 yılındaydı. Secondary bölgesindeki sorunlarıyla öne çıkan Saints’te ise çaylak Marshon Lattimore bu sorunu fazlasıyla azaltmışa benziyor. Bu maçta da sadece iki kez tarafına pas atılan Lattimore, bir interception ve bir pas engellemesiyle rakiplerine catch şansı vermedi. “Yılın En İyi Çaylak Savunma Oyuncusu” için en büyük adaylardan olan Lattimore, bakalım bu ödülün sahibi olabilecek mi…

Alex Smith bu ilk yedi hafta itibari ile; pas isabet yüzdesi, yard/pas denemesi ve passer rating alanlarında ilk sırada yer aldı. İlk yedi hafta sonrası bu alanlarda zirvede olan son üç QB de o sene MVP oldu ve takımını Super Bowl’a çıkardı. Aynı zamanda Alex Smith’in bu sezon, 300+ yard , üç+ TD ve sıfır interception attığı üç maç var. 12 yıllık kariyerinde ve başladığı 136 maçta bu istatistikleri yapabildiği maç sayısı sadece bir idi!

Haftanın ilginç fact’lerinden biri de Harbaugh kardeşler ile alakalı. Dolphins’i 40-0 yenmeyi başaran Ravens takımının koçu Jon Harbaugh, Dolphins’e 1997’den sonraki en büyük sıfıra karşı yenilgisini tattırdı. Bundan önceki en büyük shutout yenilgisi 41-0 olan Dolphins, bu mağlubiyeti Jim Harbaugh’nun quarterback’liğini yaptığı Colts’a karşı almıştı.

Ligin sürpriz takımlarından Bills, evinde oynadığı son 13 maçta da 20+ sayı atarak franchise rekorunu arttırmaya devam etti. Bu sayı aynı zamanda şu andaki aktif takımlar arasında en iyi derece durumunda. Buffalo Bills, 17 yıllık playoff hasreti boyunca iki kez 5-2 durumuna geldi. Bu iki seferde de sezonun devamını çok kötü getiren Bills, sezonları 7-9 ve 6-10 tamamladı. Şu anda da 5-2 durumunda olan Bills için bu sezon işlerin nasıl gideceği merak konusu. LeSean McCoy ise son beş sezonda tam sekiz kez 150+ koşu yardıyla maçı tamamladı. Bu sayı bu alandaki en yakın rakibi Leveon Bell’in tam iki katı.

Ligin diğer istatistiklerine gelirsek…

– Dallas Cowboys’un rakiplerinin aleyhine 16 çeyrektir holding düdüğü çıkmıyor.

– Russell Wilson lige girdiği 2012 yılından beri 221 kez sack oldu ve 511 hit aldı. Bu tarihten itibaren daha çok sack olan ve hit alan başka bir QB yok.

– Şimdiye dek Londra’da maç yapmamış altı takım kaldı: Green Bay Packers, Philadelphia Eagles, Seattle Seahawks, Tennesee Titans, Houston Texans ve Carolina Panthers.

– Kareem Hunt, Broncos karşısında 68 yardda kaldı ve kariyer başlangıcında üst üste 100 yardı geçme rekoru sekizinci maçta son buldu.

– Son bir buçuk yılda Vikings kicker’ı Kai Forbath denediği 37 field goal denemesinin 36’sında başarılı olsa da bu süreçte tam yedi esktra sayı kaçırdı.

– Cleveland ile takas yapılarak alınan pick’lerle seçilen Deshaun Watson ve Carson Wentz ikilisi bu sezon 19 touchdown ile ligin zirvesini paylaşıyorlar. Cleveland quarterback’leri ise bu sezon 17 interception attı.

– Bengals’ın savunma oyuncusu Vontaze Burfict, kariyeri boyunca kazandığı paranın yüzde onunu aldığı cezaları ödemek için harcadı.

– Dolphins yeedi sayıdan fazla sayı bulduğu maçları kaybetmedi.

– Minnesota Vikings, çaylak running back’i Dalvin Cook sakatlanana kadar maç başı 108 koşu yardı ortalamasıyla oynuyordu. Bu sakatlığın ardından oynanan üç maçta ise bu sayı sürpriz bir şekilde 146.7’ye yükseldi. (İlk yedi hafta istatistiği)

– 2000 yılından bugüne ilk 20 sırada QB draft etmemiş altı takım var: New England Patriots, Green Bay Packers, Seattle Seahaws, New Orleans Saints, Dallas Cowboys ve CLEVELAND BROWNS :)

– Jacksonville Jaguars deplasmanda kazandığı üç maçı da 17+ farkla kazandı. 2002 yılından bu sezon başına kadar geçen sürede bunu sadece üç kez başarabilmişlerdi.

– Şu anda kariyeri boyunca 333 pas yakalayan Jarvis Landry 10 pas daha yakalarsa, NFL tarihinde kariyerinin ilk dört yılında en çok pas yakalayan oyuncu olacak.

– Yaşadığı beyin sarsıntısının ardından yaptığı hareketle internet geyiklerinin zirvesine çıkan Joe Flacco, 2009 sezonundaki JaMarcus Russell’ın ardından takımı adına sekiz maça da ilk 11’de başlayıp tüm bu maçlarda 250 pas yardının altında kalan ilk QB oldu.

– Patriots sezonun kalan maçlarında, şu andaki top 10 hücum takımları arasında olan takımlar ile maç yapmayacak.

– Aldığı bir maçlık men cezası süresince antrenmalarını yapmayı ihmal etmeyen Marshawn Lynch, Oakland Tech lisesiyle antrenmana çıktı.

– NFL’in underrated cornerback’lerinden biri olan Vikings cornerback’i Xavier Rhodes, bu sezon 300+ snap’te oynayıp eşleştiği rakibine touchdown şansı vermeyen tek cornerback oldu.

– Antonio Brown, 2013 yılından itibaren 503 pas yakaladı. Bu sayı en yakın rakibinden 105 daha fazla.

– Josh McCown 1999 yılından sonra, dört maç üst üste birden fazla touchdown pası atan ilk New York Jets Quarterback’i oldu.

– Eagles kicker’ı Jake Elliott oynadığı yedi maçta beş tane 50+ yard field goal isabeti bularak tek sezonda atılan 50+ yardlık field goal alanında franchise rekoru kırdı.

– Ezekiel Elliott kariyerindeki 22. maçında 21. touchdown’unu yaparak tarihte 20 koşu touchdown!una en kısa sürede ulaşan üçüncü oyuncu ve yine 22 maçta en çok koşu yardı kazanan ikinci oyuncu oldu. Bu sezonki 164 koşusunda da fumble yapmayan Elliott bu alanda bu sezonki en iyi RB konumundaydı. En son yaptığı fumble ise 2016 sezonunun ikinci haftasındaydı. Elliott, bu hafta Redskins karşısında sonunda fumble yaptı.

– Tom Brady bu galibiyetle birlikte Philip Rivers’a karşı oynadığı maçlarda 7-0 oldu (playoff’lar dahil). Bu sayı Brady’nin bir QB karşısında hiç yenilmeden aldığı en fazla galibiyet sayısı konumunda.

– Eğer Buffalo kicker’ı Steven Hauschka, sıradaki 50 yard üstü field goal denemesini sayıya çevirirse, üst üste başarılı 50 yard üstü field goal atma rekoruna sahip olacak. Şu an beş kicker 12 kere ile eşit durumda.

– Eagles’a kaybederek 0-8 durumuna düşen San Francisco 49ers, takım tarihinin en kötü sezon başlangıcını yaptı.

– JuJu Smith-Schuster, NFL’in en renkli karakterlerinden biri olma yolunda giderken performansını arttırmaya da devam ediyor. Bu hafta yaptığı 97 yardlık pas touchdownı ile Steelers tarihinin en uzun yardlık pas touchdown’ına imza attı.

– Detroit Lions, touchdown yapamadan en çok yard alan tarihteki üçüncü takım oldu (483 yard). Matthew Stafford da 2012 yılından bu zamana touchdown pası atamadan en çok pas yardı kazanan QB oldu.

– Melvin Gordon’ın yaptığı 87 yardlık koşu touchdown’ı, Chargers tarihindeki en uzun koşu touchdown rekorunu egale etti. Bu aynı zamanda bu, Bill Belichick yönetimindeki Patriots’ın izin verdiği en uzun koşu touchdown’ı oldu.

– Carson Wentz, NFL tarihinde, kariyerindeki ilk 24 maçta en çok isabetli pas atan oyuncu oldu.

– Cleveland Browns, Pazar günleri oynadıkları maçlarda üst üste 25. mağlubiyetini alarak 1976-77 sezonlarındaki Tampa Bay Buccaneers’ın rekorunu egale etti.

– 49ers’ın oynadığı son 28 normal sezon maçındaki durumu 3-25. Bu üç galibiyet de Rams’e karşı…

– Modern draft sisteminde, Heisman ödülü ve National Championship kazanmış aynı zamanda da birinci sıradan draft olmuş iki oyuncu var. Cam Newton ve Jameis Winston.

– Joey Bosa, 1982’den beri NFL tarihindeki ilk 20 maçında en çok sack sayısına ulaşan oyuncu oldu (19).

– Bu sezon Ben Roethlisberger, Antonio Brown’ı hedeflediği paslarda altı interception attı. Bu sayı “QB-Hedeflenen Reciever” arasındaki interceptionlar için en yüksek sayı. Belki de Martavis Bryant yeterli sayıda pas alamaması konusunda haklıdır…

– Geçen haftaki Patriots-Falcons maçındaki sis yüzünden Los Angeles Chargers, bu haftaki Pats maçına maç kasetlerini izleyerek hazırlanamadığını açıkladı.

– Minnesota mağlubiyetiyle beraber bu sezon da .500 galibiyet oranının üstüne çıkamayacağını garantileyen Browns, en son 2007 yılında sezonu .500 galibiyet oranının üzerinde bitirebilmişti.

– 49ers O-Line’ının çok iyi bir sezon geçirdiğini de söylemeden geçmemek gerek…

Bu haftalık benden bu kadar, haftaya görüşmek üzere, herkese iyi haftalar…